Καινούριες τάσεις ξεπηδούν διαρκώς στον κόσμο του fitness και ο λόγος είναι απλός. Χρειαζόμαστε νέα ερεθίσματα για να νικήσουμε την πλήξη και να μην πάψουμε να αθλούμαστε.

Η νέα τάση που έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια και η οποία έχει κερδίσει τις εντυπώσεις σύμφωνα με τις προβλέψεις του Pinterest Predicts 2023  είναι αρκούντως πρωτόγονη και μας ζητάει να επιστρέψουμε στα βασικά. Το όνομα αυτής primal fitness ή primal movement (κίνηση). Στις τάσεις που καταγράφει η δημοφιλής πλατφόρμα η αναζήτηση primal movement είχε σημειώσει άνοδο +120% στις αναζητήσεις των χρηστών. Τι μας ζητάει το πρωτόγονο workout; Να κινούμε το σώμα μας με τον τρόπο με τον οποίο είναι φτιαγμένο από τη φύση του.

Ποιος είναι αυτός ο τρόπος; Μοιάζει με τη φυσική κίνηση των μωρών που μπουσουλούν ή των τετράποδων χνουδωτών φίλων μας που έρπουν, σκαρφαλώνουν ή χοροπηδούν στο δάσος ή τη ζούγκλα.

Αναζητώντας μερικά βίντεο με τις βασικές κινήσεις του workout στο youtube θα δείτε τους trainers να κινούνται με έναν ολοκληρωτικά πρωτόγονο τρόπο (αλλά τεχνικά πολύ λεπτομερή) βασιζόμενοι αποκλειστικά στο βάρος του σώματός τους. Μοιάζουν με μικρούς Ταρζάν στο παρκέ.

Ο απώτερος στόχος αυτής της προπόνησης είναι να νιώσουμε όμορφα, να βελτιώσουμε τη δύναμη και την καρδιαγγειακή μας υγεία.

Το πρωτόγονο workout μας ενθαρρύνει να σηκωθούμε από την καρέκλα και να εξασκηθούμε σε βασικές κινήσεις που το σώμα μας κάνει ενστικτωδώς και οι οποίες εν τέλει μεταφράζονται  με όρους άθλησης σε επικύψεις, βαθιά καθίσματα, περιστροφές κορμού, push ups, έλξεις και περπάτημα.

Προφανώς και δεν πρόκειται για μια νέα σύλληψη, αλλά για ένα διαφορετικό, πιο διασκεδαστικό και ευχάριστο τρόπο άθλησης που μιμείται τις κινήσεις των μικρών παιδιών και των τετράποδων ζώων. Οι κινήσεις αυτές ωστόσο γίνονται όλο και πιο δύσκολα καθώς τα χρόνια περνούν και γι’ αυτό χρειάζεται καθοδήγηση από προπονητές ώστε να αποφευχθούν οι τραυματισμοί επισημαίνει ο αμερικανός προπονητής και φυσιοθεραπευτής  Richard Joseph.

Οι ασκήσεις μπορεί να σας φαίνονται απλές, αλλά μην ξεγελαστείτε. Στοχεύουν στην εκγύμναση όλου του σώματος και στην αποκατάσταση της κινητικότητας και πλαστικότητας του σώματος. Το workout παραπέμπει άμεσα σε κινήσεις που κάνουμε εκτός γυμναστηρίου όπως τα ανέβασμα της σκάλας, το σήκωμα ενός αντικειμένου από το έδαφος, το σπρώξιμο μιας πόρτας για να ανοίξει. «Οι πρωτόγονες κινήσεις βελτιώνουν την κινητικότητα, τη δύναμη και τον συντονισμό» εξηγεί ο Louis Chandler personal trainer που ξεκίνησε τη γνωριμία του με τον αθλητισμό μέσα από το ποδόσφαιρο και το μποξ.

Με την κατάλληλη προπόνηση και καθοδήγηση ο κίνδυνος τραυματισμών είναι ελάχιστος, ενώ σίγουρα θα διαπιστώσετε ότι το σώμα σας μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα και στα άλλα είδη προπόνησης που έχετε εντάξει στην αθλητική σας ρουτίνα.

Αναζητώντας στο youtube βίντεο με λέξεις κλειδιά primal fitness ή primal workout μπορείτε να πάρετε μια γεύση από το νέο τρεντ που αναμένεται να κυριαρχήσει φέτος ανά τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Το workout που θα μεταμορφώσει τους κοιλιακούς σας σε 7′

Το απόλυτο χειμερινό workout για να υποδεχτείτε το νέο έτος…. στην παραλία

Εννέα SOS σημάδια που προειδοποιούν ότι πρέπει να αλλάξετε workout