Όσοι ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή με τα αγαπημένα μας σκυλάκια, γνωρίζουμε την έμφυτή τους διαίσθηση και την ικανότητα να αντιλαμβάνονται αμέσως πότε είμαστε στενοχωρημένοι ή θυμωμένοι αλλά και χαρούμενοι. Αυτή τους η ιδιότητα, πέραν αυτής του θεραπευτή σε νοσοκομεία, σχολεία και μεμονωμένα άτομα, αλλά και ως οδηγοί σε άτομα με αναπηρία ή διαβήτη, μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην ψυχική υγεία και με τη σφραγίδα της επιστήμης.

Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE, ο ποιοτικός χρόνος που περνάμε με τους σκύλους μειώνει το άγχος και αυξάνει την ισχύ των εγκεφαλικών κυμάτων που σχετίζονται με τη χαλάρωση και τη συγκέντρωση. Σύμφωνα με τους ερευνητές από Πανεπιστήμιο Konkuk της Νότιας Κορέας, που εκπόνησαν τη μελέτη, μια τέτοια παρέμβαση θα μπορούσε να αποτελέσει μια αποτελεσματική μέθοδο για τη μείωση του άγχους, την ανακούφιση από το στρες και την ενίσχυση των συναισθημάτων εμπιστοσύνης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν αναφερθεί στα σωματικά και συναισθηματικά οφέλη της αλληλεπίδρασης με σκύλους, όπως τα αυξημένα επίπεδα ωκυτοκίνης, τα μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης και ο μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτή η μελέτη, ωστόσο, υιοθετεί μια μοναδική προσέγγιση, εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο διαφορετικές δραστηριότητες με σκύλους – από το παιχνίδι και το περπάτημα μέχρι το τάισμα και το μασάζ – επηρεάζουν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου μας, όπως μετράται με ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα.

Για να κατανοήσουν περαιτέρω τα οφέλη αυτών των δραστηριοτήτων, οι ερευνητές εξέτασαν 30 ενήλικες συμμετέχοντες που εκτέλεσαν ο καθένας οκτώ διαφορετικές δραστηριότητες με μια καλά εκπαιδευμένη σκυλίτσα, όπως να παίξουν με ένα παιχνίδι που κρατούσαν στο χέρι, να της δώσουν λιχουδιές και να βγάλουν φωτογραφίες μαζί της. Παράλληλα, καταγραφόταν η εγκεφαλική τους δραστηριότητα ενώ αλληλεπιδρούσαν με τον σκύλο και κατέγραφαν την υποκειμενική συναισθηματική τους κατάσταση αμέσως μετά από κάθε δραστηριότητα.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι δραστηριότητες όπως το παιχνίδι και ο περίπατος με το σκύλο αύξησαν σημαντικά τη χαλάρωση, όπως αποδεικνύεται από την αυξημένη δραστηριότητα των κυμάτων άλφα στον εγκέφαλο. Αντίστοιχα, οι δραστηριότητες που απαιτούσαν πιο εστιασμένη αλληλεπίδραση, όπως το μασάζ και η περιποίηση του σκύλου, οδήγησαν σε αυξημένη συγκέντρωση χωρίς άγχος, γεγονός που υποδηλώνεται από την αυξημένη δραστηριότητα των β-κυμάτων.

Επιπλέον, η μελέτη διερεύνησε τις συναισθηματικές αντιδράσεις των συμμετεχόντων μέσω ερωτηματολογίων που αξιολογούσαν την κατάσταση της διάθεσής τους πριν και μετά από κάθε δραστηριότητα. Κατά συνέπεια, οι αλληλεπιδράσεις με τον σκύλο συνδέθηκαν με χαμηλότερα επίπεδα άγχους και βελτιωμένη διάθεση, αναδεικνύοντας τα συναισθηματικά οφέλη.

«Η μελέτη μας παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τη διαλεύκανση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων και των υποκείμενων μηχανισμών των παρεμβάσεων με τη βοήθεια ζώων» καταλήγουν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης:

Σκύλοι – θεραπευτές απαλύνουν τον πόνο παιδιών με καρκίνο

Σκύλοι Θεραπείας: Γιατρεύουν την ψυχή – Ποιους ανθρώπους βοηθούν