*Γράφει η Βάλια Γιατζάκη, yoga instructor

Δεν είναι λίγες εκείνες οι φορές που θέλετε να μπείτε σε κάποιο μάθημα γιόγκα και πάντα την τελευταία στιγμή αλλάζετε γνώμη, καθώς όλοι όσοι είναι ήδη εκεί φάνταζαν τόσο μα τόσο τέλειοι! Ακόμα και αν τελικά φανήκατε γενναίοι και μπήκατε στο στούντιο, έτοιμοι να επωφεληθείτε από όλα όσα έχει να σας προσφέρει η γιόγκα, νιώσατε σαν να ήσασταν σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου όλοι μιλούσαν μια άλλη γλώσσα και η κάθε κίνηση τους έβγαινε τόσο εύκολα σαν να ήταν γεννημένοι γιόγκι. Σας έχω ακριβώς αυτό που χρειάζεστε, μια λίστα για όλα αυτά που θα έπρεπε να ξέρετε έτσι ώστε να μπείτε στο μάθημα καλά προετοιμασμένοι ξέροντας ακριβώς τι πρόκειται να συμβεί.

1. Ρούχα: Σε ένα μάθημα yoga φοράμε ελαφριά ρούχα έτσι ώστε να μπορούμε να βλέπουμε τα άκρα μας και το σώμα μας καλύτερα, όποτε ένα κολάν και ένα t-shirt είναι ιδανικά. Επίσης, καλό είναι να κρατάτε μια ζακέτα ήη ακόμα και κάλτσες έτσι ώστε να κρατήσει το σώμα σας ζεστό στο τέλος του μαθήματος που τελειώνει με μια χαλάρωση από 5 έως 10 λεπτά.

2. Ομαλή διεξαγωγή μαθήματος: Η πρακτική της γιόγκα γίνεται χωρίς παπούτσια και συνήθως τα αφήνουμε έξω από την αίθουσα (για την δίκη σας υγιεινή), ενώ καλό είναι να μην φοράμε ούτε κάλτσες. Παρόλα αυτά αν αισθάνεστε άβολα μπορείτε να τις φοράτε. Επιπλέον πολύ σημαντικό θα ήταν να είστε τυπικοί στην ώρα σας δηλαδή να είστε στο χώρο τουλάχιστον 5λεπτα πριν ξεκινήσει το μάθημα, έτσι ώστε να προμηθευτείτε και όλα αυτά που χρειάζεστε. Επίσης είναι ανάγκη το κινητό να είναι αθόρυβο ή ακόμα καλύτερα κλειστό. Αν χρειαστεί να φύγετε προς το τέλος του μαθήματος να το κάνετε πριν ξεκινήσει η χαλάρωση. Τέλος καλό θα ήταν να έχετε φάει κάτι ελαφρύ πριν την γιόγκα ή τουλάχιστον δυο ώρες πριν το μάθημα.

3. Mat-Blocks-Ιμάντες: Τα στρώματα της γιόγκα είναι γνωστά ως mat. Φέρνετε το δικό σας ή παίρνετε αυτά που έχει το στούντιο. Τοποθετούμε το mat οριζόντια στην αίθουσα έτσι ώστε να βλέπουμε τον δάσκαλο καλύτερα. Επίσης τα blocks ή αλλιώς τα τουβλάκια είναι τετράγωνα,  συνήθως καφέ ή μωβ και είναι εξαιρετική η χρήση τους καθώς θα σας βοηθήσουν στο να κάνουν την πρακτική πιο εύκολη και ξεκούραστη. Συνεπώς καλό είναι να έχετε μαζί σας δυο από αυτά δίπλα από το στρώμα πριν ξεκινήσει το μάθημα. Τέλος ένα ακόμα σημαντικό εργαλείο είναι ο ιμάντας, συνήθως μωβ, που χρησιμεύει στο να κάνει την πρακτική σας πιο εύκολη.

4. Αναπνοή: Η αναπνοή είναι πολύ σημαντική. Η εισπνοή και η εκπνοή γίνεται από την μύτη. Επίσης είναι σημαντικό να συνδυάζουμε την αναπνοή με την κίνηση, ουσιαστικά αυτό είναι η γιόγκα. Ωστόσο για το πρώτο μάθημα όλο αυτό φαντάζει απίστευτα δύσκολο και ακατόρθωτο και πραγματικά πιστέψτε με είναι απολύτως φυσιολογικό. Οπότε, μην αγχωθείτε αν δεν σας βγει η κίνηση με την αναπνοή, αυτό θα συμβεί σταδιακά, και θα γίνει τόσο ανέλπιστα και αβίαστα σαν να το κάνατε από πάντα να είστε σίγουροι για αυτό! Υ.Γ. Αν σας δυσκολεύει η εκπνοή από τη μύτη μπορείτε να εκπνέετε από το στόμα για τις πρώτες φορές.

5. Έναρξη μαθήματος: Ένα μάθημα γιόγκα συνήθως ξεκινάει με ένα μίνι διαλογισμό είτε από μια θέση όπου είμαστε ξαπλωμένοι, είτε σε μια καθιστή θέση και αυτό έχει σαν στόχο να απομακρύνει όλες αυτές τις περιττές σκέψεις του νου αλλά και να συνδεθούμε σταδιακά με την αναπνοή και το με σώμα μας. Ο διαλογισμός κρατάει συνήθως 5 με 10 λεπτά.

 

6. Χαιρετισμοί στον ήλιο: Οι χαιρετισμοί στον ήλιο είναι ουσιαστικά η προθέρμανση όπου αποτελούνται από κάποιες θέσεις που συνδέονται μεταξύ τους δημιουργώντας μια ροή καθώς και μια σύνδεση κίνησης και αναπνοής. Ο χαιρετισμός ξεκινάει συνήθως από πάνω, σε όρθια θέση, μετά σανίδα, κόμπρα και καταλήγει πάντα σε κάτω σκύλο. Μην αγχωθείτε καθόλου αν δεν σας βγαίνει η κίνηση με την αναπνοή καθώς είναι απολύτως φυσιολογικό – θα το συνηθίσετε από το δεύτερο κιόλας μάθημα.

7. Κατηγοριοποίηση θέσεων: Συνήθως τα μαθήματα στην γιόγκα είναι θεματικά, δηλαδή εστιάζουν σε κάθε μάθημα σε ένα διαφορετικό μέλος του σώματος μα ,όπως για παράδειγμα άνοιγμα θώρακα, άνοιγμα ισχύων, στηρίξεις στα χέρια, ανάστροφες θέσεις, πρόσθιες κάμψεις, στροφές, κλπ. Ο στόχος είναι από την αρχή κιόλας του μαθήματος να προετοιμάσει όλο το σώμα έτσι ώστε φτάνοντας στο θέμα ο σώμα να είναι έτοιμο για αυτό.

8. Παραλλαγές θέσεων: Ένα από τα καλά στα μαθήματα της γιόγκα είναι ότι μπορούν όλοι να παρακολουθήσουν ένα μάθημα, ακόμα και αν είναι αρχάριοι, ακόμα και αν έχουν διαφορά μυοσκελετικά θέματα, αν φυσικά επιλέξουν να κάνουν τις παραλλαγές που δίνει ο δάσκαλος, για αυτό ακριβώς και υπάρχουν. Οι παραλλαγές δεν σημαίνουν ότι δεν δουλεύεις εξίσου πολύ, ίσα ίσα, σέβεσαι το σώμα σου και κανείς το καλύτερο δυνατό για αυτό. Όποτε, κάνε την παραλλαγή σε κάθε θέση έτσι ώστε σταδιακά να δυναμώσεις το σώμα σου και να μπορείς να φτάσεις στην κυρία θέση αβίαστα. Οι παραλλαγές δεν είναι μόνο για έναν αρχάριο ή για κάποιο που έχει κάποιο μυοσκελετικό θέμα, είναι για όλους τους μαθητές καθώς η κάθε μέρα που βιώνεις είναι ξεχωριστή, όποτε μια μέρα μπορείς να έχεις πολύ ενέργεια και να δώσεις πολλά περισσότερα ενώ μια άλλη να είσαι τόσο κουρασμένος που δεν χρειάζεται να κανείς όλα αυτά που έκανες και χθες! Δούλεψε συνειδητά με σεβασμό και αγάπη για το σώμα σου.

9. Μείνε ψύχραιμος: Γενικά όλα αυτά θα σου φαίνονται δύσκολα και ακατόρθωτα καθώς δεν θα προλαβαίνεις όλες αυτές τις πληροφορίες να τις κάνεις πράξεις, γιατί ούτε τα αυτιά σου είναι εξοικειωμένα να ακούνε όλες αυτές τι ορολογίες (πέλματα, επιμήκυνε, γόνατο πάνω από αστράγαλο, utanasana κλπ), ούτε το μάτι σου να βλέπει και ταυτόχρονα να κάνει. Για αυτό σιγά σιγά, άκου προσεκτικά κάνε όσα μπορείς και αν κουραστείς, μπορείς να έρθεις στην θέση του παιδιού (θέση ξεκουράσης) και να μείνεις για όσο χρειαστεί, μέχρι να είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις ξανά. Προσπάθησε να μην βλέπεις τους γύρω σου αλλά να βλέπεις τον δάσκαλο και να ακούς τις οδηγίες προσεκτικά κάνοντας πάντα τις παραλλαγές χρησιμοποιώντας τα τουβλάκια και τους ιμάντες καθώς έτσι θα μπορέσεις να απολαύσεις περισσότερο το μάθημα. Μην αγχώνεσαι καθόλου αν δεν τεντώνουν τελείως τα γόνατα σου ή αν δεν μπορείς να στηριχτείς πολύ ώρα στα χέρια σου, σιγά σιγά θα αποκτήσεις δύναμη και ευλυγισία είναι θέμα χρόνου απλά θέλει υπομονή, επιμονή και όρεξη.

10. Λήξη μαθήματος: Και όλα αυτά γίνονται για αυτή την ώρα, για την ώρα της χαλάρωσης (savasana), όπου για 5-10 λεπτά ξαπλώνετε στο έδαφος έχοντας τα μάτια κλειστά φορώντας κάτι ζεστό αφήνοντας, κάθε μέλος του σώματος σας να χαλαρώσει προς την γη. Αφεθείτε πραγματικά σε αυτήν την βαθιά αλλά συνειδητή χαλάρωση. Είναι το καλύτερο κομμάτι του μαθήματος όποτε απολαύστε το!

Η γιόγκα είναι ένα πραγματικά απίστευτο ταξίδι εξερεύνησης του σώματος και του πνεύματος. Να είστε καλά προετοιμασμένοι, γιατί θα αλλάξει όλη σας τη ζωή.

Η Βάλια Γιατζάκη αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Κομοτηνής (Τ.Ε.Φ.Α.Α) το 2014. Το ίδιο έτος εκπαιδεύτηκε στην γιόγκα από τον εκπαιδευτικό οργανισμό YogaWorks της Αμερικής (200RTY). Η αγάπη της για την γυμναστική την οδήγησε και σε άλλες εκπαιδεύσεις όπως αυτήν του Personal Trainer, Group Fitness Instructor, Pilates, TRX, Yoga kids. Συμπληρωματικά έχει εκπαιδευτεί στις πρώτες βοήθειες του Ερυθρού Σταύρου. Η επαγγελματική της δραστηριότητα έκτοτε περιλαμβάνει την διδασκαλία γιόγκα σε τμήματα ενηλίκων και παιδιών, σε ομαδικά αλλά και σε ατομικά προγράμματα (personal).

Βρείτε την Βάλια Γιατζάκη σε: