Η σωματική άσκηση υψηλής έντασης από την αρχή της εφηβείας μπορεί να συμβάλει στη μεγιστοποίηση της δύναμης των ισχίων και να αποτρέψει την οστεοπόρωση αργότερα στη ζωή του ατόμου, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Bristol που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.

Η έρευνα, που ανέλυσε δεδομένα 2.569 συμμετεχόντων στη μελέτη υγείας «Παιδιά της Δεκαετίας του 1990», βρήκε πως όσο περισσότερο χρόνο περνά ένα παιδί ηλικίας από 12 ετών κάνοντας μέτρια έως έντονη σωματική άσκηση τόσο δυνατότερα θα είναι τα ισχία του στην ηλικία των 25. Αντιθέτως, ο χρόνος που αφιερώνει σε ήπια σωματική δραστηριότητα σχετίστηκε με λιγότερη σαφήνεια με τη δύναμη των ισχίων στην ενήλικη ζωή.

Η μεγαλύτερη οστική μάζα εντοπίζεται στην αρχή της ενήλικης ζωής του ανθρώπου και θεωρείται δείκτης του κινδύνου κατάγματος και οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή. Τα κατάγματα γοφού αποτελούν σημαντικό κομμάτι της αναλογίας των προβλημάτων που επιφέρει η ασθένεια της οστεοπόρωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα υγιών ενηλίκων μετρώντας τη σωματική τους δραστηριότητα τέσσερις φορές, χρησιμοποιώντας τους μετρητές ταχύτητας που οι συμμετέχοντες φορούσαν κατά τις κλινικές αξιολογήσεις στις ηλικίες 12, 14, 16 και 25 ετών.

Βρήκαν, λοιπόν, στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η σωματική δραστηριότητα μέτριας έως υψηλής έντασης κατά την εφηβεία ήταν πιο σημαντική από αυτή κατά την ενήλικη ζωή και ότι η ίδια παράμετρος στην πρώιμη ενήλικη ζωή ήταν σημαντικότερη από ό,τι αργότερα. Υπήρξαν, επίσης, στοιχεία που έδειχναν ότι η δραστηριότητα μεγαλύτερου αντικτύπου (συνεχή άλματα) όπως αξιολογήθηκε σε ένα υποδείγμα ατόμων στο τέλος της εφηβείας σχετίστηκε με δυνατότερα ισχία στην ηλικία των 25 ετών.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητικός συνεργάτης επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Bristol, Δρ. Ahmed Elhakeem ανέφερε: «Η μοναδική διαθεσιμότητα των επαναλαμβανόμενων αξιολογήσεων με μετρητές ταχύτητας κατά την πάροδο πολλών ετών ξεκινώντας από την ηλικία των 12 μάς επέτρεψε να περιγράψουμε την πορεία του χρόνου που αφιερώθηκε σε διαφορετικές εντάσεις σωματικής άσκησης στην αρχή της ζωής και να εξετάσουμε πώς αυτό μπορεί να σχετίζεται με τη δύναμη των γοφών στην ενήλικη ζωή. Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν την εφηβεία ως πιθανότατα σημαντική περίοδο για την ανάπτυξη των οστών μέσω άσκησης υψηλής έντασης, πράγμα το οποίο θα ωφελήσει τη μελλοντική οστική υγεία και θα αποτρέψει την οστεοπόρωση. Επιβεβαιώσαμε, επίσης, άλλες μελέτες που δείχνουν ότι τα επίπεδα σωματικής άσκησης μέτριας έως υψηλής έντασης φθίνουν κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής. Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνουμε τους νέους ανθρώπους να παραμένουν δραστήριοι σε αυτή την ηλικία».

Διαβάστε επίσης

Με αυτό τον τρόπο θα γίνει εύκολη ακόμη και η πιο δύσκολη γυμναστική

Η προπόνηση που επιταχύνει την αποκατάσταση από τραυματισμό

Οστεοπόρωση: Τέσσερις κινήσεις για 100% δυνατό σκελετό