Σταθερή είναι η προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας να βρει έναν αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης της νόσου Πάρκινσον, μιας νευροεκφυλιστικής πάθησης, που προκαλεί ακούσιες κινήσεις, όπως τρέμουλο, δυσκαμψία και δυσκολία ισορροπίας. Η νόσος που ταλαιπωρεί περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο προκαλείται από την απώλεια νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, η οποία οδηγεί σε μείωση των επιπέδων ντοπαμίνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται άμεσα με την κίνηση.

Παρά τις ερευνητικές προσπάθειες ετών, η διαγνωστική μέθοδος που ακολουθείται σήμερα βασίζεται στη συμπτωματολογία, το ιατρικό ιστορικό και τη φυσική εξέταση. Δεν υπάρχουν άλλες, πιο εξειδικευμένες εξετάσεις για τη νόσο.

Πρόσφατα, μια ομάδα ερευνητών ανέπτυξε ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, ικανό να αναγνωρίζει την προδιάθεση νόσου Πάρκινσον έως και 15 χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Τα νέα, ενδιαφέροντα ευρήματα δημοσιεύονται από την American Chemical Society.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ειδικοί συγκέντρωσαν τα δεδομένα υγειονομικής περίθαλψης 78 ατόμων από την Ισπανία. Παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για 15 χρόνια, συγκεντρώνοντας δείγματα αίματος. Τελικά, 39 εκ των συμμετεχόντων έλαβαν διάγνωση για τη νόσο Πάρκινσον.

Προκειμένου να αναλύσουν τα δεδομένα που συγκέντρωσαν, οι ερευνητές αξιοποίησαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης. Μέσω αυτού, συνέκριναν διαφορετικούς συνδυασμούς μεταβολιτών τόσο στους ασθενείς που ανέπτυξαν όσο και σε εκείνους που δεν ανέπτυξαν τη νόσο. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι το 96% των ανθρώπων που εμφάνισε τη νόσο Πάρκινσον μέσα σε 15 χρόνια παρουσίαζε μοναδικούς συνδυασμούς μεταβολιτών.

Οι ερευνητές παρατήρησαν, επιπλέον, ότι το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης είχε τη δυνατότητα να προβεί σε πιο ακριβείς διαγνώσεις, συγκριτικά με τις υπάρχουσες κλινικές αξιολογήσεις. Όπως επεσήμαναν, συγκεκριμένα, το νέο εργαλείο μπορεί να διαγνώσει τη νόσο στο 84,3% των περιπτώσεων, αξιοποιώντας δείγματα σμήγματος δέρματος.

«Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης έδειξε ικανό να ανιχνεύσει σημάδια της νόσου έως και 15 χρόνια πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων, παρέχοντας την ευκαιρία έγκαιρης παρέμβασης και θεραπείας σε πρώιμο στάδιο», σημείωσε ο Daniel Truong, νευρολόγος και ιατρικός διευθυντής του Ινστιτούτου Parkinson’s and Movement Disorder Institute στο MemorialCare Orange Coast Medical Center, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το υψηλό επίπεδο ακρίβειας του εργαλείου θα μπορούσε να επιτρέψει δυνητικά αξιόπιστα διαγνωστικά εργαλεία για την έγκαιρη αναγνώριση των παραγόντων κινδύνου, αλλά και να διαγνώσει πιθανώς άλλες παθήσεις.

«Πρόκειται για ένα εργαλείο που μπορεί να αλλάξει το «παιχνίδι» της διάγνωσης της νόσου Πάρκινσον παρέχοντας έναν αντικειμενικό, αξιόπιστο και εξαιρετικά ακριβή τρόπο πρόβλεψης σε ασθενείς που κινδυνεύουν να αναπτύξουν τη διαταραχή», δήλωσε η δρ. Schiess.

Διαβάστε ακόμη:

Νόσος Πάρκινσον: Το σημείο του σώματος που κρύβει το κλειδί του μυστηρίου για την ασθένεια

Νόσος Πάρκινσον: Η επέμβαση που βελτιώνει την κινητικότητα – Πότε την καλύπτει το ασφαλιστήριο υγείας

Νόσος Πάρκινσον: Τα πρώιμα συμπτώματα – Η επικίνδυνη ηλικία