Όποτε κι αν τελικά καταφέρετε να διακόψετε το κάπνισμα, η υγεία σας θα βελτιωθεί και θα αρχίσετε σιγά σιγά να βλέπετε τις διαφορές. Σύμφωνα, όμως, με μια νεότερη μελέτη, το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται σημαντικά, εάν το κόψετε την κατάλληλη στιγμή.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο NEJM Evidence, αποδεικνύει ότι οι καπνιστές που διακόπτουν το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 40 ετών μπορούν να αναμένουν να ζήσουν σχεδόν όσο και όσοι δεν το ξεκίνησαν ποτέ στη ζωή τους. Επιπλέον, όσοι διακόπτουν τη βλαβερή συνήθεια του τσιγάρου, σε οποιαδήποτε ηλικία επιστρέφουν κοντά στην επιβίωση των μη καπνιστών 10 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος, και περίπου το μισό από αυτό το όφελος εμφανίζεται μέσα σε μόλις τρία χρόνια.

«Η διακοπή του καπνίσματος είναι αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου θανάτου και οι άνθρωποι μπορούν να αποκομίσουν αυτές τις ανταμοιβές εντυπωσιακά γρήγορα» επισημαίνει ο Δρ Prabhat Jha, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Dalla Lana και στην Ιατρική Σχολή Temerty του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ο οποίος είναι εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για την Παγκόσμια Υγεία στο Unity Health Toronto.

Στη μελέτη παρατήρησης συμμετείχαν 1,5 εκατομμύριο ενήλικες σε τέσσερις χώρες (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς και Νορβηγία), οι οποίοι παρακολουθήθηκαν επί 15 χρόνια. Συνολικά, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 60 εκατομμύρια καπνιστές στις τέσσερις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα και πάνω από ένα δισεκατομμύριο παγκοσμίως. Αν και τα ποσοστά του καπνίσματος έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 25% από το 1990, η χρήση του καπνού εξακολουθεί να αποτελεί κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να αποφευχθεί.

Ποτέ δεν είναι αργά 

Όπως διαπιστώθηκε, οι καπνιστές ηλικίας 40 έως 79 ετών είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με όσους δεν κάπνιζαν ποτέ, δηλαδή έχασαν κατά μέσο όρο 12 έως 13 χρόνια ζωής. Αντίθετα, οι πρώην καπνιστές μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου τους κατά 30% περισσότερο σε σύγκριση με όσους δεν κάπνιζαν ποτέ, ενώ αντίστοιχα, η διακοπή του καπνίσματος σε οποιαδήποτε ηλικία σχετιζόταν με μεγαλύτερη επιβίωση. Μάλιστα, ακόμα και όσοι διέκοψαν το κάπνισμα για λιγότερο από τρία χρόνια κέρδισαν έως και έξι χρόνια στο προσδόκιμο ζωής.

Δεν είναι επομένως ποτέ αργά για να το κόψετε, όπως διευκρινίζει και ο Δρ Jha: «Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι πολύ αργά για να διακόψουν το κάπνισμα, ειδικά στη μέση ηλικία. Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματά μας έρχονται σε αντίθεση με αυτή τη γραμμή σκέψης. Ποτέ δεν είναι πολύ αργά, ο αντίκτυπος είναι γρήγορος και μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο σε όλες τις σημαντικές ασθένειες, που σημαίνει μεγαλύτερη και καλύτερη ποιότητα ζωής» σημειώνει.

Ειδικότερα, οι ερευνητές συμπέραναν ότι η διακοπή του καπνίσματος μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από αγγειακές παθήσεις και καρκίνο. Οι πρώην καπνιστές μείωσαν επίσης τον κίνδυνο θανάτου από αναπνευστικές παθήσεις, αλλά ελαφρώς λιγότερο, πιθανότατα λόγω της πνευμονικής βλάβης που είχε ήδη συντελεστεί.

Σχολιάζοντας τα ερευνητικά αποτελέσματα, ο Δρ Jha επισημαίνει τη σημασία των πολιτικών υγείας και τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να στηρίξουν τους ανθρώπους που θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα: «Βοηθώντας τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα, εξασφαλίζουμε αποτελεσματικά την ουσιαστική βελτίωση της υγείας. Και ξέρουμε πώς να το κάνουμε αυτό, με την αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα και τη βελτίωση των υποστηρικτικών μέτρων για τη διακοπή του καπνίσματος» καταλήγει.

Διαβάστε επίσης: 

Θεριακλήδες 4 στους 10 Έλληνες – Πώς κόβουν το κάπνισμα – Η μαρτυρία της Σίας Κοσιώνη

Η «αθώα» συνήθεια που θολώνει το μυαλό

Ο σιωπηλός κίνδυνος που απειλεί τους καπνιστές όταν κοιμούνται