Μια νέα διαδρομή προς την επίτευξη της μακροζωίας προτείνουν τα τελευταία ευρήματα διεπιστημονικής ομάδας από εργαστήρια και κέντρα έρευνας για τον καρκίνο στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τη δημοσίευση στο Nature Aging, η θεραπεία που προτείνουν θα μπορούσε να αντιστρέψει και κάποιες από τις επιπτώσεις της γήρανσης στην υγεία.

Η λύση σε μια αντικαρκινική θεραπεία

Με την πάροδο των χρόνων, το σώμα συσσωρεύει γερασμένα κύτταρα που δεν αποβάλλονται παρά απελευθερώνουν επιβλαβείς ουσίες που προάγουν τη φλεγμονή και βλάπτουν τους πέριξ ιστούς. Η κατάσταση θα οδηγήσει σταδιακά σε εμφάνιση ασθενειών σχετιζόμενων με το γήρας όπως ο διαβήτης, εκτός αν μπει «φρένο» στην τοξική λειτουργία τους.

Αυτό το τελευταίο φαίνεται δυνατό χάρη σε μια καινοτόμο ανοσοθεραπευτική προσέγγιση που εφαρμόζεται ειδικά σε αιματολογικούς καρκίνους. Η τεχνική βασίζεται στα CAR T-λεμφοκύτταρα (T-λεμφοκύτταρα φέροντα χιμαιρικό υποδοχέα αντιγόνου, chimeric antigen receptor T-cells), κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που τροποποιούνται γενετικώς ώστε να αναγνωρίζουν τα καρκινικά κύτταρα και να τους επιτίθενται.

Εν προκειμένω, στόχος των CAR T-λεμφοκυττάρων θα αποτελέσει η uPAR (urokinase-type Plasminogen Activator = υποδοχέας του ενεργοποιητή πλασμινογόνου τύπου ουροκινάσης), μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια των γερασμένων κυττάρων με την οποία θα μπορούν να τα εντοπίσουν και εξουδετερώσουν.

Μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα 

Ένα από τα πλέον σημαντικά χαρακτηριστικά της θεραπείας, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά της. Αντίθετα με θεραπείες που απαιτούν επαναλήψεις, μια μόνο χορήγηση CAR T-κυττάρων μπορεί να διατηρήσει τη δράση της σε βάθος χρόνου, μειώνοντας ενδεχομένως το κόστος και την ταλαιπωρία για τον θεραπευόμενο.

Ο αντίκτυπος της θεραπείας δεν περιορίζεται στη μακροζωία. Απομακρύνοντας τα γερασμένα κύτταρα, ανοίγει ο δρόμος για βελτίωση του μεταβολισμού (π.χ. καλύτερη ανοχή στη γλυκόζη, μεγαλύτερη καρδιαναπνευστική ικανότητα) και κατά συνέπεια υγιέστερη και πιο δραστήρια ζωή στην τρίτη ηλικία.

Η παραπάνω υπόθεση επιβεβαιώθηκε σε μελέτες σε ποντίκια, όπου τα πειραματόζωα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με CAR T-λεμφοκύτταρα παρουσίασαν βελτιωμένη σωματική και μεταβολική υγεία χωρίς αξιοσημείωτες ανεπιθύμητες ενέργειες, κάτι που εγγυάται ασφάλεια πέρα από αποτελεσματικότητα.

«Αν χορηγήσουμε [τη θεραπεία] σε γερασμένα ποντίκια, αναζωογονούνται. Αν τη χορηγήσουμε σε νεαρά ποντίκια, επιβραδύνεται ο ρυθμός γήρανσης. Καμία άλλη θεραπεία επί του παρόντος δεν μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο» σχολίασε σε σχετικό δελτίο τύπου η Corina Amor Vegas, επίκουρη καθηγήτρια στο Εργαστηρίου Cold Spring Harbor (CSHL). «Τα Τ-λεμφοκύτταρα έχουν την ικανότητα να αναπτύσσουν μνήμη και να παραμένουν στο σώμα σας για πραγματικά μεγάλα χρονικά διαστήματα, μια σημαντική διαφορά από ένα χημικό φαρμακευτικό σκεύασμα. Για τις χρόνιες παθήσεις, [η άπαξ χορήγηση] είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα» συμπλήρωσε.

Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκης περαιτέρω έρευνας για να καταστεί η διάθεσή της για ανθρώπινη χρήση με αυτόν το σκοπό. Παρ’ όλα αυτά, η στόχευση των γερασμένων κυττάρων θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την αποκάλυψη μιας πιο υγιούς και ενεργής διαδικασίας γήρανσης.

Διαβάστε επίσης:

Μακροζωία: Τέσσερις απλοί τρόποι να μείνετε για πάντα νέοι

Η «άγνωστη» βιταμίνη που χαρίζει μακροζωία – 10 τροφές που την περιέχουν

Μακροζωία: Ο απλός τρόπος που την εξασφαλίζει, σύμφωνα με τους ειδικούς του Χάρβαρντ