Η αϋπνία ή η ανεπάρκεια ύπνου αποτελεί μια πραγματική μάστιγα για τον σύγχρονο άνθρωπο, λόγω του φρενήρη ρυθμού στον οποίο ζει. Ωστόσο, ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για την ξεκούραση του σώματος και του πνεύματος.

Διαβάστε παρακάτω τί μπορεί να σας προκαλέσει η έλλειψη ύπνου:

Περισσότερα ατυχήματα

Οι οδηγοί που δεν κοιμούνται καλά μπορεί να προκαλέσουν τουλάχιστον 100.000 τροχαία ανά έτος. Κίνδυνος δεν αποτελεί μόνο το να κοιμηθείς στο τιμόνι. Η έλλειψη επαρκούς ανάπαυσης μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της ψυχικής απόδοσης του οδηγού περιορίζοντας τη δυνατότητα καθαρής σκέψης. Το παραπάνω γεγονός μάλιστα επηρεάζει και άλλες πνευματικές διεργασίες και επαγγέλματα, όπως οι γιατροί. Μία μελέτη κατέδειξε πως αν τα νοσοκομεία έδιναν περισσότερο χρόνο για ύπνο στους γιατρούς θα μπορούσαν να μειώσουν τα ιατρικά λάθη σχεδόν κατά 35%.

Κάνει κακό στην καρδιά

Κοιμάστε λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα; Οι καρδιακές παθήσεις είναι δυστυχώς πιο κοντά σας. Έχει παρατηρηθεί από επιστήμονες πως η έλλειψη ύπνου αυξάνει την αρτηριακή πίεση, αυξάνει το άγχος και ενισχύει την αδρεναλίνη προκαλώντας καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σας χαλάει το κέφι

Νιώθετε κακοδιάθετοι όταν έχετε κάνει σύντομο ύπνο; Πρόκειται για ένα γεγονός απόλυτα φυσιολογικό. Μόλις μια κακή νύχτα μπορεί να σας δημιουργήσει συναισθήματα λύπης και θυμού, να πολλαπλασιάσει το άγχος αλλά και την κούρασή σας. Αν το πρόβλημα διαρκέσει μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε χειρότερα και για την ίδια σας τη ζωή. Η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να σας οδηγήσει σε διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος. Μια καλή ρουτίνα ύπνου λοιπόν είναι απόλυτα απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του σώματος και του πνεύματός σας.

Επηρεάζει τη μνήμη

Η μνήμη και ευρύτερα η νοητική λειτουργία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ύπνο. Αν δεν κοιμάστε καλά είναι ξεκάθαρο ότι θα επηρεαστεί ο εγκέφαλός σας καθώς δεν δημιουργούνται οι δεσμοί μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου που ενισχύουν τη μακροπρόθεσμη μνήμη. Τέλος, η έλλειψη ανάπαυσης δυσχεραίνει και τη διαδικασία «αρχειοθέτησης» των γεγονότων και των δεδομένων που θέλετε να θυμηθείτε.

Ύπνος και αύξηση βάρους

Αν κοιμάστε λιγότερες από έξι ώρες κάθε βράδυ μπορεί να παρατηρήσετε αύξηση του σωματικού λίπους. Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται τουλάχιστον οκτώ ώρες ύπνου καθώς σε αντίθετη περίπτωση το σώμα παράγει μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης απ’ ότι χρειάζεται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, ενώ παράλληλα να ενισχύσει το αίσθημα της πείνας και να σας κάνει να επιθυμείτε λιπαρά τρόφιμα ή τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.