Τα παραδοσιακά push-ups είναι ωφέλιμα για την ενδυνάμωση του άνω κορμού. Δουλεύουν τα τρικέφαλα, τους θωρακικούς μύες και τους ώμους. Όταν οι κάμψεις αυτές γίνονται με σωστή μορφή, μπορούν επίσης να ενισχύσουν την πλάτη και τον πυρήνα του σώματος, εμπλέκοντας και τους κοιλιακούς μυς εξηγεί ο personal trainer κ. Γιάννης Μπούλιας.

Τα push-up είναι μια γρήγορη και αποτελεσματική άσκηση για την ενίσχυση της δύναμής μας. Μπορούν να γίνουν σχεδόν οπουδήποτε και δεν απαιτούν εξοπλισμό.

Κάνοντας push-up κάθε μέρα μπορεί να είναι ένα πρόγραμμα προπόνησης αρκετά ολοκληρωμένο. Θα παρατηρήσετε πιθανότατα βελτίωση στην αντοχή του άνω σώματος εάν κάνετε τακτικές προπονήσεις.

Για καλύτερα αποτελέσματα, συνεχίστε να προσθέτετε ποικιλία στους τύπους των push-up που κάνετε. Μπορείτε να ακολουθήσετε ένα “challenge push-up” όπου αυξάνετε σταδιακά τον αριθμό των push-up κάθε εβδομάδα. Μπορείτε να φτάσετε μέχρι και 100 επαναλήψεις σε δύο μήνες.

Υπάρχει κίνδυνος αν κάνετε προπονήσεις push-up καθημερινά;

Ένας κίνδυνος να κάνετε οποιαδήποτε άσκηση κάθε μέρα είναι ότι δεν θα είναι ωφέλιμη για το σώμα σας μετά από λίγο καιρό. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να τραυματιστείτε.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι μύες σας προσαρμόζονται και βελτιώνουν τη λειτουργία τους όταν τους γυμνάζετε καθημερινά.Έτσι είναι σημαντικό να συνεχίσετε να δίνετε νέα κίνητρα στο μυικό σας σύστημα για να βελτιώσετε τη δύναμη και το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης.

Εάν πρόκειται να κάνετε push-up κάθε μέρα, πρέπει να δώσετε βάση στην τεχνική σας. Κάνοντας κάτι λάθος  μπορεί να προκληθεί τραυματισμός. Για παράδειγμα, μπορεί να αντιμετωπίσετε πόνο στην πλάτη ή στον ώμο, εάν δεν κάνετε κάτι σωστά.

Εάν τα push-up είναι πολύ δύσκολα στην αρχή, τροποποιήστε την άσκηση. Τα κάνετε με λυγισμένα γόνατά ή στον τοίχο.

Εάν πάλι αντιμετωπίζεται κάποιο πρόβλημα στους καρπούς σας ή έχετε έναν προηγούμενο τραυματισμό συμβουλευτείτε τον γυμναστή σας πριν εκτελέσετε την άσκηση. Μπορεί  να σας συστήσει διάφορες παραλλαγές  ως εναλλακτική λύση.

Ο personal trainer Γιάννης Μπούλιας μας προτείνει μερικές παραλλαγές push-up παρακάτω για μεγαλύτερη ποικιλία στο καθημερινό μας πρόγραμμα.

Τα απλά push-ups – Κάνετε δύο σετ των 15-20 επαναλήψεων.

Το «διαμάντι»

Με κλειστές παλάμες σχηματίζοντας ένα «διαμάντι». Κάνετε δύο σετ 15-20 επαναλήψεις.

Pushups με εκτίναξη

Κάνετε δύο σετ από 15-20 επαναλήψεις.

Push-up σε step

Κάνουμε push-up με ένα χέρι πάνω σε step εναλλάσσoντας πλευρές – δύο σετ από 15-20 επαναλήψεις.

Με το γόνατο

Σε κάθε pushup φέρνουμε το γόνατο προς τον αγκώνα εναλλάξ. Εκτελείτε δύο σετ των 15-20 επαναλήψεων.

Ο Γιάννης Μπούλιας είναι personal trainer με εμπειρία στην εκγύμναση αθλητών ομαδικών, αλλά και ατομικών αθλημάτων. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αθηνών και έχει ειδικότητα στο ποδόσφαιρο. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δέκα χρόνια ως ομαδάρχης σε αθλητικά καμπ,ως προπονητής σε αθλητικές ομάδες μικρών ηλικιών, αλλά και ως γυμναστής σε σχολεία και εκπαιδευτήρια προσχολικής αγωγής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το 2014 ξεκίνησε να εργάζεται στο στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών Complete Training by Sophia που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης με χρήση σωματικού βάρους, προγράμματα pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από τον ίδιο ή τους συνεργάτες του.