Όσοι δεν είναι και οι μεγαλύτεροι οπαδοί της γυμναστικής, χρειάζονται ένα πρόγραμμα μικρής διάρκειας, με μεγάλα όμως αποτελέσματα. Ένα τέτοιο σύντομο πρόγραμμα γυμναστικής έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια κερδίζοντας όλο και περισσότερους ασκούμενους, καθώς εξασφαλίζει λιγότερα κιλά και σε λιγότερο χρόνο άσκησης.

Πιο συγκεκριμένα, με τη διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) μπορείτε να αδυνατίσετε εύκολα, ακολουθώντας μια προπόνηση διάρκειας μόλις 15 λεπτών.

Κάθε πρόγραμμα εκγύμνασης διαρκεί περίπου 30 λεπτά και περιλαμβάνει ασκήσεις μικρής διάρκειας – όπως καθίσματα και βυθίσματα- που ακολουθούνται από σύντομα διαλείμματα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, οι άνδρες καίνε σχεδόν 300 θερμίδες σε μια συνεδρία, ενώ οι γυναίκες 252.

«Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η προπόνηση σε σύντομες εκρήξεις και οι ασκήσεις υψηλής έντασης (σαν τα τα σπριντ με ποδήλατο), μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές στην καύση θερμίδων από 30 λεπτά απλής αερόβια άσκησης», αναφέρει σχετικά η γυμνάστρια Jodie McKnight.

Ωστόσο, οι συνολικές θερμίδες που καίγονται κατά τη διάρκεια του HIIT θα μπορούσαν να φτάσουν τις 600 ανά 30 λεπτά, σύμφωνα με την personal trainer Louisa Drake: «Οι προπονήσεις που βασίζονται στην HIIT συνδυάζουν δυναμικές εκρήξεις καρδιαγγειακής δραστηριότητας με κινήσεις που βασίζονται στην αντίσταση και στην ανάπτυξη δύναμης, και μπορείτε να τις ολοκληρώσετε σε μόλις 20 λεπτά. Οι προπονήσεις αυτές γίνονται με γρήγορο ρυθμό και περιλαμβάνουν σύντομες εκρήξεις άσκησης υψηλής έντασης που ακολουθούνται από μια περίοδο ανάπαυσης».

Yπάρχουν, μάλιστα, και περαιτέρω οφέλη από μια προπόνηση HIIT, όπως η βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας και του καρδιαγγειακού συστήματος, η ενίσχυση του μεταβολισμού, η βελτιστοποίηση της μυϊκής δύναμης και η θετική επίδραση στην ψυχολογία λόγω των άμεσων αποτελεσμάτων.

Όσον αφορά τη συχνότητα της σωματικής άσκησης, αυτή εξαρτάται από τον στόχο, την ένταση, τη διάρκεια και το είδος της προπόνησης. Ένα προπονητικό πλάνο 3-5 φορές την εβδομάδα είναι ιδανικό για τη μείωση του σωματικού λίπους.

Διαβάστε επίσης:

Αυτή είναι η προπόνηση που καίει περισσότερο λίπος – Ξεκινήστε τώρα!

HIIT: Η προπόνηση που χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής στους 60ρηδες