Η άσκηση μας κάνει να αισθανόμαστε υπέροχα, ωστόσο μερικές φορές οι προπονητικές μας συνήθειες μπορούν να μας βλάψουν. Δείτε ποια σημάδια θα πρέπει να σας ανησυχήσουν.

Ο πόνος κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι η επισφράγιση της λανθασμένης επιλογής προπόνησης ή της εσφαλμένης εκτέλεσης ασκήσεων επισημαίνει η φυσικοθεραπεύτρια Δρ Jasmine Marcus. Ο πόνος είναι το μήνυμα που στέλνει το σώμα ότι το τραυματίζετε και θα πρέπει να σταματήσετε την άσκηση που το πυροδοτεί.

Το δεύτερο σημάδι κινδύνου που δεν πρέπει να αγνοήσετε και επισημαίνει ο καναδός φυσιοθεραπευτής Mitchell Starkman είναι η ζάλη ή το αίσθημα αδυναμίας για μεγάλο διάστημα μετά την προπόνηση ή κατά τη διάρκεια αυτής. Αν και ο ένοχος μπορεί να είναι ότι γυμνάζεστε με άδειο στομάχι ή σηκωθήκατε απότομα από την καθιστή θέση, εάν το σύμπτωμα επιμένει καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Το τρίτο μήνυμα ότι πρέπει να αλλάξετε προπόνηση είναι το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω υπερβολικών και υπερεντατικών προπονήσεων. Αν και η άσκηση τονώνει το ανοσοποιητικό, όταν τα workout είναι πολύ εντατικά και επίπονα τότε μειώνεται ελαφρώς η άμυνα του οργανισμού για λίγες ώρες μετά την προπόνηση, καθιστώντας μας επιρρεπείς σε λοιμώξεις σύμφωνα με τον Δρ Starkman.

Ένα ακόμη σημάδι κινδύνου ότι το παρακάνετε είναι η δυσκολία να αποκοιμηθείτε λόγω των υπερεντατικών και εξουθενωτικών προπονήσεων. Συνήθως αυτό παρατηρείται (η υπερδιέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και οι διαταραχές ύπνου) μετά από αναερόβιες δραστηριότητες όπως οι βαριές προπονήσεις με αντιστάσεις ή βάρη.

Τη λίστα των συμπτωμάτων ότι η προπόνηση σας είναι υπερεντατική και πρέπει να την αλλάξετε συμπληρώνει η σωματική εξουθένωση, η απώλεια της όρεξης, αλλά και η καταθλιπτική διάθεση ή η ευερεθιστότητα.

Οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί σε κατάσταση ηρεμίας αποτελούν μια ακόμη ένδειξη ότι υπερβάλλετε στην προπόνησή σας, ενώ οι επίμονοι μυικοί πόνοι που δεν υποχωρούν μετά τις προπονήσεις, αλλά επιμένουν να σας ταλαιπωρούν αποτελούν την σημαντικότερη ένδειξη ότι δεν αφήνετε χρόνο στον οργανισμό σας να ανακάμψει από την προπόνηση και να επουλώσει τους τραυματισμένους μυικούς ιστούς.

Διαβάστε επίσης

Προπόνηση: Το κόλπο που αποκαλύπτει αν αντέχουμε και άλλο