Στη σύγχρονη εποχή, όπου η τεχνολογία κυριαρχεί, η εργασία και η καθημερινότητά μας έχουν προσαρμοστεί σε ένα καθιστικό μοντέλο. Περνάμε ώρες ατελείωτες μπροστά σε οθόνες και χειριζόμαστε καθημερινά πολλές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως κινητά και υπολογιστές. Αυτός ο τρόπος ζωής, αν και προσφέρει ευκολία και συνδεσιμότητα, έχει σοβαρές επιπτώσεις στο σώμα μας. Ένα από τα πρώτα «θύματα» αυτής της καθημερινής καταπόνησης είναι η μέση, ωστόσο, δεν είναι το μόνο σημείο που επηρεάζεται. Ο αυχένας φαίνεται πως υποφέρει σιωπηλά αλλά έντονα.
Νεότερα επιστημονικά δεδομένα αποκαλύπτουν τον άμεσο συσχετισμό μεταξύ καθιστικής συμπεριφοράς και πόνου στον αυχένα. Σύμφωνα με πρόσφατη μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο BMC Public Health, Κινέζοι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από 25 μελέτες που αφορούσαν περισσότερους από 43.000 ανθρώπους σε 13 χώρες. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά αλλά και ανησυχητικά: όσο περισσότερη ώρα παραμένει κάποιος καθιστός, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανίσει πόνο στην περιοχή του αυχένα.
Το κινητό, ο κύριος ένοχος
Ανάμεσα στις διάφορες καθιστικές δραστηριότητες, η χρήση του κινητού τηλεφώνου αναδείχθηκε ως ο βασικός παράγοντας επιβάρυνσης. Η μελέτη κατέδειξε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν υπερβολικά τα κινητά τους έχουν 82% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αυχενικού πόνου, σε σχέση με όσους κάνουν περιορισμένη χρήση. Σε μικρότερο αλλά υπαρκτό βαθμό, και η χρήση του υπολογιστή αυξάνει τον κίνδυνο (κατά 23%), ενώ η παρακολούθηση τηλεόρασης φαίνεται να έχει τη μικρότερη επίδραση.
Ωστόσο, αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι ο συνολικός χρόνος καθιστικής στάσης είναι καθοριστικός: άτομα που κάθονταν για τουλάχιστον τέσσερις ώρες την ημέρα είχαν 45% μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ σε όσους κάθονταν πάνω από έξι ώρες, ο κίνδυνος σχεδόν διπλασιάζεται (88%). Ο αριθμός αυτός είναι ενδεικτικός του μεγέθους του προβλήματος, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πόσοι εργαζόμενοι σήμερα περνούν καθημερινά περισσότερες από 8 ώρες μπροστά από μία οθόνη.
Η λάθος στάση του σώματος και η επίδραση της πανδημίας
Δεν ευθύνεται όμως μόνο η διάρκεια, αλλά και η στάση του σώματος. Η πανδημία, σύμφωνα με τους ερευνητές, επέφερε ριζικές αλλαγές στον τρόπο εργασίας, αυξάνοντας την τηλεργασία και τη χρήση φορητών συσκευών στο σπίτι, χωρίς εργονομική στήριξη. Πολλοί εργάζονται από καναπέδες, κρεβάτια ή τραπέζια κουζίνας, με αποτέλεσμα την κακή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης. Ο αυχένας λυγίζει προς τα εμπρός, οι ώμοι καμπουριάζουν και η πίεση στο άνω μέρος της πλάτης αυξάνεται κατακόρυφα. Αυτές οι συνθήκες όχι μόνο προκαλούν άμεσο πόνο, αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη ποιότητα ζωής.
«Αυτή η κατάσταση μπορεί να επισπεύσει διάφορα μυοσκελετικά προβλήματα, ειδικά στην περιοχή του αυχένα», σημείωσε η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρα Yunchen Meng του Πανεπιστημίου Ορυχείων και Τεχνολογίας της Κίνας-Πεκίνο.
Διαβάστε επίσης:
Πιασμένος αυχένας; Έξι ασκήσεις που ανακουφίζουν
Αυχένας: Η καθημερινή κίνηση που τον επιβαρύνει – Πενταπλασιάζει το βάρος που σηκώνει
«Πιασμένος» αυχένας: Έξι κινήσεις που ανακουφίζουν και προφυλάσσουν