Μια κρίση ημικρανίας μπορεί να είναι μια πραγματικά δυσάρεστη και επίπονη συνθήκη που σας ταλαιπωρεί και σας εμποδίζει να συνεχίσετε ομαλά την καθημερινότητά σας. Σίγουρα, δεν πρόκειται για μια ενόχληση που μπορείτε απλώς να αγνοήσετε. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε μια κρίση ημικρανίας, και μάλιστα πριν καν αυτή αρχίσει.

Φυσικά, η πρωταρχική λύση που θα σκεφτεί κάποιος είναι τα φάρμακα. Υπάρχουν, πράγματι, φαρμακευτικές αγωγές, τόσο για τη θεραπεία, όσο και για την πρόληψη των ημικρανιών. Ωστόσο, δεν είναι η μοναδική λύση που έχετε στη φαρέτρα με τα «όπλα» καταπολέμησης της ημικρανίας. Οι ίδιες οι επιλογές του τρόπου ζωής σας μπορούν να επηρεάσουν την πρόκληση ή την αποτροπή μιας κρίσης ημικρανίας.

Η Mayo Clinic αποκαλύπτει ποιες είναι οι βασικές παρεμβάσεις, που πρέπει να κάνετε, ώστε να προλάβετε την επόμενη ημικρανία:

Βρείτε έναν ήσυχο χώρο

Στην πρώτη ένδειξη ότι μια κρίση ημικρανίας βρίσκεται προ των πυλών, καλό θα είναι να αφήσετε για λίγο ό,τι κάνετε. Πηγαίνετε σε έναν χώρο, όπου μπορείτε να είστε όσο το δυνατόν περισσότερο αποκλεισμένοι από τους διάφορους ήχους και το φως, καθώς και τα δύο τείνουν να επιδεινώνουν μια επερχόμενη ημικρανία. Δοκιμάστε, επίσης, να τοποθετήσετε μια ζεστή ή κρύα κομπρέσα στο κεφάλι ή τον αυχένα σας. Το κρύο έχει μια καταπραϋντική ιδιότητα, που μπορεί να μειώσει την αίσθηση του πόνου, ενώ μια ζεστή κομπρέσα, από την άλλη, μπορεί να ανακουφίσει τη μυϊκή ένταση. Ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να έχει παρόμοια οφέλη.

Ωφέλιμο μπορεί να αποδειχθεί κι ένα καφεϊνούχο ρόφημα. Η καφεΐνη είναι αρκετά ισχυρή από μόνη της, ώστε, σε μικρές ποσότητες, να μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο μιας ημικρανίας στα πρώιμα στάδιά της. Μπορεί, επίσης, να ενισχύσει την επίδραση της ακεταμινοφαίνης και της ασπιρίνης, που συνήθως λαμβάνονται για την ημικρανία. Χρειάζεται, ωστόσο, προσοχή, καθώς η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας καφεΐνης μπορεί τελικά να επιδεινώσει τον πονοκέφαλο. Παράλληλα, η κατανάλωσή της κατά τις απογευματινές ή βραδινές ώρες μπορεί να διαταράξει σοβαρά τον ύπνο, κάτι το οποίο θα λειτουργήσει επίσης αρνητικά για την ανακούφιση της ημικρανίας.

Εξασφαλίστε έναν καλό ύπνο

Μια κρίση ημικρανίας είναι πιθανό να μη σας επιτρέπει να αποκοιμηθείτε ή να σας ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ισχύει, όμως, και το αντίστροφο: Συχνά, οι ημικρανίες είναι αποτέλεσμα κακού ύπνου. Φροντίστε, επομένως, να φτιάξετε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου και να παραμείνετε σταθεροί σε αυτήν. Πριν κοιμηθείτε, φροντίστε να απομακρυνθείτε από κάθε δραστηριότητα σας κρατά ξύπνιους και προσπαθήστε να χαλαρώσετε. Ένας βαθύς ύπνος θα συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση μιας κρίσης ημικρανίας.

Ακολουθήστε μια «έξυπνη» διατροφή

Μπορεί να μοιάζουν ασύνδετα, στην πραγματικότητα, όμως, οι διατροφικές σας συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν τις ημικρανίες σας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να είστε συνεπείς στις ώρες που καταναλώνετε τα γεύματά σας και να μην παραλείπετε κανένα από αυτά, καθώς αυτή η συνήθεια έχει συσχετιστεί με επιδείνωση των ημικρανιών. Μπορείτε, επιπλέον, να κρατάτε ένα διατροφικό ημερολόγιο, καταγράφοντας όλα όσα τρώτε. Αυτό θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τυχόν τρόφιμα που πυροδοτούν την ημικρανία, όπως για παράδειγμα, το τυρί, η σοκολάτα, η καφεΐνη και το αλκοόλ.

Βάλτε την τακτική άσκηση στη ζωή σας

Κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας, το σώμα απελευθερώνει ουσίες, που εμποδίζουν τα σήματα πόνου να φτάσουν στον εγκέφαλο. Αυτές οι ουσίες μπορούν επίσης να μειώσουν το στρες και τα συμπτώματα κατάθλιψης, που επίσης εντείνουν την ημικρανία. Η παχυσαρκία έχει, επίσης, συνδεθεί με την χρόνια κεφαλαλγία, επομένως η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι κομβικής σημασίας για την αποφυγή των κρίσεων ημικρανίας. Μπορείτε να διαλέξετε όποια μορφή άσκησης λειτουργεί για εσάς. Το περπάτημα, το κολύμπι και το ποδήλατο είναι εξαιρετικές επιλογές. Διατηρήστε μια ένταση που δεν σας καταπονεί υπερβολικά, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιφέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Διαχειριστείτε το στρες

Στρες και ημικρανία πάνε συχνά μαζί. Σίγουρα, δε μπορείτε να αποφύγετε εντελώς το καθημερινό στρες, μπορείτε όμως να το διαχειριστείτε καλύτερα. Απλοποιήστε την καθημερινότητά σας και μην προσπαθείτε να την επιβαρύνετε με υπερβολικές υποχρεώσεις. Φτιάξτε μια λίστα υποχρεώσεων, που θα σας βοηθήσει να βάλετε σε μια τάξη όσα έχετε να κάνετε και να θέσετε προτεραιότητες. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε το υπερβολικό στρες και να διατηρήσετε την καλή σας διάθεση, γεγονός που θα επιδράσει θετικά στην υγεία σας. Σημαντικό είναι, επίσης, να αφιερώνετε έστω και λίγο χρόνο καθημερινά κάνοντας πράγματα που σας ευχαριστούν, ενώ και η χαλάρωση είναι αναπόσπαστο κομμάτι ενός ισορροπημένου προγράμματος. Οι ασκήσεις αναπνοής, τέλος, θα σας βοηθήσουν να αποσυμφορηθείτε από μια δύσκολη ημέρα.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο ημικρανίας

Σημειώστε σε ένα ημερολόγιο πότε ξεκινά κάθε κρίση ημικρανίας, τι κάνατε εκείνη τη στιγμή, πόση ώρα κράτησε και εάν υπήρξε κάτι που να βοήθησε στην ανακούφισή της. Αυτό θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε κοινά σημεία μεταξύ των διαφορετικών κρίσεων και, πιθανώς, να εντοπίσετε τα αίτια που τις προκαλούν. Σε αντίθεση με ό,τι πιστευόταν έως τώρα, ιδανικά δε θα πρέπει να αποφεύγετε τα ερεθίσματα που προκαλούν την κεφαλαλγία. Προτιμήστε, αντίθετα, να εκτίθεστε σταδιακά σε αυτά, έτσι ώστε ο οργανισμός να εκπαιδευτεί στο να τα αντιμετωπίζει.

Αναζητήστε βοήθεια

Οι κρίσεις ημικρανίας είναι μια σχεδόν καθημερινή «μάχη». Εάν νιώθετε ότι καμία τεχνική δεν σας βοηθά αρκετά, απευθυνθείτε στα αγαπημένα σας πρόσωπα ή ακόμη και σε κάποιον ειδικό, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει προς τις λύσεις που θεωρεί καταλληλότερες για εσάς.

Διαβάστε ακόμη:

Καινοτόμο αναλγητικό: Τι χρώμα έχει το φως που ανακουφίζει τον πόνο

Ημικρανίες: Τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά των χρονίως πασχόντων

Ημικρανία: Δύο ανησυχητικές αλλαγές που εμφανίζονται σιωπηλά στους ασθενείς