Γράφει η personal trainer κ. Σοφία Περδίκη

Όταν πρόκειται για καύση θερμίδων κατά τη διάρκεια της άσκησης, η προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) μπορεί να κάψει περισσότερες θερμίδες από ό,τι οι μεγαλύτερες σε διάρκεια αερόβιες ασκήσεις χαμηλότερης έντασης. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητικής ιατρικής (ACSM), η άσκηση υψηλής έντασης βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία κάνοντας μας να κινούμαστε μέσα και έξω από μια αναερόβια κατάσταση. Αυτή είναι η κατάσταση κατά την οποία η καρδιά ωθείται να δουλεύει στο 80% του μέγιστης καρδιακής συχνότητας (maximum heart rate, MHR), κάτι που δεν συμβαίνει συχνά με ασκήσεις χαμηλής έντασης.

Η interval προπόνηση όπως η Tabata συνδυάζει βραχείες, υψηλής έντασης εκρήξεις ταχύτητας (από 20 δευτερόλεπτα έως τρία λεπτά) με μικρές φάσεις ξεκούρασης. Τα γρήγορα και τα αργά διαστήματα επαναλαμβάνονται καθ ‘όλη τη διάρκεια της προπόνησης π.χ. 20″ άσκηση ακολουθούμενα από 10″ ανάπαυσης ή αναπηδήσεις ( έτσι ώστε να κρατάμε παλμούς λίγο πιο χαμηλούς από της υψηλής έντασης)

Άσκηση 1η

Κάμψεις δικεφάλων 20″ και αναπηδήσεις 10″

Άσκηση 2η

Squat με ακροστασίες 20″ και αναπηδήσεις 10″

Άσκηση 3η

Σανίδα 20″ και αναπηδήσεις 10″.

Άσκηση 4η

Κάμψεις- push ups 20″ και 10″ αναπηδήσεις.

Το πλήρες πρόγραμμα της άσκησης

Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών Complete Training by Sophia που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της.  Complete training by Sophia, Φιλιππίδη 6, Αθήνα 115 24,  6972017822