Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από το ανοσοποιητικό του ίδιου του ασθενούς, καταστρέφοντας το προστατευτικό κάλυμμα των νεύρων, οδηγώντας σε πολλά χρόνια συμπτώματα, όπως απώλεια όρασης, πόνο, κόπωση και μειωμένο συντονισμό. Σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν ποιες βιολογικές διεργασίες οδηγούν στην ανάπτυξη της αυτοάνοσης νόσου, επιστήμονες από την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας συνέκριναν ασθενείς με υγιείς ανθρώπους, προκειμένου να ανακαλύψουν ενδείξεις, που θα μπορούσαν να μαρτυρούν πρώιμα τον κίνδυνο.

Στη σχετική αναφορά τους, που δημοσιεύεται στο Neurology, οι ερευνητές καταγράφουν τα τρία συμπτώματα που παρουσίασαν τον υψηλότερο συσχετισμό με τη μετέπειτα διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης: Δυσκοιλιότητα, κατάθλιψη και ουρολοιμώξεις μπορεί να αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια για το αυτοάνοσο νόσημα. Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα εν λόγω συμπτώματα ενδέχεται να εμφανιστούν έως και πέντε χρόνια πριν από τη διάγνωση, αποκαλύπτοντας επιπλέον ότι παρουσιάζονταν πιο συχνά και σε άτομα με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο συστημικός ερυθηματώδης λύκος και η νόσος Crohn.

Στη μελέτη πήραν μέρος συνολικά 54.790 συμμετέχοντεςμε τους ειδικούς να συγκρίνουν τις περιπτώσεις περισσότερων από 20.000 νεοδιαγνωσθέντων ασθενών με υγιή άτομα, αντιστοιχίζοντας κάθε ασθενή με τρεις υγιείς ανθρώπους ίδιας ηλικίας και φύλου. Οι συμμετέχοντες με πολλαπλή σκλήρυνση συγκρίθηκαν επίσης με περισσότερα από 30.000 άτομα με νόσο Crohn και 7.337 με ερυθηματώδη λύκο, με τους μελετητές να αναζητούν πιθανές ενδείξεις έως και πέντε χρόνια πριν, αλλά και μετά τη διάγνωση ή την ημερομηνία αντιστοίχισης με υγιή άτομα.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν:

  • κατάθλιψη (22%)
  • δυσκοιλιότητα (50%),
  • ουρολοιμώξεις (38%)
  • σεξουαλικά προβλήματα (47%) και
  • κυστίτιδα (21%) συγκριτικά με τους υγιείς συμμετέχοντες.

Διαπιστώθηκε, επιπλέον, ότι στο 14% των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση είχαν συνταγογραφηθεί αντικαταθλιπτικά πέντε χρόνια πριν από τη διάγνωση, σε σύγκριση με το 10% των υγιών συμμετεχόντων. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στο 37% για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση, σε αντίθεση με το 19% για όσους δεν έπασχαν από το αυτοάνοσο.

«Αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν πολλαπλή σκλήρυνση, όπως ανθρώπους με οικογενειακό ιστορικό ή που παρουσιάζουν ύποπτες ενδείξεις σε σαρώσεις εγκεφάλου, χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα», εξηγεί η καθηγήτρια Celine Louapre από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. «Δε σημαίνει ότι εάν κάποιος έχει αυτά τα συμπτώματα θα αναπτύξει σίγουρα πολλαπλή σκλήρυνση. Ελπίζουμε απλώς ότι αυτά τα πρώιμα σημάδια θα βοηθήσουν στην κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών που λαμβάνουν χώρα στο σώμα πριν εκδηλωθούν τα πραγματικά συμπτώματα της νόσου», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη:

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Καινοτόμος θεραπεία προστατεύει τον εγκέφαλο και βάζει φρένο στη νόσο

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Τα προειδοποιητικά συμπτώματα δεν είναι σωματικά – Έρευνα αποκαλύπτει

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Οι στρεσογόνοι παράγοντες που πυροδοτούν εξάρσεις της νόσου