Η ξαφνική αιμορραγία από το πέος, ακόμα και υπό μορφήν περιορισμένης παρουσίας στα ούρα (αιματουρία) ή το σπέρμα (αιμοσπερμία) δεν είναι ευχάριστη περίσταση. Μπορεί να οφείλεται σε καλοήθεις αιτίες, να αποτελεί ένδειξη σοβαρής νόσου ή επείγον περιστατικό και, σύμφωνα με τον γιατρό Δρ Kristopher Bunting, καθηγητή στο Τμήμα Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου της  Augusta τα παρακάτω είναι όσα πρέπει να γνωρίζουμε:

Πού παρατηρείται η αιμορραγία

Είναι σημαντικό να εντοπίζουμε αν η αιμορραγία είναι εξωτερική και προέρχεται από το δέρμα ή την ακροπροσθία ή ή εσωτερική μέσα από την ουρήθρα. Στην πρώτη περίπτωση πιθανώς υπάρχει κάποια δερματική βλάβη, κόψιμο, αμυχή ή άλλος τραυματισμός. Η αιματουρία και αιμοσπερμία ή απλώς η αιμορραγία από την ουρήθρα μπορεί να αφορά οποιοδήποτε σημείο του ουροποιητικού συστήματος ή του προστάτη. Ο τραυματισμός ή η λοίμωξη των όρχεων, τέλος, πολύ σπάνια προκαλεί αιμορραγία.

Το αίμα που βγαίνει από το πέος μπορεί να είναι σκούρο έως έντονο κόκκινο και μπορεί να περιέχει μικρούς (ενίοτε κολλώδεις) θρόμβους, να προσδώσει ροζ έως βαθυκόκκινη απόχρωση στα ούρα και να συνοδεύεται από πόνο, μολονότι τις περισσότερες φορές η αιμορραγία είναι ανώδυνη.

Αιτίες αιμορραγίας

1. Τραυματισμός
Τραυματισμοί στο πέος ή στο ουροποιητικό σύστημα μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία. Ατυχήματα και αμβλείς ή διαπεραστικοί τραυματισμοί στη βουβωνική χώρα, την κοιλιά ή την πλάτη που μπορούν να επηρεάσουν το ουροποιητικό σύστημα αποτελούν τέτοιες περιπτώσεις. Η αιμορραγία μπορεί να είναι και ιατρογενής, όπως σε χειρουργική επέμβαση, τοποθέτηση ή αφαίρεση καθετήρα, βιοψία νεφρού ή κυστεοσκόπηση. Το έντονο σεξ ή η ουρηθροσκόπηση μπορούν επίσης να τραυματίσουν το πέος.

2. Πάθηση του προστάτη
Ορισμένες ασθένειες του προστάτη έχουν ως σύμπτωμα την αιμορραγία όπως λοιμώξεις, ο καρκίνος ή η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Ιδίως για την τελευταία περίπτωση, ο γιατρός σημειώνει ότι ένας διογκωμένος προστάτης μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγγειοβριθής, να έχει δηλαδή πυκνότερο δίκτυο αιμοφόρων αγγείων από το φυσιολογικό που τον καθιστά επιρρεπή σε αιμορραγίες.

3. Ασθένεια του ουροποιητικού συστήματος
Οι λοιμώξεις και οι νόσοι των νεφρών όπως η νεφρολιθίαση (πέτρες) μπορεί να κρύβονται πίσω από την αιμορραγία από το πέος. Οι πέτρες στους νεφρούς ή στην ουροδόχο κύστη μπορεί να προκαλέσουν αιματουρία καθώς και αιμορραγία καθώς περνούν από τους ουρητήρες και την ουρήθρα. Άλλες αιτίες μπορεί να αποτελέσουν η φυματίωση του ουροποιητικού συστήματος και, σπανιότερα, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).

4. Καρκίνος
Πρωτοπαθείς και μεταστατικοί καρκίνοι όπως της ουρήθρας, της ουροδόχου κύστης, των ουρητήρων, των νεφρών ή του προστάτη μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία από το πέος. Ο καρκίνος του πέους ή της ακροποσθίας, συμπεριλαμβανομένων αρκετών τύπων καρκίνου του δέρματος, πιθανώς να οδηγήσουν σε αιμορραγία από έλκη ή άλλες δερματικές βλάβες.

5. Φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα όπως η πενικιλίνη (αντιβιοτικό) ή αντικαρκινικά (π.χ. κυκλοφωσφαμίδη), μπορεί να ευθύνονται για το αίμα στα ούρα. Τα αντιπηκτικά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του πέους και του ουροποιητικού συστήματος ενώ η κατάχρηση ιβουπροφαίνης ή άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μπορεί να οδηγήσουν σε νεφρική βλάβη με συνέπεια την αιματουρία.

Διάγνωση και θεραπείες

Σύμφωνα με τον Δρ Bunting, για τη διάγνωση απαιτείται συνήθως σωματική εξέταση και λήψη ιατρικού ιστορικού ενώ, αναλόγως του περιστατικού, μπορεί να χρειαστούν επιπλέον εξετάσεις όπως αιματολογικές και απεικονιστικές (π.χ. υπερηχογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία) ή ενδοφλέβια πυελογραφία (IVP) και κυστεοσκόπηση για τη διάγνωση προβλημάτων στους νεφρούς, στους ουρητήρες και στην ουροδόχο κύστη.

Αναλόγως του αιτίου θα ακολουθηθεί και η κατάλληλη θεραπεία όπως:

  • φροντίδα του τραύματος σε περίπτωση τραυματισμού και χειρουργική επέμβαση εάν πρόκειται για σοβαρή βλάβη, ώστε να προληφθεί ο κίνδυνος επιπλοκών όπως η στυτική δυσλειτουργία.
  • ελάχιστα επεμβατική μέθοδο ή μεγάλη χειρουργική επέμβαση για υπερπλασία προστάτη
  • φαρμακευτική αγωγή όπως αντιβιοτικά σε περίπτωση ουρολοίμωξης ή άλλης λοίμωξης
  • συντηρητική ή επεμβατική αντιμετώπιση της λιθίασης (πέτρες)
  • διαχείριση και αντιμετώπιση της υποκείμενης κατάστασης που προκαλεί την αιμορραγία (π.χ. κακοήθεια).

Πότε να δείτε γιατρό

Η αιμορραγία από το πέος μπορεί να είναι επείγον ιατρικό περιστατικό. Ο Δρ Bunting συστήνει την ιατρική επίσκεψη σε περίπτωση που η αιμορραγία:

  • είναι σοβαρή, επώδυνη ή παρεμποδίζει φυσιολογικές λειτουργίες όπως η ούρηση, η στύση ή η εκσπερμάτιση
  • συνοδεύεται από πυρετό
  • είναι συνεχής ή υποτροπιάζουσα (επαναλαμβανόμενη).

Εάν υπάρχει προφανής εξήγηση για την αιμορραγία (π.χ. ένα κόψιμο) χωρίς κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις, δεν χρειάζεται έλεγχος από γιατρό. Ωστόσο, καθώς η αιμορραγία από το πέος μπορεί να κρύβει σοβαρής υποκείμενη νόσο, δεν θα πρέπει να αμελείται η κατάλληλη ιατρική συμβουλή και θεραπεία.

Διαβάστε επίσης:

Ασθένειες: Πιο γρήγορα η διάγνωση στους άνδρες από τις γυναίκες

Οι 7 συχνότερες παθήσεις των όρχεων – Η κατάλληλη αντιμετώπιση

Διογκωμένος Προστάτης: Πέντε μη φαρμακευτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος