Ίσως σας έχει περάσει από το μυαλό με τις τιμές που αντικρίζετε στα οπωροκηπευτικά προϊόντα σε κάθε εξόρμηση στο σούπερ μάρκετ. Ίσως και πάλι να σας αρέσει απλώς η ιδέα να έχετε τον δικό σας μικρό κήπο με εκλεκτά λαχανικά φυτεμένα από τα χεράκια σας, χωρίς χημικά, αλλά και με λουλούδια που θα ομορφαίνουν τον χώρο. Το σίγουρο είναι πως η κηπουρική προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, τόσο στην τσέπη σας όσο και στη σωματική διάπλαση και στην ψυχολογία.

Ακόμα κι αν δεν έχετε χρόνο να εντάξετε μια ρουτίνα γυμναστικής στην καθημερινότητά σας, μπορείτε να λάβετε τα ίδια οφέλη από την ενασχόληση με τις εργασίες του κήπου. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η κηπουρική θεωρείται μια δραστηριότητα μέτριας έντασης, που εάν την επαναλάβετε για 2,5 ώρες κάθε εβδομάδα, περιορίζετε σημαντικά τον κίνδυνο παχυσαρκίας, υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη τύπου 2, οστεοπόρωσης, καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, κατάθλιψης, καρκίνου του παχέος εντέρου και πρόωρου θανάτου.

Photo: Shutterstock

Επιπλέον, όσοι ασχολούνται με την κηπουρική ως μέρος μιας ρουτίνας άσκησης, είναι πιθανότερο να ασκούνται 40 έως 50 λεπτά περισσότερο κατά μέσο όρο από εκείνους που επιλέγουν δραστηριότητες όπως το περπάτημα ή το ποδήλατο.

Με μόλις μια ώρα κηπουρικής και με τις παρακάτω δραστηριότητες μπορούμε να κάψουμε θερμίδες ως εξής:

Πότισμα: 120 θερμίδες ανά ώρα
Φύτευση λουλουδιών: 200-400 θερμίδες ανά ώρα
Ξεχορτάριασμα: 200-400 θερμίδες ανά ώρα
Κούρεμα του γκαζόν: 250-350 θερμίδες ανά ώρα
Σκούπισμα των φύλλων: 350-450 θερμίδες ανά ώρα
Σκάψιμο και αναδιαμόρφωση του κήπου: 400-600 θερμίδες ανά ώρα

Άλλα πλεονεκτήματα 

Η εναλλακτική μέθοδος της κηποτεχνικής (Horticultural therapy)- η πρακτική της χρήσης κήπων, φυτών και φυτοτεχνικών δραστηριοτήτων για την ανακούφιση από σωματικά και ψυχικά συμπτώματα – υποστηρίζεται πλήρως από την επιστήμη, καθώς προσφέρει πολλά οφέλη:

Μικρότερος κίνδυνος άνοιας: Μια μελέτη από το Νοσοκομείο St. Vincent’s στο Darlinghurst της Αυστραλίας είχε ως στόχο να εντοπίσει τους παράγοντες κινδύνου για άνοια σε μια ομάδα 2800 ηλικιωμένων, ηλικίας άνω των 60 ετών. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν για 16 χρόνια και διαπίστωσαν ότι η σωματική δραστηριότητα, ιδίως η κηπουρική, θα μπορούσε να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης της άνοιας κατά 36%.

Φυσικό αγχολυτικό: Μια ολλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Health Psychology διαπίστωσε ότι η κηπουρική και η ανάγνωση οδήγησαν σε μείωση της κορτιζόλης μετά από μια στρεσογόνο εργασία, αλλά οι μειώσεις ήταν σημαντικά ισχυρότερες στην ομάδα της κηπουρικής. Επιπλέον, η αναφερόμενη θετική διάθεση αποκαταστάθηκε πλήρως μετά την κηπουρική, αλλά επιδεινώθηκε περαιτέρω κατά την ανάγνωση.

Διαφορετικές θετικές επιδράσεις: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας παλιότερης μετα-ανάλυσης, η συμμετοχή σε δραστηριότητες κηπουρικής έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην υγεία. Όπως σημείωσαν οι ερευνητές, «η θετική συσχέτιση με την κηπουρική παρατηρήθηκε για ένα ευρύ φάσμα εκβάσεων υγείας, όπως η μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους, του στρες, των διαταραχών της διάθεσης και του Δείκτη Μάζας Σώματος, καθώς και η αύξηση της ποιότητας ζωής, της αίσθησης της κοινότητας, των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας και της γνωστικής λειτουργίας».

Διαβάστε επίσης

Το workout που μας γυμνάζει και αποτελεί φυσικό αντικαταθλιπτικό

Αυτό είναι το καλύτερο φάρμακο: Νικά το στρες, διώχνει τον πόνο και δυναμώνει την άμυνα