Οι φακοί επαφής ήρθαν στη ζωή μας ως σωτήρια λύση, για να μη φοράμε διαρκώς τα γυαλιά οράσεως, που σε πολλούς φαίνονται ενοχλητικά και αντιαισθητικά. Αποτελούν ένα «αόρατο» μάτι, που μας επιτρέπει να βλέπουμε καθαρά, ακόμη και χωρίς τα γυαλιά μας. Πρόκειται, ωστόσο, για ένα πολύ ευαίσθητο βοήθημα, που χρειάζεται πολλή φροντίδα και διέπεται από αυστηρούς κανόνες συντήρησης.

Υπάρχουν διάφορες επιλογές φακών επαφής, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Κάποιοι χρησιμοποιούν τους ημερήσιους φακούς επαφής μίας χρήσης, ενώ άλλοι επιλέγουν τους μηνιαίους, τους φακούς τριμήνου ή εξαμήνου. Ακριβώς λόγω της ευαισθησίας αυτού του εργαλείου, θα πρέπει να χρησιμοποιείται όπως προβλέπεται και όχι για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό για το οποίο προορίζεται.

Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί κι ένα επιπρόσθετο κόστος σε όσους θέλουν να χρησιμοποιούν τους φακούς επαφής τακτικά. Γι’ αυτό πολλοί καταφεύγουν σε πρόχειρες λύσεις, όπως για παράδειγμα το να χρησιμοποιούν τους ημερήσιους φακούς ξανά και ξανά. Πρόκειται για μια συχνή πρακτική, που θεωρείται «αθώα», στην πραγματικότητα, όμως, όπως επισημαίνει η οπτομέτρης LaTasha Lawrence, μπορεί να απειλήσει σοβαρά την υγεία των ματιών.

Πόσο κακό είναι πραγματικά να επαναχρησιμοποιείται τους φακούς επαφής μίας χρήσης;

Οι ημερήσιοι φακοί επαφής προορίζονται για να τους φοράτε κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, στο τέλος της οποίας πρέπει να τους πετάξετε, διευκρινίζουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η επαναλαμβανόμενη χρήση των ημερήσιων φακών επαφής μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα οφθαλμικής υγείας, όπως:

  • Οφθαλμικές λοιμώξεις
  • Ερεθισμός
  • Πληγές
  • Προβλήματα όρασης, που, σε εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις, μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στην τύφλωση.

«Οι ημερήσιοι φακοί μιας χρήσης δεν έχουν σχεδιαστεί για να καθαρίζονται και να αντέχουν τη συσσώρευση όπως οι επαναχρησιμοποιούμενοι φακοί», εξηγεί ο δρ. Lawrence. «Το να βγάλετε τους φακούς, να τους αποθηκεύσετε και μετά να προσπαθήσετε να τους ξαναφορέσετε μπορεί να ερεθίσει το μάτι, με αποτέλεσμα να προκληθεί πόνος, κνησμός ή/και ερυθρότητα», προσθέτει.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε ξανά και ξανά τους φακούς μίας χρήσης, τονίζει ο ειδικός. «Η συμβουλή είναι να φοράτε τα γυαλιά σας εάν δεν έχετε άλλους φακούς», προτείνει η δρ. Lawrence. «Πρέπει να έχετε πάντοτε μαζί τα γυαλιά σας. Οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από την επαναλαμβανόμενη χρήση των ημερήσιων φακών επαφής είναι τέτοιες, που δεν αξίζουν το ρίσκο», προσθέτει. Η επαναλαμβανόμενη χρήση των ημερήσιων φακών επαφής, όπως και άλλες ανθυγιεινές πρακτικές, όπως ο ύπνος ή το ντους με φακούς αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ματιών και την όρασή σας.

Εάν φοράτε τακτικά φακούς επαφής, προτιμήστε τους επαναχρησιμοποιούμενους. Για να τους συντηρήσετε σωστά, το CDC συμβουλεύει, μετά την αφαίρεσή τους, να τους τρίβετε και να τους ξεπλένετε με διάλυμα φακών επαφής και, στη συνέχεια, να τους τοποθετείτε σε μια καθαρή θήκη, την οποία θα πρέπει επίσης να αντικαθιστάτε τακτικά.

Διαβάστε ακόμη:

Καινοτομία – Γλαύκωμα: Διάγνωση και αντιμετώπιση με «έξυπνους» φακούς επαφής

Όραση: Οι φακοί επαφής που τριπλασιάζουν τον κίνδυνο λοίμωξης

Φακοί επαφής: Το λάθος που πρέπει να αποφύγετε και 5 τρόποι να γλυτώσετε τη μόλυνση