Αν μπορούσαμε να γυρίζουμε τον χρόνο πίσω πριν από ατυχήματα όπως αυτό στο οποίο οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια ο άνδρας της φωτογραφίας, η ζωή μας θα ήταν καλύτερη και ευκολότερη. Έστω όμως και αν αυτό ανήκει στη σφαίρα του φανταστικού, η πρόληψη για τα χειρότερα είναι εφικτή και, εφόσον ο εικονιζόμενος δεν φρόντισε για κράνος, προστασία για αγκώνες και επιγονατίδες, θα ήταν σώφρον να έχει τουλάχιστον μεριμνήσει για ένα καλό ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας.

Οι κακώσεις των ανδρικών γεννητικών οργάνων είναι ένας από τους συχνότερους λόγους επίσκεψης στον ουρολόγο. Σε παλαιότερα άρθρα έχουμε αναφερθεί σε συγγενείς ανωμαλίες όπως η φίμωση και παθήσεις των όρχεων και του προστάτη αλλά και πώς αυτές καλύπτονται από τα νοσοκομειακά προγράμματα. Σήμερα ανατρέχουμε στους όρους και τις δαπάνες που καλύπτουν τα επίμαχα ασφαλιστήρια σχετικά με συνήθεις τραυματισμούς του ανδρικού γεννητικού συστήματος οι οποίοι αποτελούν στην πλειοψηφία τους επείγοντα περιστατικά.

1. Τραυματισμοί όρχεων

Ένα χτύπημα στην περιοχή των όρχεων από την μπάλα κατά το ποδόσφαιρο (αθλητική κάκωση), μια κλωτσιά, ένα χτύπημα στο τιμόνι του ποδηλάτου ή απροσεξία κατά τη σεξουαλική πράξη μπορεί να κρύβονται πίσω από έναν τραυματισμό που, πέραν των τοπικών συμπτωμάτων όπως το αιμάτωμα, ο πόνος και το οίδημα, μπορεί να προκαλέσει πυρετό, αιματουρία και ναυτία και να οδηγήσει ενδεχομένως σε ρήξη ή κάκωση, μώλωπες, συστροφή, αιματοκήλη, παρεκτόπιση κ.α., περιπτώσεις που, βάσει της εκτίμησης του ουρολόγου και των αποτελεσμάτων των ελέγχων, μπορεί να χρειαστούν έως και χειρουργική αντιμετώπιση.

Στους χειρουργικούς πίνακες διαφόρων συμβολαίων εντοπίζονται πράξεις όπως «διόρθωση συστροφής όρχεως» ή «καθήλωση όρχεων» με ράμμα για να μη συστραφεί ξανά, καθώς και η «ορχεοπηξία» για την περίπτωση παρεκτόπισης, αλλαγής θέσης του όρχι ή των όρχεων δηλαδή μετά από τροχαίο ατύχημα συνήθως.

2. Στένωση ουρήθρας

Αίμα στο στόμιο της ουρήθρας, αιματουρία, επώδυνη ούρηση ή άλλες διαταραχές της ούρησης (δυσκολία, επίσχεση, συχνουρία, επιτακτικότητα, νυκτουρία) και οίδημα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων συμπεριλαμβανομένων του πέους, του περινέου κ.α. θα αποτελέσουν ενδείξεις τραυματισμού και κατ’ επέκταση στενώματος της ουρήθρας. Ιατρογενείς χειρισμοί όπως καθετηριασμοί και ενδοσκοπικές πράξεις, τροχαία (κυρίως ιππαστί πτώσεις που παθαίνουν οι οδηγοί δικύκλων), εργατικά ατυχήματα, τραύματα, κατάγματα στη λεκάνη (πύελος), ξένα σώματα και σπανιότερα κάποια λοίμωξη είναι τα συνηθέστερα αίτια του προβλήματος που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στο μέλλον όπως ανικανότητα ή ακράτεια.

Επεμβάσεις όπως «αφαίρεση ξένων σωμάτων από ανδρική ουρήθρα», «διάνοιξη στοµίου ουρήθρας», οπτική ή τυφλή «ουρηθροτομία» (ενδοσκοπική πράξη), «πλαστική στενώµατος ουρήθρας», «τραύµα και ρήξη ουρήθρας εξωπυελική» ή «διαστολή του στενώματος με καθετήρες» εντοπίζονται στους πίνακες με τα ουρολογικά χειρουργεία, ενώ για διατιτραίνοντα τραύματα της πρόσθιας ουρήθρας που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης για τον αποκλεισμό άλλων κακώσεων της ουροδόχου κύστης υπάρχει κάλυψη για «υπερηβική κυστεοστομία».

3. Κάταγμα πέους

Στα επείγοντα από τη σεξουαλική πράξη… Και όμως, το κάταγμα του πέους είναι ένας τραυματισμός που συμβαίνει κατά την ερωτική πράξη και χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης εντός 5 ωρών από το συμβάν. Προκαλείται από τη ρήξη των σηραγγωδών σωμάτων του πέους που είναι υπεύθυνα για την στύση και δύναται να έχει σοβαρές μακροχρόνιες επιπτώσεις στη σεξουαλική και ουροποιητική λειτουργία. Το ατύχημα συνοδεύεται από ένα «κρακ» σαν ήχος κατάγματος, έντονο πόνο, απώλεια στύσης και διαταραχές στην ούρηση ενώ κάποιες φορές συνοδεύεται από ρήξη ή κάκωση της ουρήθρας.

Η «πλαστική σηραγγωδών σωμάτων», θεραπεία εκλογής, εντοπίζεται στις μεγάλες ουρολογικές επεμβάσεις όπως και η πλαστική ουρηθρικού συριγγίου που αποτελεί πιθανή επιπλοκή.

Προσοχή στις αναμονές

Μολονότι για τα περισσότερα συμβόλαια νοσοκομειακής περίθαλψης τα ατυχήματα καλύπτονται από την ημέρα ενεργοποίησης του ασφαλιστηρίου, κάποιες εταιρείες διευκρινίζουν ότι τα «ατυχήματα εσωτερικών και εξωτερικών ανδρικών γεννητικών οργάνων» καλύπτονται μετά από χρονική αναμονή όπως 2 ετών.

Διαβάστε επίσης:

Εξετάσεις και επισκέψεις σε μη συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα: Πότε και πώς καλύπτονται

Ασφάλεια «πακέτο» με την αγορά υπηρεσιών και αγαθών – Πρέπει να αγοράσετε το «σετ»;

Άμεση Ιατρική Βοήθεια: Όλα όσα παρέχει αυτό το πακέτο