Αναζητάτε κίνητρο να δέσετε τα κορδόνια σας και να πάτε για τρέξιμο; Τρέχοντας για μόλις πέντε ή δέκα λεπτά την ημέρα θα δείτε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια να μειώνεται σημαντικά, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Iowa που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology.

Τρία χρόνια περισσότερο ζουν κατά μέσο όρο όσοι τρέχουν συγκριτικά με όσους δεν τρέχουν, βάσει των συμπερασμάτων των ερευνητών. Επιπλέον, έχουν κατά 30% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αίτιο, αλλά και 45% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα μεγαλύτερα οφέλη δε έχουν εκείνοι που τρέχουν συστηματικά για μια περίοδο έξι ετών σύμφωνα με την έρευνα σε 55.137 άτομα  για μια περίοδο δεκαπέντε ετών.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας ήταν ότι τα οφέλη από το τρέξιμο ήταν ίδια ανεξαρτήτως του πόσο μακριά ή γρήγορα ανέφεραν οι συμμετέχοντες ότι έτρεχαν.

«Οι δρομείς ελάττωσαν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ανεξαρτήτως της απόστασης, της διάρκειας και της ταχύτητας» είπε ο επικεφαλής ερευνητής Duck-Chul Lee καθηγητής του τμήματος κινησιολογίας του Πανεπιστημίου της Iowa.

Είναι πραγματικά εύκολο να βρούμε δέκα λεπτά για να τρέξουμε στην καθημερινότητά μας, υποστηρίζει ο ερευνητής που πιστεύει ότι τα ευρήματα αυτά θα ωθήσουν περισσότερο κόσμο στην άσκηση.

Διαβάστε επίσης

Ξεκινάτε τρέξιμο; Πέντε tips για καλύτερα αποτελέσματα

Τρέξιμο – Τραυματισμοί: Η απλή κίνηση που προφυλάσσει γόνατα και μέση

Βραδινό τρέξιμο και περπάτημα: Όλα όσα πρέπει να προσέξουμε