Πώς σχετίζονται οι μαλάξεις και η άσκηση πίεσης στο σώμα με τα συμπτώματα από την ψυχική σφαίρα, όπως το άγχος και η θλίψη; Η απάντηση δεν είναι περίπλοκη. Αρκεί να θυμηθούμε τις σωματικές διεργασίες που συνοδεύουν το στρες, την εκτόξευση της κορτιζόλης, ορμόνης του στρες, και όλα όσα συντελούνται στο πλαίσιο της απόκρισης «πάλης ή φυγής». Αργά ή γρήγορα, το χρόνιο στρες θα κάνει αισθητή την παρουσία του μέσα από σωματικές εκδηλώσεις, όπως η μυϊκή ένταση και η αϋπνία.

Στοχεύοντας σε αυτά τα σωματικά συμπτώματα, ένα μασάζ μπορεί να γίνει το άγγιγμα που θα ανακουφίσει την ψυχή από τις αρνητικές σκέψεις και το έντονο άγχος, ακόμα και αυτό που προκαλούν ευχάριστες περιστάσεις όπως ο επικείμενος γάμος, η πρώτη μέρα στη νέα δουλειά ή ο ερχομός ενός παιδιού. Το συστήνει η κορυφαία Κλινική Mayo ως θεραπεία έναντι του άγχους, της κατάθλιψης και της αϋπνίας, το επιβεβαιώνει πλήθος μελετών. Σύμφωνα με σχετικά ευρήματα, όλοι μπορούν να επωφεληθούν από την αγχολυτική δράση του μασάζ, από τις εγκύους και τα βρέφη έως το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείες. Μία ώρα μασάζ μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό και αυξάνει την απελευθέρωση σεροτονίνης, της ορμόνης της ευτυχίας.

Παράλληλα, κερδισμένοι θα βγουν και όσοι παλεύουν με τον ύπνο τους. Μελέτες έχουν αποτυπώσει την υπεροχή της τεχνικής έναντι της συμβουλευτικής από επαγγελματία στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σε άτομα με ήπια προβλήματα αϋπνίας. Σημαντικός καταγράφεται ο θετικός αντίκτυπος και για άτομα με διαταραχή μετατραυματικού στρες, ευάλωτα συχνά σε διαταραχές του ύπνου.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στο τεύχος ν.10 του περιοδικού ygeiamou που κυκλοφόρησε με ΤΟ ΘΕΜΑ το Σάββατο 28/10