Υπάρχει ένας φόβος που μας ενώνει όλους: Ο φόβος της ζυγαριάς στις 2 Ιανουαρίου.

Οι γιορτές είναι μια περίοδος που αποτελείται παραδοσιακά από πολύ φαγητό. Αυτή την περίοδο του χρόνου, όλοι ξεφεύγουμε, λιγότερο ή περισσότερο, από την καθημερινή και συνήθως πιο προσεκτική και ισορροπημένη διατροφή μας. Τις ημέρες των γιορτών, απολαμβάνουμε τα πλούσια γεύματα, ενώ η επόμενη ημέρα μας βρίσκει σε έναν αγώνα δρόμου, προσπαθώντας να χάσουμε τα κιλά που πήραμε. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, όμως, υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε αυτή τη συνήθη «παγίδα» των γιορτών.

Πώς να αποφύγουμε τα περιττά κιλά των γιορτών; Ανεβείτε στη ζυγαριά καθημερινά

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο Obesity, προτείνει να αφιερώνουμε ένα λεπτό κάθε μέρα για να ανεβαίνουμε στη ζυγαριά. Όπως υποστηρίζουν, αυτή είναι η μόνη κίνηση που χρειάζεται να κάνουμε ώστε να μείνουμε μακριά από το επιπλέον βάρος, που συνήθως προκύπτει από την περίοδο των γιορτών.

Στο πλαίσιο της σχετικής μελέτης, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Georgia, μια πειραματική ομάδα ζυγιζόταν κάθε μέρα για 14 εβδομάδες, ξεκινώντας πριν από την περίοδο των διακοπών, τον Νοέμβριο του 2018 και σταματώντας μετά τις γιορτές. Οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν πανεπιστημιακές ζυγαριές, οι οποίες παρείχαν επιπλέον πληροφορίες για τις διακυμάνσεις του βάρους, αλλά και τους στόχους. Στους συμμετέχοντες ζητήθηκε να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν ώστε να να μην παχύνουν, αλλά δεν τους δόθηκε καμία περαιτέρω οδηγία για το πώς να αποφύγουν την αύξηση βάρους. Την ίδια χρονική περίοδο συμμετείχε επίσης στη μελέτη μια ομάδα ελέγχου, οι συμμετέχοντες της οποίας δεν ζυγίζονταν κάθε μέρα. Συνολικά, στην έρευνα πήραν μέρος 111 ενήλικες, ηλικίας 18 – 65 ετών.

Στην ολοκλήρωση της ερευνητικής περιόδου, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που ζυγίζονταν καθημερινά είχαν αποφύγει επιτυχώς να πάρουν βάρος κατά τη διάρκεια των διακοπών, με μερικούς να καταφέρνουν ακόμη και να χάσουν μερικά κιλά. Αντίθετα, οι συμμετέχοντες της ομάδας που δεν ζυγιζόταν καθημερινά αύξησαν το βάρος τους.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η συνεχής έκθεση στις διακυμάνσεις βάρους και η παροχή ενός οπτικού στόχου καθημερινά παρακίνησε τους συμμετέχοντες να παραμείνουν αφοσιωμένοι στη διατροφή τους. «Είναι πιθανό να ασκούνται λίγο περισσότερο την επόμενη μέρα ή να προσέχουν περισσότερο τι τρώνε», σχολιάζει ο συντάκτης της μελέτης, Jamie Cooper, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Τροφίμων και Διατροφής.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Michelle vanDellen, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας, αυτά τα αποτελέσματα επικυρώνουν περαιτέρω τη θεωρία ότι οι άνθρωποι αποκτούν κίνητρα όταν έρχονται αντιμέτωποι με συγκεκριμένες ενδείξεις αλλαγών στο σώμα, την εμφάνιση, την απόδοσή τους και άλλα. «Οι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι σε αποκλίσεις ή διαφορές μεταξύ του τρέχοντος εαυτού τους και του προτύπου ή του στόχου τους. Όταν παρατηρούν ασυμφωνία, οδηγούνται συνήθως σε «διόρθωση» της συμπεριφοράς τους», λέει χαρακτηριστικά.

Αν και είναι πιθανό αυτή η στρατηγική να είναι αποτελεσματική καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η ερευνητική ομάδα ήθελε να επικεντρωθεί στην περίοδο των γιορτών, που συσχετίζεται παραδοσιακά με πρόσληψη βάρους, η οποία μπορεί τελικά, εάν ξεφύγει, να οδηγήσει σε παχυσαρκία. «Οι καλοκαιρινές διακοπές και οι γιορτές είναι οι δύο περίοδοι του χρόνου που οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στην πρόσληψη βάρους. Αυτό μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία κάποιου μακροπρόθεσμα», τονίζει ο δρ. Cooper.

«Αυτό το τόσο απλό μέτρο λειτουργεί πολύ καλά στο πλαίσιο της πολυάσχολης ζωής των ανθρώπων. Η ιδέα ότι οι άνθρωποι μπορεί να έχουν ήδη όλους τους πόρους που χρειάζονται είναι πραγματικά ελκυστική», προσθέτει η δρ. vanDellen.

Διαβάστε ακόμη:

Αυτή είναι η καλύτερη ώρα να ανεβείτε στη ζυγαριά – Τέσσερα tips για ακριβείς μετρήσεις

Το καθημερινό ζύγισμα μάς κρατά σε φόρμα και στις διακοπές

Το κόλπο που «κόβει» όρεξη και θερμίδες – 30 γραμμάρια αρκούν