«Μέτρον άριστον», έλεγαν οι αρχαίοι, ένα ρητό με διαχρονική αξία, που δείχνει να επιβεβαιώνεται διαρκώς. Κάθε δράση, κάθε συνήθεια μπορεί να είναι ωφέλιμη ή επιβλαβής, ανάλογα με το κατά πόσο τηρούμε το απαιτούμενο μέτρο. Το ίδιο ισχύει και με την κατανάλωση αλκοόλ, που σύμφωνα με νέα έρευνα, σε συγκεκριμένες ποσότητες, θα μπορούσε να κρύβει σημαντικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία.

Τα νέα επιστημονικά ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network Open, υποστηρίζουν ότι δύο κουτάκια μπύρας ή δύο ποτήρια κρασί την ημέρα θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας.

Ερευνητές στη Νότια Κορέα ανέλυσαν τα δεδομένα υγείας 4 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι παρακολουθούνταν για έως και 8 χρόνια. Όσοι εξ αυτών κατανάλωναν ένα κουτάκι μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί την ημέρα είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν αλκοόλ. Μειωμένο κίνδυνο άνοιας (17%) αντιμετώπιζαν και όσοι έπιναν δύο ποτά καθημερινά. Ωστόσο, τα ευρήματα άλλαζαν σημαντικά για όσους κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ. Συγκεκριμένα, τρία ή περισσότερα ποτά την ημέρα ισοδυναμούσαν με 8% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Οι συμμετέχοντες ήταν περίπου 55 ετών κατά μέσο όρο και κανένας δεν είχε άνοια στην αρχή της μελέτης. Ο καθένας ολοκλήρωσε μια αξιολόγηση υγείας μεταξύ 2009 και 2011, κατά την οποία ρωτήθηκε σχετικά με το πόσες ημέρες την εβδομάδα καταναλώνει αλκοόλ και σε ποια ποσότητα. Το 2018 έγινε μια επαναξιολόγηση, με τους συμμετέχοντες να απαντούν στις ίδιες ερωτήσεις, ενώ πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις για τη διάγνωση άνοιας.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 4 ομάδες:

• Εκείνους που δεν έπιναν,
• Ήπιους πότες (περίπου ένα ποτό την ημέρα),
• Μέτριους πότες (1-2 ποτά την ημέρα) και
• Βαρείς πότες (περισσότερα από 2 ποτά ημερησίως).

Σε όλη τη διάρκεια της μελέτης, εντοπίστηκαν 100.000 περιπτώσεις άνοιας κάθε αιτίας. Μετά από προσαρμογή παραγόντων όπως η ηλικία, το φύλο, η κατάσταση του καπνιστή και τα επίπεδα άσκησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν σε ήπιες ή μέτριες ποσότητες αντιμετώπιζαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αλκοόλ, σε συγκεκριμένες ποσότητες, θα μπορούσε να προστατεύσει από εγκεφαλικές παθήσεις, όπως η άνοια, επειδή μειώνει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο και το πάχος του αίματος, επιτρέποντας στο αίμα να ρέει καλύτερα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο δρ. Dan Malleck, ειδικός Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Brock του Καναδά, δήλωσε: «Η μελέτη δείχνει μια θετική σχέση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και του χαμηλότερου κινδύνου άνοιας».

Ωστόσο, η μελέτη δεν μπόρεσε να αποδείξει με βεβαιότητα ότι το αλκοόλ ήταν υπεύθυνο για τη μείωση του κινδύνου άνοιας, αντί για κάποιον άλλο παράγοντα, όπως η διατροφή ή η γενετική. Περιοριστικό παράγοντα αποτελεί, άλλωστε, ότι η κατανάλωση αλκοόλ βασίστηκε στην αυτοαναφορά των συμμετεχόντων, καθώς και στο ότι η ομάδα που δεν έπινε αλκοόλ έτεινε να είναι μεγαλύτερης ηλικίας και χαμηλότερου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, στοιχεια που μπορούν να ενισχύσουν τον κίνδυνο άνοιας από άλλες αιτίες.

Οι μελετητές τόνισαν, επιπλέον, ότι τα μειονεκτήματα του αλκοόλ υπερτερούν των όποιων μικρών οφελών. Προηγούμενες μελέτες έχουν προειδοποιήσει ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης και να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με το CDC, οι γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από ένα ποτό την ημέρα και ότι οι άνδρες πρέπει να πίνουν λιγότερο από δύο ποτά την ημέρα.

Ο δρ. Percy Griffin, διευθυντής επιστημονικής δέσμευσης της Ένωσης για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, δήλωσε: «Πρόκειται για μια μελέτη συσχέτισης και δεν παρέχει πληροφορίες για τα αίτια. Αν και έδωσε ενδιαφέροντα ευρήματα, αυτό το θέμα πρέπει να διερευνηθεί πραιτέρω. Κανείς δεν πρέπει να υιοθετήσει την κατανάλωση αλκοόλ ως μέθοδο μείωσης του κινδύνου άνοιας».

Διαβάστε ακόμη:

Καρκίνος Παγκρέατος: Πόσο ένοχο είναι το αλκοόλ – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Κολπική μαρμαρυγή: Το αθώο ποτό που κάνει την καρδιά να «φτερουγίζει»

Hangover: Γιατί κάποιοι έχουν «ανοσία» στο αλκοόλ