Η αίσθηση της αφής και το ένστικτο του αγγίγματος είναι από τα πιο βασικά και αρχέγονα αντανακλαστικά ερεθίσματα στον άνθρωπο. Αυτό συμβαίνει ακόμα περισσότερο όταν νιώθουμε αγχωμένοι ή τραυματισμένοι. Όταν π.χ. χτυπάμε το πόδι μας το τρίβουμε ή το πιάνουμε. Όταν είμαστε κουρασμένοι ή στεναχωρημένοι ζητάμε μια αγκαλιά. Γι’ αυτό και το μαγικό άγγιγμα του μασάζ έχει βαθιές ρίζες στον χρόνο. Στην Αίγυπτο, στην Αραβία και την Ινδία υπάρχουν πάπυροι, τοιχογραφίες και τάφοι όπου απεικονίζονται «θεραπευτές» που κάνουν μαλάξεις στα χέρια και τα πόδια ασθενών, ενώ η σημασία της μάλαξης και των αντανακλαστικών σημείων του σώματος είχε τονιστεί και από τους αρχαίους Ελληνες. Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη το ότι υπάρχουν τεχνικές και συστήματα επαφής με τα χέρια για να αντιμετωπιστεί ένα ευρύ φάσμα απλών προβλημάτων υγείας: από τον πόνο των μυών ή το άγχος έως τα πεπτικά και τα κυκλοφορικά προβλήματα.

Το μασάζ είναι ένα! Ολα τα είδη του είναι χαλαρωτικά και θεραπευτικά. Το κατά πόσο ένα μασάζ θα είναι θεραπευτικό εξαρτάται από την τεχνική του θεραπευτή, ο οποίος με άριστες γνώσεις ανατομίας, φυσιολογίας και παθολογίας έχει σκοπό την ενίσχυση της λειτουργικότητας και της ευεξίας του σώματος. Εξαρτάται όμως «και από την αγάπη του θεραπευτή, τη συγκέντρωσή του, αλλά και την πίεση που θα ασκήσει στον δέκτη – σε σχέση πάντα με τα όρια ανοχής και αντοχής που εκείνος έχει», θα πει η εκπαιδεύτρια ολιστικών εφαρμογών Βασιλική Μαρασλή.

Επιπλέον, όπως υποστηρίζει η ανατολίτικη φιλοσοφία σε σχέση με τις θεραπευτικές ιδιότητες των μαλάξεων επάνω στο σώμα μας, υπάρχουν κανάλια, οι λεγόμενοι μεσημβρινοί, όπου κυλάει η ενέργεια. Όταν η ροή της ενέργειας είναι αρμονική έχουμε καλή υγεία, όταν όμως υπάρχει ανισορροπία της ενέργειας έχουμε προβλήματα. Επάνω σ’ αυτά τα κανάλια υπάρχουν σημεία που ονομάζονται θεραπευτικά και αν τα πιέσουμε με τα χέρια ή αν κάνουμε βελονισμό μπορούμε να επηρεάσουμε τη ροή της ενέργειας βελτιώνοντας την υγεία μας. Ωστόσο, κανένας θεραπευτής δεν πρέπει να εφαρμόζει τις τεχνικές του σε περιοχές όπου υπάρχουν θλάσεις, κατάγματα, φλεγμονές, οιδήματα ή μολύνσεις. Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης και περιστατικών καρδιοπάθειας.

Ποιες είναι όμως οι πιο γνωστές τεχνικές μασάζ, τι προσφέρουν στο σώμα μας εκτός από την απαραίτητη χαλάρωση και ευεξία και πώς μπορούν να συνεισφέρουν στην καλή μας υγεία;

Σουηδικό μασάζ
Το βασικό θεραπευτικό και το πιο διάσημο δυτικό μασάζ, είναι το σουηδικό, από την καταγωγή του «εφευρέτη» του Pehr Henrik Ling, που δημιούργησε ένα επιστημονικό σύστημα μαλάξεων το οποίο αποτελεί τη βάση πολλών θεραπειών μασάζ. Γίνεται με τριβές, ζυμώματα, κρούσεις και δονήσεις, αλλά και άλλες τεχνικές, που μπορούν να ενσωματώσουν τη χρήση λοσιόν ή λαδιού.
Τα οφέλη: Είναι ιδανικό για τους μυϊκούς πόνους. Ενδείκνυται σε περιπτώσεις προβλημάτων στη μέση, κακής κυκλοφορίας του αίματος, πονοκεφάλων και ημικρανιών, αλλά και σε χρόνιες νόσους, όπως η αρθρίτιδα και η τενοντίτιδα. Συχνά χρησιμοποιείται και για την αποκατάσταση τραυματισμών ή μετεγχειρητικών προβλημάτων.

Thai Massage
Ενα μασάζ που έχει ιστορία τουλάχιστον 2.500 χρόνων με καταγωγή από την Ινδία. Στην Ταϊλάνδη έφτασε μαζί με τον βουδισμό τον 3ο με 2ο αιώνα π.Χ. Ο γιατρός και φίλος του ίδιου του Βούδα, ο Jivaka Kumar Bhaccha, θεωρείται ο εμπνευστής των τεχνικών που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Ταϊλάνδη. Η τεχνική αυτή θέλει τον θεραπευόμενο στο πάτωμα, με τις πιέσεις και τις διατάσεις (που μοιάζουν με ασκήσεις γιόγκα) να γίνονται πάνω από τα ρούχα. Πολλοί ονομάζουν το ταϊλανδέζικο μασάζ «γιόγκα για τεμπέληδες». Οι πιέσεις γίνονται επάνω στα «κανάλια» ή «γραμμές» (energy lines) με τα δάχτυλα, την παλάμη ή το πόδι με σκοπό να απελευθερωθεί η ενέργειά μας από τυχόν μπλοκαρίσματα.
Τα οφέλη: Οι χειρισμοί του Thai Massage έχουν σχεδιαστεί για να τεντώνουν τους μυς περισσότερο απ’ όσο θα μπορούσαν μόνοι τους. Επιπλέον, βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος, βελτιώνει την ευλυγισία του σώματος, αυξάνει την ενεργητικότητα και απαλλάσσει από το στρες.

Λεμφικό μασάζ
Το λεμφικό μασάζ είναι ένα κατεξοχήν επιφανειακό μασάζ καθώς το 70% των λεμφαγγείων βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Η τεχνική των μαλάξεων είναι συγκεκριμένη, ακολουθεί την πορεία της λέμφου και μιμείται την κίνηση των λεμφαγγείων με σκοπό την αύξηση της ροής στο λεμφικό σύστημα. Εφαρμόζεται σε ολόκληρο το σώμα και όταν ασκείται από εκπαιδευμένους επαγγελματίες δεν πονάει, δεν προκαλεί μώλωπες και αφήνει μια αίσθηση βαθιάς χαλάρωσης.
Τα οφέλη: Ανάμεσα στα ευεργετικά αποτελέσματα της τεχνικής αυτής είναι η καλή αποτοξίνωση του οργανισμού, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η βελτίωση του μεταβολισμού, η ανακούφιση από την κατακράτηση υγρών, η καλή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, μειώνει το τοπικό πάχος, την κυτταρίτιδα και τις σακούλες κάτω από τα μάτια.

ΗOT STONEs THERAPY
Η θεραπεία με θερμαινόμενες πέτρες που ζεσταίνονται μέσα σε νερό αποτελεί μία αρχαία θεραπευτική τέχνη με καταβολές στον πολιτισμό των Μάγια αλλά και τον ινδικό πολιτισμό. Το μασάζ με θερμαινόμενες ηφαιστειογενείς πέτρες αποτελεί μία εξειδικευμένη πρακτική που τελειοποιήθηκε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990 και συνδυάζει την ενέργεια των πετρωμάτων, τη θερμότητα και τις τεχνικές μάλαξης, με αποτέλεσμα την εμβάθυνση και επιτάχυνση της θεραπευτικής διαδικασίας.
Τα οφέλη: Μεταξύ των θεραπευτικών επιδράσεων συγκαταλέγεται η ανακούφιση από μυϊκούς, ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους, το στρες, την κατάθλιψη, την ανησυχία και την αϋπνία. Επίσης, βοηθά ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και φλεγμονώδεις ινώσεις των μυών.

Shiatsu
Το shiatsu είναι η κορυφή των μασάζ. Εχει τις ρίζες του στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, εμφανίστηκε όμως στην Ευρώπη το 1970 ως θεραπευτικό μασάζ. Το shiatsu είναι ιαπωνική λέξη και προέρχεται από το shi, που σημαίνει δάχτυλο, και atsu, που σημαίνει πίεση. Ετσι, το shiatsu είναι το κατεξοχήν μασάζ πίεσης με τα δάχτυλα. Γίνεται στο πάτωμα και έχει ως βάση τις αρχές του βελονισμού. Στην ουσία είναι ένα είδος βελονισμού χωρίς βελόνες, όπου με τις παλάμες, τα δάχτυλα (κυρίως τους αντίχειρες), τους αγκώνες ή και τα γόνατα γίνονται μαλάξεις και ασκούνται πιέσεις στα ενεργειακά κανάλια. Ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε συνεδρίας, πιέζονται σημεία αντίστοιχα με αυτά του βελονισμού.
Τα οφέλη: Τα οφέλη είναι εστιασμένα στις ανάγκες μας, ακριβώς όπως στον βελονισμό.

Spineworks
Πίσω από την τεχνική του Spineworks ή αλλιώς σπονδυλοθεραπεία βρίσκεται ο Αυστραλός Tarpan Williams, ο οποίος πριν από 35 χρόνια περίπου κατέληξε στη σύνθετη αυτή θεραπευτική τεχνική. Η φιλοσοφία του περικλείεται στην άποψη ότι «τα οστά δεν κινούνται μόνα τους. Οι μύες τα κινούν. Οι μύες δεν κινούνται μόνοι τους. Τα νεύρα τούς το λένε. Τα νεύρα δεν δίνουν οδηγίες μόνα τους. Ο εγκέφαλος τις δίνει». Οι σπόνδυλοι λοιπόν μετακινούνται μόνο επειδή οι μύες είναι σφιχτοί και αυτό έχει ως αποτέλεσμα πόνους που μπορεί να καταλήξουν, π.χ., στη μέση, στο πόδι ή το χέρι και προβλήματα στην πλάτη, στον αυχένα ή τους ώμους. Ηπιοι χειρισμοί δεξιά και αριστερά της σπονδυλικής στήλης ενεργοποιούν τους αυτοθεραπευτικούς μηχανισμούς του σώματος, χαλαρώνουν τις εντάσεις των μυών και θεραπεύουν, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν ευεξία και ανακούφιση.

Τα οφέλη: Ανακουφίζει από όλα τα είδη των πόνων της πλάτης, δρα επανορθωτικά σε περιπτώσεις σκολίωσης ή άλλων παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης, έχει εφαρμογή σε προβλήματα όπως η διαφορά μήκους των κάτω άκρων, μετατοπίσεις λεκάνης, ισχιαλγία, οσφυαλγία και θλαστικές κακώσεις, ενώ επιδρά θετικά σε φαινομενικά άσχετα προβλήματα, όπως ημικρανία, πεπτικές διαταραχές και προβλήματα της γνάθου.

Ayurvedic Massage
Το Αγιουρβεδικό Μασάζ αποτελεί τεχνική του αρχαίου ινδικού θεραπευτικού συστήματος, της Αγιουρβέδα, που στα ελληνικά σημαίνει «Επιστήμη της ζωής». Βασικό αξίωμα της Αγιουρβέδα είναι ότι κάθε ζώσα και αδρανής ύλη στο σύμπαν, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου, αποτελείται από 5 στοιχεία: Χώρος, Αέρας, Φωτιά, Νερό, Γη. Η σύνθεση αυτών των στοιχείων στο ανθρώπινο σώμα εκτελεί όλες τις βιολογικές και ψυχικές λειτουργίες. Σε κάθε ον η σύνθεση αυτή είναι διαφορετική. Ανάλογα λοιπόν με την ποσόστωση αυτών των στοιχείων στο σώμα μας ανήκουμε σε 3 τύπους: Vata, Pitta και Kapha. Η ισορροπία στις συνθέσεις αυτών των στοιχείων στο σώμα συντηρεί την υγεία του. Το Αγιουρβεδικό Μασάζ είναι η μαγεία των χεριών, μία τεχνική που προκαλεί κραδασμό και ενεργειακά κύματα στο σώμα εξισορροπώντας τη ροή της ενέργειας.Το μασάζ χρησιμοποιεί φυτικά έλαια και εφαρμόζεται σε ολόκληρο το σώμα.

Τα οφέλη: Αντιμετωπίζει δυσκαμψίες μυών, ανακουφίζει από πονοκεφάλους και ημικρανίες, ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος και τη θερμοκρασία του σώματος, ανακουφίζει από πόνους στις αρθρώσεις, στην πλάτη, στη μέση και τον αυχένα, ρυθμίζει διαταραχές του ύπνου.

Ρεφλεξολογία
Σκεφτείτε ότι στην κάθε πατούσα σας «χαρτογραφείται» ολόκληρος ο οργανισμός σας και ότι σε κάθε σημείο της αντιστοιχεί ένα όργανο. Ασκώντας πίεση ο θεραπευτής σε ένα συγκεκριμένο σημείο προκαλείται ένα «αντανακλαστικό» ερέθισμα στο αντίστοιχο όργανο. Η ρεφλεξολογία λοιπόν είναι μια φυσική, ολιστική, συμπληρωματική αγωγή, σύμφωνα με την οποία με ειδικές πιέσεις που γίνονται στα αντανακλαστικά σημεία του σώματος, που βρίσκονται στα πέλματα, στις παλάμες και στα αυτιά, ενισχύεται η αυτοθεραπευτική ικανότητα του οργανισμού. Είναι μια μέθοδος που δρα συμπληρωματικά στην παραδοσιακή ιατρική πρακτική. Είναι επίσης μια ασφαλής μέθοδος ακόμη και για μωρά, καθώς ήπιες πιέσεις στα πατουσάκια ηρεμούν τους κολικούς τους και τον ύπνο τους.

Τα οφέλη: Είναι ιδανική για ανθρώπους με γαστρεντερικά, μυοσκελετικά, γυναικολογικά και ενδοκρινολογικά θέματα, αλλά και προβλήματα του κυκλοφορικού, του καρδιολογικού και του νευρολογικού συστήματος. Επιπλέον, παρατηρείται εξαιρετική βελτίωση σε προβλήματα ύπνου, μείωση του άγχους, όπως και μείωση προβλημάτων σε θέματα που προκύπτουν από αυτοάνοσα νοσήματα. Εχει παρατηρηθεί επίσης ότι πριν από κάποιο προγραμματισμένο χειρουργείο μια ρεφλεξολογική αγωγή μειώνει το στρες που βιώνει το σώμα.

Με την επιστηµονική συνεργασία της εκπαιδεύτριας ολιστικών εφαρµογών Βασιλικής Μαρασλή και της ρεφλεξολόγου Εστερ Νάχµαν