Και ποιος δε θα ήθελε να χάσει βάρος χωρίς να πατήσει το πόδι του στο γυμναστήριο! Κι όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν απλώς βάλουμε τα παπούτσια μας και βγούμε για περπάτημα, θα μπορούσαμε εύκολα να κάψουμε μερικές θερμίδες παραπάνω και χωρίς τη συμβολή ενός γυμναστή.

«Θα συνιστούσα το περπάτημα για όσους ψάχνουν έναν έξυπνο τρόπο για να κινηθούν και να κάψουν θερμίδες με έναν τρόπο χαμηλότερης έντασης» επισημαίνει η προπονήτρια Jodie McKnight.

Μετά από 30 λεπτά περπάτημα, ένας άντρας μπορεί να κάψει 159 θερμίδες, οι οποίες γίνονται 189 μετά από έντονο περπάτημα, ενώ αντίστοιχα μια γυναίκα καίει 133 θερμίδες μετα από μισάωρο περπάτημα,  που αυξάνονται σε 175 όταν το περπάτημα είναι έντονο.

Το περπάτημα δεν είναι καλό μόνο για την καύση θερμίδων και την απώλεια βάρους – είναι επίσης εξαιρετικό για την καρδιαγγειακή και ψυχική υγεία.

Μια έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Cities & Health, διαπίστωσε πως ένας περίπατος σε ένα ήσυχο αστικό τοπίο με σκιά και πράσινο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διάθεση και να μειώσει το στρες.

«Συνιστάται σήμερα να περπατάτε περίπου 8.000 έως 10.000 βήματα την ημέρα, τα οποία ισοδυναμούν με περίπου 250-600 θερμίδες ανάλογα με το άτομο» σημειώνει η προπονήτρια.

Πράγματι, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Obesity διαπίστωσε ότι η επίτευξη 10.000 βημάτων την ημέρα, με περίπου 3.500 από αυτά ως μέρος της μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας για τουλάχιστον 10 λεπτά κάθε φορά, συσχετίστηκε με ενισχυμένη απώλεια βάρους σε συνδυασμό με τον περιορισμό θερμίδων.

Παρόμοια και τα αποτελέσματα άλλης έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, καθώς διαπίστωσε ότι το περπάτημα 10.000 βημάτων την ημέρα μείωσε τον κίνδυνο για άνοια, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

Αντίστοιχα όμως και για τα βέλτιστα αποτελέσματα, οι ειδικοί συνιστούν κι ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής, σε συνδυασμό με τη σωματική δραστηριότητα.

Για να εντάξετε περισσότερα βήματα στην καθημερινότητά σας, χωρίς μάλιστα να το καταλάβετε, αρκεί να εκτελέσετε κάποιες δραστηριότητες με τα πόδια, αφήνοντας στο σπίτι το αυτοκίνητο, όπως τα ψώνια της εβδομάδας. Αντίστοιχα, θα μπορούσατε να περπατήσετε ένα μέρος των καθημερινών σας διαδρομών, όπως παρκάροντας πιο μακριά το αυτοκίνητο από τη δουλειά ή το σπίτι ή κατεβαίνοντας μια στάση νωρίτερα από το λεωφορείο, έτσι ώστε να περπατήσετε περισσότερο.

Διαβάστε επίσης

Αδυνάτισμα: Τρία λάθη που κάνουν όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος

Αδυνάτισμα: Έτσι θα χάσετε διπλάσια κιλά – Δείτε τον τρόπο