Με 60 διαφορετικούς κινδύνους για την υγεία συνδέει νέα μελέτη την κατανάλωση αλκοόλ. Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Πεκίνου και την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών επισημαίνουν ότι ακόμη και η ελάχιστη κατανάλωση είναι «ένοχη» για αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αυτών των ασθενειών, εκ των οποίων οι 33 συσχετίζονται για πρώτη φορά με το αλκοόλ.

Η ομάδα ερευνητών συνέλεξε δεδομένα από μια κινεζική βάση, που περιέχει πληροφορίες υγείας περισσότερων από 512.000 ενηλίκων, ηλικίας 52 ετών κατά μέσο όρο, με στόχο να εξετάσει τα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ. Διαπιστώθηκε ότι περίπου το 1/3 των υπό μελέτη ανδρών κατανάλωναν τακτικά αλκοόλ (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα),  ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 2% στις γυναίκες. Παράλληλα, οι μελετητές ανέλυσαν νοσοκομειακά αρχεία 12 ετών, για να εκτιμήσουν πώς το αλκοόλ επηρέασε τον κίνδυνο εμφάνισης 207 διαφορετικών κινδύνων για την υγεία.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Nature Medicine, αποκάλυψαν τελικά ότι η χρήση αλκοόλ αύξησε τον κίνδυνο 60 διαφορετικών ασθενειών.  Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν 28 ασθένειες που είχαν προηγουμένως καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως σχετιζόμενες με το αλκοόλ, όπως ο καρκίνος του ήπατος, του εντέρου και του ορθού. Ωστόσο, οι μελετητές εντόπισαν επίσης 33 κινδύνους υγείας που συσχετίζονται για πρώτη φορά με το αλκοόλ, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, παθήσεις του κυκλοφορικού, η ουρική αρθρίτιδα, ο καταρράκτης, ορισμένα κατάγματα και γαστρικά έλκη.

Ορισμένα πρότυπα κατανάλωσης, όπως η καθημερινή ή υπερβολική κατανάλωση αύξησαν ιδιαίτερα τους κινδύνους ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της κίρρωσης του ήπατος. Αναλύοντας περαιτέρω τα αποτελέσματα, προέκυψε ότι κάθε 4 ποτά την ημέρα συνδέονται με 14% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κάποιας σχετιζόμενης με το αλκοόλ ασθένειας.

Οι ειδικοί σχολίασαν χαρακτηριστικά ότι η κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να «σχετίζεται με ένα πολύ ευρύτερο φάσμα ασθενειών» από ό,τι πιστευόταν έως τώρα, προσθέτοντας ότι η, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με περίπου 3 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Το NHS συμβουλεύει τους ανθρώπους να μην καταναλώνουν περισσότερες από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα (μία μονάδα αντιστοιχεί σε μισή μπύρα ή ένα μικρό ποτήρι κρασί), όμως ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι ασφαλής.

«Γίνεται σαφές ότι η επιβλαβής χρήση αλκοόλ είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για κακή υγεία παγκοσμίως», σχολίασε η Iona Millwood, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Oxford Population Health, με τον ερευνητή καθηγητή Zhengming Chen να συμπληρώνει ότι «η μελέτη παρέχει σημαντικές ενδείξεις για την κλίμακα των βλαβών που σχετίζονται με το αλκοόλ, κάτι που είναι κρίσιμο για την ενημέρωση των στρατηγικών πρόληψης σε διάφορες χώρες».

Οι θέσεις αυτές, ωστόσο έρχονται σε αντίθεση με προγενέστερα ερευνητικά ευρήματα που υποστηρίζουν ότι μια ελεγχόμενη κατανάλωση, όπως ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα την ημέρα μπορεί να αποτρέψει μια σειρά ασθενειών.

Ο Puja Darbari, διευθύνων σύμβουλος της International Alliance for Responsible Drinking, σχολίασε σχετικά: «Η μελέτη χαρακτηρίζεται από έναν σημαντικό περιορισμό: Δεν κάνει διάκριση μεταξύ ελαφριάς και υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Προηγούμενες μελέτες αναφέρουν ότι όσοι καταναλώνουν αλκοόλ εντός των προβλεπόμενων ορίων τείνουν να ζουν τουλάχιστον όσο εκείνοι που δεν πίνουν και περισσότερο από εκείνους που πίνουν πολύ. Για τους περισσότερους ενήλικες, ο κίνδυνος που ενέχει η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι χαμηλός. Φυσικά, όλοι θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση».

Διαβάστε ακόμη:

Ο απρόσμενος παράγοντας που αυξάνει την ευαισθησία στο χρόνιο πόνο

Άνοια: Πότε και πόσο αλκοόλ δυναμώνει μυαλό και μνήμη

Αλκοόλ: Μήπως το «παρακάνετε»; Η συνήθεια που σας προδίδει