Ένα κρυολόγημα μπορεί να μην είναι σοβαρό, όμως πολλές φορές θα μας ρίξει στο κρεβάτι και θα δυσκολέψει την καθημερινότητά μας. Ακόμα και οι πιο απλές κινήσεις γίνονται δύσκολες, όταν υπάρχει ρινική συμφόρηση, διότι η φυσιολογική πορεία της αναπνοής διαταράσσεται.

Ευτυχώς όταν τα συμπτώματα είναι ήπια και η καταρροή στο ξεκίνημά της, υπάρχουν πολλά σπιτικά γιατροσόφια που μπορούμε να δοκιμάσουμε για να ανακουφιστούμε χωρίς φάρμακα. Δείτε τις πιο φυσικές επιλογές αυτοφροντίδας παρακάτω:

Άφθονα υγρά

Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού θεωρείται καίρια όταν ένα κρυολόγημα μας ταλαιπωρεί, καθώς μπορεί να απελευθερώσει την αναπνοή. Πίνοντας πολλά υγρά, η βλέννα στα ιγμόρεια αραιώνει και αποβάλλεται ευκολότερα. Ωστόσο αποφύγετε τα ροφήματα που δημιουργούν τα αντίθετα αποτελέσματα, όπως ο καφές και το αλκοόλ.

Photo: Shutterstock

Ζεστά τσάγια

Ένας τρόπος να μην αφυδατωθεί ο οργανισμός είναι να πίνουμε αρκετά ζεστά αφεψήματα. Επιπλέον, η υψηλή θερμοκρασία και οι υδρατμοί που τα συνοδεύουν βοηθούν στο άνοιγμα και την αποσυμφόρηση των αεραγωγών. Προτιμήστε τσάγια που δρουν ως ήπια αποσυμφορητικά, όπως το χαμομήλι, το τζίντζερ, η μέντα ή η τσουκνίδα. Συν τοις άλλοις, η κατανάλωση ζεστού τσαγιού θα μαλακώσει και τον πονόλαιμο.

Υγραντήρας

Οι υγραντήρες μετατρέπουν το νερό σε ατμό, υγραίνοντας τον ξηρό αέρα και διευκολύνοντας απομάκρυνση της βλέννας. Διαφορετικές μελέτες έχουν συμπεράνει την ευεργετική χρήση του υγραντήρα στην απελευθέρωση της αναπνοής, τόσο για την ευκολότερη απομάκρυνση της βλέννας που προκαλείται από αλλεργική ρινίτιδα, όσο και για τη μείωση του χρόνου ανάρρωσης σε από την ασθένεια κατά περίπου 1 εβδομάδα.

Υδρατμοί

Όπως ένας υγραντήρας ή ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι, έτσι και ο ατμός προσώπου μπορεί να διευκολύνει τη βλέννα και να ανακουφίσει την καταρροή. Για να το κάνετε σωστά, ζεστάνετε λίγο νερό σε μια κατσαρόλα, χωρίς να το φέρετε σε θερμοκρασία βρασμού. Τοποθετήστε το πρόσωπό σας πάνω από την κατσαρόλα και σε απόσταση για περίπου 5 λεπτά κάθε φορά. Κλείστε τα μάτια σας και πάρτε βαθιές αναπνοές από τη μύτη σας, φροντίζοντας να κάνετε διαλείμματα. Τέλος φυσήξτε τη μύτη σας και επαναλάβετε τη διαδικασία για 2 ή 3 φορές την ημέρα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου, όπως ευκαλύπτου, μέντας, πεύκου, δεντρολίβανου, φασκόμηλου, δυόσμου, τεϊόδεντρου και θυμαριού.

Ζεστό ντους

Για γρήγορη ανακούφιση, ένα ζεστό ντους μπορεί να σας προσφέρει τα αποτελέσματα από τη χρήση του υγραντήρα και των υδρατμών ταυτόχρονα. Για καλύτερη ανακούφιση από τη βουλωμένη μύτη, τοποθετήστε το πρόσωπό σας και τα ιγμόρεια απευθείας στον ψεκασμό του ντους.

Πλύσεις με φυσιολογικό ορό 

Τα ρινικά σπρέι, ειδικά όταν πρόκειται γι’ αυτά με φυσιολογικό ορό, αποτελούν μια φυσική λύση για την απομάκρυνση της βλέννας από την περιοχή της μύτης. Τα πλεονεκτήματά τους έχουν αποδειχθεί και ερευνητικά, με μια μελέτη που διαπίστωσε ότι σε άτομα με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, η χρήση ενός ρινικού σπρέι με φυσιολογικό ορό βελτίωσε τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της ρινικής καταρροής, της ρινικής συμφόρησης και της ποιότητας του ύπνου.

Ζεστή κομπρέσα

Η ρινική καταρροή και η πίεση στα ιγμόρεια μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με ζεστές κομπρέσες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί εύκολα να καθαρίσετε τους αεραγωγούς της μύτης. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μουλιάσετε ένα καθαρό πανί σε ζεστό (όχι βραστό) νερό βρύσης και να το τοποθετήσετε στο μέτωπο και τη μύτη σας για 15 έως 20 λεπτά.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς να προστατευτείτε από τις πιο συχνές αναπνευστικές λοιμώξεις του χειμώνα

Κρυολόγημα: 7 τρόποι να μην «κολλήσουμε»

Έτσι θα απαλλαγείτε από το φθινοπωρινό συνάχι