Γράφει ο personal trainer κ. Γιάννης Μπούλιας

Η ευλυγισία στο άνω μέρος του σώματος σας είναι σημαντική για πολλές καθημερινές δραστηριότητες που θεωρείτε δεδομένες, όπως το να στρίβετε το κεφάλι σας δεξιά ή αριστερά όταν παρκάρετε το αμάξι ή όταν οδηγείτε.

Ο πόνος στον αυχένα είτε οφείλεται στην κακή στάση ύπνου είτε στην πολύωρη καθιστική εργασία, δεν είναι απλά ενοχλητικός αλλά μπορεί επίσης να πυροδοτήσει έναν πονοκέφαλο καθώς και πόνους στην πλάτη.

Δοκιμάστε τις διατάσεις που ακολουθούν για να κρατήσετε σε καλή κατάσταση το άνω μέρος του σώματος σας. Δεν χρειάζονται ειδικό εξοπλισμό και μπορούν να γίνουν ακόμη και στο γραφείο σας.

Άσκηση 1η

Η άσκηση αυτή στοχεύει στους μύες που βρίσκονται εκατέρωθεν του αυχένα. Τοποθετήστε το δεξί χέρι πλάι στον κορμό και με το αριστερό χέρι τραβήξτε απαλά το κεφάλι προς τα αριστερά. Κρατήστε για 30 δευτερόλεπτα και αλλάξτε πλευρά.

Άσκηση 2η

Η άσκηση αυτή στοχεύει στους μύες που βρίσκονται κάθετα στον αυχένα και στην ωμοπλάτη. Με τα δύο χέρια και με τους αγκώνες να κοιτάζουν προς τα εμπρός, αγκαλιάστε το πίσω μέρος του κεφαλιού. Κρατώντας την πλάτη σε ευθεία, αρχίστε να πιέζεται απαλά το κεφάλι προς τα εμπρός, τραβώντας παράλληλα το πιγούνι προς το στέρνο. Κρατήστε για 30 δευτερόλεπτα και επαναφέρετε το κεφάλι στην ευθεία.

Άσκηση 3η

Η άσκηση αυτή στοχεύει στους μύες που βρίσκονται εκατέρωθεν του αυχένα. Ενώστε τα χέρια πίσω από την πλάτη, μπλέκοντας τα δάχτυλα των δύο χεριών μεταξύ τους. Τραβήξτε απαλά τα χέρια προς τα κάτω και ελαφρώς προς τα πίσω και παράλληλα ρίξτε το βάρος του κεφαλιού εμπρός. Μείνετε στη θέση αυτή για 30 δευτερόλεπτα.

Άσκηση 4η

Η άσκηση αυτή στοχεύει στους μύες που βρίσκονται στο άνω μέρος της πλάτης.
Ενώνουμε τα χέρια πίσω απ την πλάτη αρχικά σε όρθια θέση και σιγά σιγά ρίχνουμε τον κορμό προς τα εμπρός, φροντίζοντας ο αυχένας να είναι χαλαρός προς τα κάτω και πιέζοντας τα χέρια ενωμένα πάντα προς τα εμπρός. Μείνετε στη θέση αυτή για 30 δευτερόλεπτα.

Ο Γιάννης Μπούλιας είναι personal trainer με εμπειρία στην εκγύμναση αθλητών ομαδικών, αλλά και ατομικών αθλημάτων. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αθηνών και έχει ειδικότητα στο ποδόσφαιρο. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δέκα χρόνια ως ομαδάρχης σε αθλητικά καμπ,ως προπονητής σε αθλητικές ομάδες μικρών ηλικιών, αλλά και ως γυμναστής σε σχολεία και εκπαιδευτήρια προσχολικής αγωγής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το 2014 ξεκίνησε να εργάζεται στο στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών Complete Training by Sophia – Complete training by Sophia, Φιλιππίδη 6, Αθήνα 115 24, 6972017822- που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης με χρήση σωματικού βάρους, προγράμματα pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από τον ίδιο ή τους συνεργάτες του.