Τα σωματικά αλλά και πνευματικά οφέλη του tai chi, της κινεζικής πρακτικής που μοιάζει με χορογραφία και συνδυάζει την πολεμική τέχνη με τη γυμναστική, έχουν περιγραφεί στο παρελθόν από πλήθος μελετών και ειδικότερα για τους ηλικιωμένους. Μια νεότερη μελέτη, ωστόσο, αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα ενισχυμένο πρόγραμμα της συγκεκριμένης μεθόδου.

Πιο συγκεκριμένα, μια νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine, διαπίστωσε ότι μια ειδικά διαμορφωμένη και  γνωστικά ενισχυμένη θεραπεία tai ji quan, γνωστό και ως tai chi, προσέφερε καλύτερη γνωστική ικανότητα και εκτελεστική λειτουργία, σε σύγκριση με την τυπική πρακτική tai ji quan ή ένα πρόγραμμα διατάσεων. Κοινώς, με αυτή την πρακτική, οι ηλικιωμένοι περπατούσαν με καλύτερη ισορροπία και με λιγότερες παρεμβολές που σχετίζονται με την ταυτόχρονη εργασία.

Photo: Shutterstock

Η μελέτη εξέτασε 318 ηλικιωμένους με ήπια γνωστική εξασθένιση. Η συγκεκριμένη κατάσταση επηρεάζει το 16 έως 20% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών και χαρακτηρίζεται από προβλήματα μνήμης και σκέψης, μειώνοντας την ικανότητα εκτέλεσης σύνθετων εργασιών στην καθημερινή ζωή, όπως το ντύσιμο και το μαγείρεμα. Τόσο η γνωστική έκπτωση όσο και η μειωμένη εκτελεστική λειτουργία συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο πτώσεων, αυξημένο κόστος υγειονομικής περίθαλψης και αυξημένη θνησιμότητα. Παρότι οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν άσκηση για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας, δεν είχε διερευνηθεί εκτενώς το όφελος από γνωστικά ενισχυμένο tai chi.

Γι΄αυτό, οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Ερευνών του Όρεγκον, εστίασαν σε ηλικιωμένους με συνολική βαθμολογία κλινικής άνοιας (CDR) 0,5 ή χαμηλότερη κατά την έναρξη που συμμετείχαν σε κάποιο από τα τρία προγράμματα γυμναστικής διάρκειας 24 εβδομάδων (γνωστικά ενισχυμένο tai ji quan, τυπικό tai ji quan ή stretching) μέσω τηλεδιάσκεψης για 1 ώρα δύο φορές την εβδομάδα.

Συγκρίνοντας την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων στη βελτίωση της συνολικής γνωστικής ικανότητας και την ταυτόχρονη εργασία κατά τη διάρκεια του περπατήματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα οφέλη του γνωστικά ενισχυμένο tai ji quan ήταν σημαντικότερα αναφορικά με τη λειτουργική ικανότητα, τη μνήμη εργασίας και την εκτελεστική λειτουργία. Η παρέμβαση ήταν ασφαλής, με λίγες ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ τα θετικά αποτελέσματα διατηρήθηκαν για 48 εβδομάδες.

Διαβάστε ακόμη:

Η άσκηση για καλύτερη ισορροπία και διάθεση μετά από έμφραγμα

Άνοια: Με αυτό τον τρόπο θα γλυτώσουν οι 70ρηδες