Το σώμα μας υπόκειται σε καθημερινές επιβαρύνσεις που επηρεάζουν πρωταρχικά την στάση του ατόμου και δευτερευόντως την ποιότητα ζωής του. Είναι σημαντικό να μην στοχεύουμε αμιγώς στην εμφάνιση που θα θέλαμε να έχει το σώμα μας, αλλά να δούμε το σώμα μας σαν ένα εργαλείο που απαρτίζεται από πολλά μέρη, τα οποία πρέπει να συνεργαστούν ομαλά για να δουλέψει επιτυχώς.

Παρακάτω θα δούμε 4 βασικές ασκήσεις κινητικότητας της ΣΣ (σπονδυλικής στήλης), της λεκάνης και του θώρακα. Οι ασκήσεις στοχεύουν στην σωστή κινητικότητα των αρθρώσεων διαμέσου της βελτίωσης του εύρους κίνησης. Αν νιώθετε μαγκωμένοι, μπορείτε να εκτελέσετε τις ασκήσεις από 3 σετ των 12 επαναλήψεων για κάθε άσκηση.

Άσκηση 1
Ξεκινάμε την κάθε κίνηση από την «ουρά» (οσφυϊκή μοίρα ή αλλιώς το κάτω μέρος της μέσης πάνω από την λεκάνη)
Στόχος άσκησης
Έλεγχος των μυών του πυελικού εδάφους
Επιμήκυνση της ΣΣ
Βελτίωση κινητικότητας ΣΣ
Τρόπος εκτέλεσης
Εισπνέω με διάρκεια στην υπερέκταση της ΣΣ και σιγά σιγά διπλώνω το σώμα μου προς τα πάνω με στόχο να δημιουργήσω τη μεγαλύτερη δυνατή καμπύλη.
Άσκηση 2
Στην παρακάτω άσκηση αφήνω το σώμα μου χαλαρό, διατηρώντας το λυγισμένο πόδι κοντά στο στήθος. Το κεφάλι ακολουθεί την ροή της κίνησης του χεριού. Η κίνηση ξεκινάει από την θωρακική μοίρα της ΣΣ (δηλαδή κυρίως από τους ώμους).
Άσκηση 3
Τοποθετώ την μπάλα σε ένα ανακουφιστικό σημείο (εξατομικευμένο για τον καθένα).
Έχοντας χαλαρό το σώμα μακραίνω τα χέρια συνεχώς σαν να με τραβούν δύο άτομα και από τις δύο πλευρές. Προσπαθώ η ράχη της παλάμης μου να γλιστράει στο έδαφος καθώς οι ώμοι βρίσκονται σε προσαγωγή (ενωμένες ωμοπλάτες).
Άσκηση 4
Τοποθετώ τις παλάμες στην ευθεία των ώμων. Το χέρι στήριξης σπρώχνει το έδαφος από τους μύες της ωμικής ζώνης.
Προσέχω η λεκάνη να παραμένει σταθερή με ενεργοποίηση των κοιλιακών μυών.
Εισπνέοντας ανοίγω το χέρι στο πλάι και πίσω. Εκπνέοντας κάνω μια στροφή κατά μήκος της ΣΣ.

Ονομάζομαι Ελευθερία Αναγνωστοπούλου και είμαι Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με ειδικότητα στην Ευρωστία και Υγεία και τον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό (ΣΕΦΑΑ ΑΘΗΝΩΝ).
Είμαι φοιτήτρια Μεταπτυχιακού προγράμματος με τίτλο “Μοριακή και Εφαρμοσμένη Φυσιολογία της Άσκησης” στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.
Επαγγελματικά πεδία: Aqua Aerobics, Aqua Pilates instructor, Lifeguard, Functional – Cross Training Coach, Pilates instructor, Θεραπευτική Άσκηση, Προετοιμασία για Στρατιωτικές Σχολές
Στον ελεύθερο χρόνο μου αγαπώ το τρέξιμο, το κολύμπι, τις πολεμικές τέχνες, το padel και το ping pong.
Instagram: e_project_fitness

Η βιντεοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο Pow Box, στο Κολωνάκι.

Διαβάστε ακόμη:

Πέντε top ασκήσεις για την ομαλή λειτουργία του εντέρου – Δοκιμάστε τις

Στάση σώματος: 4 απλές ασκήσεις για ίσια πλάτη, ώμους και καλύτερη αναπνοή

Επτά ασκήσεις που «ανοίγουν» ώμους, θώρακα και ανακουφίζουν τον αυχένα