Καταρροή, μπούκωμα, χαμηλός πυρετός και αίσθηση αδυναμίας… Μάλλον συναχωθήκατε. Αυτό σημαίνει ότι έχει προσβληθεί με κάποιον από τους εκατοντάδες ιούς του κοινού κρυολογήματος που αυτή την εποχή μας θυμίζουν όλο και πιο συχνά την παρουσία τους.

Τι είναι καλύτερο να κάνετε τώρα; Να πάτε στη δουλειά με τη μύτη να τρέχει και τον κίνδυνο να κολλήσετε κάθε συνάδελφό σας που έρχεται έστω και για λίγο κοντά σας ή να μείνετε στο σπίτι; Η ξεκούραση στο σπίτι για 2-3 μέρες, σε ένα ζεστό περιβάλλον (24-26°C) είναι απαραίτητη εξηγούν οι ειδικοί όχι μόνο για να αναρρώσετε εσείς, αλλά και για να μην κολλήσετε τους υγιείς.

Εάν είστε καπνιστής πρέπει να κόψετε το κάπνισμα, εάν δεν θέλετε η ίωση να κρατήσει το διπλάσιο χρόνο από το κανονικό.  Σ’ έναν καπνιστή, ένα απλό συνάχι που συνήθως δεν κρατάει περισσότερο από 3-4 μέρες, μπορεί να διαρκέσει 5-15 μέρες. Ο λόγος είναι ότι  οι καπνιστές έχουν μειωμένη άμυνα στις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Φροντίστε ακόμη να πίνετε άφθονα υγρά, ζεστά ροφήματα και χυμούς χάρη στα οποία ενυδατώνεται ο οργανισμός σας, ενώ παράλληλα αποβάλλει τα νεκρά κύτταρα. Για το γεύμα σας προτιμήστε τις σούπες, όπως κοτόσουπες ή κρεατόσουπες που από τη μία πλευρά σας ενυδατώνουν, ενώ από την άλλη σας προσφέρουν πολύτιμες πρωτεΐνες – ο βασικό δομικό υλικό (την πρώτη ύλη) για να παρασκευάσει ο οργανισμός τα αντισώματα που καταπολεμούν τους ιούς.

Αποφύγετε τα αντιπυρετικά και να θυμάστε ότι τα δέκατα που έχετε αποτελούν έναν  σημαντικό αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού σας. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται σε θερμοκρασία περίπου 31C. Κατά συνέπεια, η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος συμβάλλει στην εξόντωσή τους. Αποφύγετε λοιπόν τα αντιπυρετικά παυσίπονα, εκτός αν είστε τόσο καταβεβλημένοι που τα θεωρείτε αναγκαία.

Για να καταφέρετε να κοιμηθείτε το βράδυ κάντε εισπνοές με φύλλα ευκαλύπτου. Οι εισπνοές δρουν αποσυμφορητικά. Μια ακόμη ανώδυνη λύση είναι οι πλύσεις με σταγόνες φυσιολογικού ορού, που συνιστώνται και στα παιδιά.