Ένας δύσκαμπτος ή σφιγμένος αυχένας είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Συνήθως, η ενόχληση σε αυτή την περιοχή είναι αποτέλεσμα του τρόπου ζωής στην καθημερινότητα και όχι συνέπεια κάποιου άλλου προβλήματος υγείας, που να προκαλεί ανησυχία. Γι’ αυτό και, κατά κανόνα, είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί, με μικρές παρεμβάσεις που σχετίζονται κυρίως με τη στάση του σώματος και τις καθημερινές συνήθειες.

Ένας ειδικός, ο Jian Guan, νευροχειρουργός στο Pacific Neuroscience Institute στην Καλιφόρνια παραθέτει τις κυριότερες αιτίες που προκαλούν πόνο στον αυχένα και προτείνει εύκολους τρόπους για να ανακουφιστείτε:

1. Ξοδεύετε πάρα πολύ χρόνο σκυμμένοι πάνω από το κινητό

Οι περισσότεροι από εμάς θα λέγαμε ψέμματα εάν ισχυριζόμασταν ότι δεν περνάμε αρκετό χρόνο μέσα στην ημέρα σκύβοντας πάνω από την οθόνη του κινητού για να χαζέψουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να ανταλλάξουμε μηνύματα με φίλους και γνωστούς. Είναι εύκολο να καταλάβετε ότι αυτή η συνήθεια αναγκάζει τον αυχένα να λυγίσει υπερβολικά και με αφύσικο τρόπο, με αποτέλεσμα ο επακόλουθος πόνος να είναι σχεδόν αυτονόητος. «Πρόκειται για την πιο κοινή αιτία του αυχενικού πόνου σήμερα», σχολιάζει ο δρ. Guan. «Η πολύωρη ενασχόληση με το κινητό μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τον αυχένα, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν άλλοι ανατομικοί ή κληρονομικοί παράγοντες».

2. Έντονο στρες

Το ανεξέλεγκτο άγχος που έχει κυριεύσει τη ζωή μας τεντώνει ασυναίσθητα τους μύες στους ώμους, τα χέρια και τον αυχένα, οδηγώντας σε δυσκαμψία και, κατ’ επέκταση, πόνο.

3. Προϋπάρχων τραυματισμός

Οποιοδήποτε είδος τραυματισμού, από μια αθλητική δραστηριότητα μέχρι ένα τροχαίο ή άλλο ατύχημα, μπορεί να δημιουργήσει ένα ιστορικό, καθιστώντας την περιοχή πιο επιρρεπή στον πόνο και τη δυσκαμψία. Ο τραυματισμός είναι συχνά αποτέλεσμα μιας ξαφνικής, απότομης κίνησης, όπως ένα τράνταγμα ή μια γρήγορη περιστροφή του κεφαλιού, που αναγκάζουν τον αυχένα να στρίψει με αφύσικο τρόπο. Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς στην αυχενική περιοχή είναι οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι.

4. Υπάρχει πρόβλημα στα νεύρα

Όταν ένα νεύρο στον αυχένα συμπιέζεται ή ερεθίζεται, ως αποτέλεσμα της γήρανσης, μιας απότομης κίνησης ή ενός τραυματισμού, «αναγκάζει ορισμένους μύες να συστέλλονται ανώμαλα, ή τους καθιστά αδύναμους, αναγκάζοντας άλλους να εργαστούν σκληρότερα», με αποτέλεσμα να προκαλείται ο πόνος στον αυχένα, ο οποίος μπορεί, στη συνέχεια, να επεκταθεί στους ώμους και τα χέρια, εξηγεί ο δρ. Guan.

5. Έχετε αρθρίτιδα

Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, ορισμένοι τύποι αρθρίτιδας, συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της οστεοαρθρίτιδας και της μετατραυματικής αρθρίτιδας, ενδέχεται να επηρεάσουν την αυχενική περιοχή. Καθώς ο χόνδρος του αυχένα φθείρεται, προκαλείται τριβή μεταξύ των αρθρώσεων, πυροδοτώντας πόνο. Υπενθυμίζεται ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει κυρίως γυναίκες 30 – 60 ετών, η οστεοαρθρίτιδα, που είναι αποτέλεσμα φυσικής φθοράς, εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ η μετατραυματική αρθρίτιδα αυχένα αναπτύσσεται μετά από τραυματισμό στην περιοχή.

Πώς να αποτρέψετε τον πόνο στον αυχένα

  • Δώστε προσοχή στη στάση του σώματός σας.‌ Σηκώστε το κινητό στο ύψος των ματιών όταν θέλετε να ασχοληθείτε με αυτό. Αυτό και μόνο θα αφαιρέσει πολλή πίεση από την περιοχή
  • Ελέγξτε τη θέση του ύπνου σας.‌ Ο ύπνος σε πλάγια θέση ή ανάσκελα είναι οι πιο φιλικές στάσεις για τον αυχένα, σύμφωνα με τον ειδικό. Χρησιμοποιήστε τα μαξιλάρια ώστε να διατηρήσετε τον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη σε ευθεία
  • Φροντίστε τη θέση του σώματος καθώς εργάζεστε. Εάν δουλεύετε σε γραφείο με υπολογιστή, θα πρέπει η οθόνη του να είναι σε ευθεία με τα μάτια, ώστε να μην επιβαρύνεται ο αυχένας σε λανθασμένες θέσεις. Φροντίστε, επίσης, να κάνετε διαλείμματα, εφαρμόζοντας μερικές διατάσεις, που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση από το σφίξιμο στον αυχένα ή ακόμη και στην πρόληψή του
  • Μην σηκώνετε υπερβολικό βάρος. Είναι προτιμότερο να κάνετε περισσότερες διαδρομές, κουβαλώντας πιο μικρά φορτία και να μοιράζετε το βάρος σε περισσότερες τσάντες, αν θέλετε να προστατεύσετε τον αυχένα σας.

Πότε η επίσκεψη στο γιατρό κρίνεται απαραίτητη

Οι περισσότερες περιπτώσεις ήπιας δυσκαμψίας του αυχένα θα υποχωρήσουν εάν υιοθετήσετε σωστές συνήθειες. Εάν, όμως, κάνετε αυτές τις παρεμβάσεις και ο πόνος δεν υποχωρεί, απλώνεται στα χέρια ή τα πόδια ή συνοδεύεται από πονοκέφαλο, μούδιασμα ή αδυναμία, τότε η Mayo Clinic συνιστά να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμη:

Πόνος στον αυχένα: Οι διατάσεις που ανακουφίζουν σε 5′

Πόνος στον αυχένα: Πώς θα ξεπιαστείτε – Τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε

Πόνος στον αυχένα: Έξι λάθος κινήσεις που τον προκαλούν – Τι να κάνετε