Θα μπορούσε η έκθεση σε πράσινο φως να επηρεάσει τα επίπεδα του πόνου; Μια ομάδα ερευνητών του State Key Laboratory of Medical Neurobiology του Πανεπιστημίου Fudan και του MOE Frontiers Center for Brain Science, Institutes of Brain Science, στην Κίνα, για να διερευνήσουν αυτή την υπόθεση, πραγματοποίησαν ορισμένα πειράματα στα ποντίκια του εργαστηρίου.

Στην εργασία τους που δημοσιεύθηκε στο Science Translational Medicine, η ομάδα περιγράφει τη μελέτη κάθε τμήματος του οπτικού νευρικού συστήματος των πειραματόζωων, από το πίσω μέρος των ματιών έως τον εγκέφαλο, για να ανακαλύψουν περισσότερα για το πώς το φως μπορεί να επηρεάσει τις αισθήσεις στον εγκέφαλο.

Βασίστηκαν σε προηγούμενες έρευνες και ανεπίσημα στοιχεία που έχουν υποδείξει ότι το πράσινο φως, ιδίως αυτό που παράγεται από LED, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του πόνου σε άτομα με παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, οι ημικρανίες και η ινομυαλγία, με τους λόγους παρέμεναν μυστήριο. Σε αυτή τη νέα ερευνητική προσπάθεια, οι επιστήμονες προσπάθησαν να βρουν την απάντηση.

Οι ερευνητές μελέτησαν όλα τα μέρη του οπτικού συστήματος επεξεργασίας των ποντικιών, που εμπλέκονται στη λήψη και την επεξεργασία του φωτός. Ξεκίνησαν με τους ραβδοειδείς και κωνικούς φωτοϋποδοχείς στο εξωτερικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς και τα γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς (ipRGC) στο εσωτερικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς.

Απενεργοποιώντας το καθένα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και στη συνέχεια εξετάζοντας πώς οδηγούσαν σε αλλαγές στην εμπειρία του πόνου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η νευρική οδός για την ανακούφιση από τον πόνο ξεκινούσε από τους φωτοϋποδοχείς.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα προχώρησε στα γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, τα οποία λαμβάνουν σήματα από τους φωτοϋποδοχείς. Χρησιμοποίησαν τη γενετική αποσιώπηση, για να ανακαλύψουν ποια από τα κύτταρα ήταν υπεύθυνα για την επικοινωνία με τον κοιλιακό πλάγιο γεννητικό πυρήνα στον θάλαμο.

Έπειτα, οι ερευνητές παρακολούθησαν την εν λόγω σηματοδότηση, καθώς διαφορετικά χρώματα φωτός εισέρχονταν στα μάτια των ποντικιών. Διαπίστωσαν ότι το πράσινο φως είχε ως αποτέλεσμα περισσότερη σηματοδότηση GABA, η οποία οδήγησε σε μεγαλύτερη έκφραση του γονιδίου Penk που κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται PENK. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη θεωρείται πρόδρομος για ένα μόριο που ονομάζεται ENK, το οποίο ενεργοποιεί τους υποδοχείς οπιοειδών στον εγκέφαλο, ανακουφίζοντας τον πόνο.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν στη συνέχεια να εξετάσουν το ερώτημα γιατί ο εγκέφαλος έχει εξελιχθεί με τρόπο που επιτρέπει στο πράσινο φως να μειώνει την αίσθηση του πόνου.

Διαβάστε επίσης: 

Placebo: Το φαινόμενο που μπορεί να μας γλιτώσει από το χειρουργείο

Αυτά τα χάπια μας κάνουν πιο ευάλωτους και αδύναμους κατά 95%