Είναι γνωστό ότι η καθιστική ζωή και η αποχή από τη φυσική δραστηριότητα θεωρούνται επικίνδυνες για την υγεία. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η τάση της σύγχρονης ζωής που θέλει τους περισσότερους εργαζόμενους καθισμένους για ώρες στο γραφείο απέναντι από έναν υπολογιστή, τα γραφεία όρθιας θέσης, γνωστά με τον όρο «standing desks» αποτελούν εδώ και κάποια χρόνια, μια μέθοδο η οποία βελτιώνει την παραγωγικότητα στη δουλειά, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην βελτίωση της υγείας των εργαζομένων.

Τώρα, όμως, οι επιστήμονες λένε ότι θα πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα και όντως να γυμναζόμαστε στο γραφείο μας σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BMJ Occupational & Environmental Medicine. Προς επίτευξη του στόχου αυτού, ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ στον Καναδά προτείνουν την τοποθέτηση του υπολογιστή πάνω σε ένα ποδήλατο ή διάδρομο γυμναστικής, αντί για τα γνωστά γραφεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων του σύγχρονου δυτικού κόσμου.

Σύμφωνα με την έρευνά τους, κατά την οποία αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα 12 προηγούμενων μελετών, το ποδήλατο και ο διάδρομος γυμναστικής στο χώρο εργασίας αυξάνουν την συγκέντρωση, βοηθούν τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και περιορίζουν την πλήξη. Επιπλέον, η διαδικασία αυτή συνεισφέρει σημαντικά και στον τομέα της υγείας, καθώς ενισχύει τις καύσεις θερμίδων, μειώνει την αρτηριακή πίεση και περιορίζει το άγχος.

Οι ειδικοί, πάντως, παραδέχτηκαν και τις αρνητικές για τους ρυθμούς εργασίας συνέπειες, σημειώνοντας ότι η ταχύτητα πληκτρολόγησης μειωνόταν όση ώρα οι εργαζόμενοι γυμνάζονταν πάνω στον διάδρομο, πράγμα που θα αποτελούσε σημαντικό πλήγμα για πολλές θέσεις εργασίας. Δεν συνέβη το ίδιο, όμως, και με τα ποδήλατα γυμναστικής, τα οποία φάνηκε ότι δεν παρεμβαίνουν καθόλου στην εργασία στον υπολογιστή.

Στην έρευνα που  οι επιστήμονες αναφέρουν: «Οι σταθμοί εργασίας με ποδήλατα και διαδρόμους γυμναστικής φαίνεται ότι βραχυπρόθεσμα βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση σε σχέση με τους στατικούς, γεγονός το οποίο ενδεχομένως να συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας. Το ίδιο ισχύει και για την παραγωγικότητα, για την οποία οι σταθμοί εργασίας όρθιας στάσης και με όργανα γυμναστικής φαίνεται, επίσης, να παρουσιάζουν βραχυπρόθεσμα οφέλη.

Παρακολουθώντας τα επίσημα στατιστικά που δείχνουν ότι το 45% των ατόμων άνω των 16 ετών κάνουν τόσο καθιστική ζωή που δεν καταφέρνουν να πραγματοποιήσουν ούτε μια βόλτα διάρκειας 10 λεπτών μέσα στον μήνα, το τμήμα Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Μεγάλης Βρετανίας έχει ήδη προχωρήσει σε συστάσεις προς τις επιχειρήσεις της χώρας, λέγοντας ότι θα πρέπει να πείσουν το προσωπικό τους να περνά τουλάχιστον δύο ώρες της ημέρας σε όρθια στάση.

Οι ειδικοί, πάντως, δείχνουν ιδιαίτερα ανήσυχοι για τα 6.3 εκατομμύρια μεσηλίκων 40-60 ετών, οι οποίοι απέχουν εντελώς από τη σωματική άσκηση και τείνουν να βάζουν την επαγγελματική τους ζωή πάνω από τις ανάγκες της υγείας τους.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι η καθιστικά ζωή αποτελεί σημαντικό παράγοντα εμφάνισης διάφορων προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου 2. Συνδέεται, επίσης, άμεσα με τους μυϊκούς πόνους και τους πόνους στην πλάτη και τον αυχένα.