Από την εμφάνιση διαβήτη μέχρι την προστασία της καρδιάς, το περπάτημα προσφέρει αναρίθμητα οφέλη στη συνολική μας υγεία, συμβάλλοντας ακόμη και στην απώλεια βάρους. Το πόσο, όμως, θα πρέπει να περπατάμε ώστε να χάσουμε βάρος εξαρτάται από το πόσο ζυγίζουμε, τον ρυθμό του βαδίσματος και την πρόσθετη επιβάρυνση, όπως το ανηφορικό περπάτημα.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι ειδικοί δημιούργησαν έναν εύκολο τρόπο υπολογισμού, με στόχο να μετράτε ακριβώς πόσες θερμίδες θα κάψετε από έναν περίπατο ενός μιλίου, δηλαδή κάτι περισσότερο από 1,5 χιλιόμετρα. Πιο συγκεκριμένα, η Δρ Heidi Moawad, νευρολόγος στο Case Western School of Medicine, υπολόγισε πόσες θερμίδες μπορούν να αναμένουν οι ενήλικες πως θα «κάψουν» περπατώντας ένα μίλι, ανάλογα με το βάρος τους. Οι υπολογισμοί αυτοί ελέγχθηκαν επίσης από έναν διαιτολόγο, ο οποίος υπολόγισε την καύση θερμίδων για ενήλικες που ζυγίζουν μεταξύ 45 και 135 κιλών.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, η μέγιστη τιμή καύσεων ήταν 200 θερμίδες. Αυτό βασίζεται σε περπάτημα με μέτρια έως ζωηρή ταχύτητα. Συνολικά, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι μπορείτε να κάψετε 160 θερμίδες περπατώντας για 1,6 χιλιόμετρα (ένα μίλι) με μέτριο ρυθμό βαδίσματος. Αν ακολουθείτε αυτόν τον ρυθμό, θα χρειαστείτε περίπου 20 λεπτά για να περπατήσετε αυτή την απόσταση.

Παρόλα αυτά, όσο μεγαλύτερο είναι το νούμερο στη ζυγαριά, τόσο και πιο εύκολο είναι να χάσετε περισσότερο βάρος, καθώς το σώμα σας χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να λειτουργήσει και να κινηθεί. Εκτός αυτού, οι άνδρες καίνε περισσότερες θερμίδες, σε σύγκριση με τις γυναίκες, λόγω του ότι έχουν φυσικά υψηλότερο μεταβολισμό σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Δρ Heidi Moawad, μια γυναίκα που ζυγίζει περίπου 77 κιλά θα κάψει περίπου 90 θερμίδες κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου με κανονικό ρυθμό, ενώ ένας άνδρας που ζυγίζει 90 κιλά, θα κάψει περίπου 100. Εάν όμως ζυγίζουν περίπου 100 με 130 κιλά, θα κάψουν περίπου 133 έως 160 θερμίδες κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου ενός μιλίου σε μέτριο ρυθμό. Αν και οι διαφορές είναι μικρές, το γρηγορότερο περπάτημα θα μπορούσε να αυξήσει ελαφρώς τις καύσεις.

Η Δρ Moawad, επισημαίνει, επίσης, ότι το περπάτημα με κάποια κλίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη καύση θερμίδων, ανεβάζοντας ενδεχομένως τη συνολική καύση θερμίδων σε περίπου 200: «Θα μπορούσατε να ενσωματώσετε το περπάτημα σε περιοχές με ανηφόρες αντί για επίπεδες περιοχές ή θα μπορούσατε να ρυθμίσετε τον διάδρομό σας σε υψηλότερο βαθμό κλίσης ενώ περπατάτε» καταλήγει.

Διαβάστε επίσης: 

Περπάτημα: Χαρίζει χρόνια ζωής σε αυτούς τους ασθενείς

Δεν έχετε χρόνο για περπάτημα; Πέντε τρόποι να το βάλετε στη ζωή σας

Το γρήγορο περπάτημα χαρίζει ζωή