Όσο κι αν προσπαθήσουμε να κρατήσουμε μακριά τις ιώσεις λαμβάνοντας τα μέτρα μας, κάποια στιγμή θα μας ρίξουν τελικά στο κρεβάτι. Οι πιθανότητες πολλαπλασιάζονται, όσο η θερμοκρασία πέφτει αισθητά και μαζευόμαστε σε κλειστούς χώρους.

Ένα κρυολόγημα δυσκολεύει ιδιαίτερα τα βράδια, καθώς η καταρροή και η ρινική συμφόρηση επιδεινώνονται κατά τις νυχτερινές ώρες. Ως αποτέλεσμα, είναι δυσκολότερο να κοιμηθούμε επαρκώς και να ξεκουραστούμε.

Για να διευκολυνθεί ο ύπνος, μπορούμε να εφαρμόσουμε τις παρακάτω στρατηγικές για να ανακουφιστούμε χωρίς φάρμακα και να αναρρώσουμε γρηγορότερα.

Πιείτε κάτι ζεστό

Ένα ζεστό ρόφημα πριν τον ύπνο αποτελεί το βάλσαμο που χρειάζεστε για να αφεθείτε ευκολότερα στην αγκαλιά του Μορφέα. H σωστή ενυδάτωση είναι το καθοριστικό βήμα που μπορεί να απελευθερώσει την αναπνοή, καθώς πίνοντας πολλά υγρά, η βλέννα στα ιγμόρεια αραιώνει και αποβάλλεται ευκολότερα. Προτιμήστε τσάι χωρίς καφεΐνη με μέλι, όπως τσάι χαμομηλιού, το τσάι μέντας και το τσάι τζίντζερ. Αν το τσάι δε βρίσκεται μέσα στις προτιμήσεις σας, δοκιμάστε να πιείτε ζεστό νερό με χυμό λεμονιού και μέλι ή να καταναλώσετε μια ζεστή σούπα ή ζωμό.

Ανασηκώστε το κεφάλι

Η ύπτια θέση του ύπνου οδηγεί στη συσσώρευση της βλέννας, με αποτέλεσμα να προκαλείται βήχας και να βουλώνει η περιοχή της μύτης ευκολότερα. Για να το αποφύγετε, ανασηκώστε ελαφρώς το κεφάλι κατά τη διάρκεια του ύπνου, προσθέτοντας ένα μικρότερο μαξιλάρι. Όμως, προσέξτε να μην είναι αρκετά μεγάλο το ύψος, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί ο αυχένας.

Κάντε ένα ζεστό ντους 

Ένα ζεστό ντους δεν είναι μόνο χαλαρωτικό, αλλά και μπορεί να απελευθερώσει την αναπνοή, όταν είστε άρρωστοι. Χάρη στους υδρατμούς, οι αεραγωγοί της μύτης απελευθερώνονται, διευκολύνοντας την αποβολή της βλέννας. Για καλύτερη ανακούφιση από τη βουλωμένη μύτη, τοποθετήστε απευθείας το πρόσωπό σας και τα ιγμόρεια στον ψεκασμό του ντους.

Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα 

Αντίστοιχα με το ντους, ένας υγραντήρας ενισχύει την απομάκρυνση της βλέννας, υγραίνοντας τον ξηρό αέρα. Διαφορετικές μελέτες έχουν συμπεράνει την ευεργετική χρήση του υγραντήρα στην απελευθέρωση της αναπνοής, αλλά και τη συμβολή του στη μείωση του χρόνου ανάρρωσης από την ασθένεια κατά περίπου 1 εβδομάδα.

Αποφύγετε το αλκοόλ

Η ξεκούραση είναι αρκετά σημαντική σε ένα κρυολόγημα και το αλκοόλ δε θα βοηθήσει καθόλου σε αυτό. Ακόμα, επειδή είναι διουρητικό, αυξάνει τις πιθανότητες αφυδάτωσης δυσκολεύοντας την ταχεία ανάρρωση.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς να προστατευτείτε από τις πιο συχνές αναπνευστικές λοιμώξεις του χειμώνα

Κρυολόγημα: 7 τρόποι να μην «κολλήσουμε»

Έτσι θα απαλλαγείτε από το φθινοπωρινό συνάχι