Mήπως αυτός ο απροσδιόριστος πόνος είναι καρκίνος; Μια απλή αναζήτηση στον… Dr Google θα μας διαβεβαιώσει ότι όντως η υγεία μας τίθεται σε κίνδυνο και το χειρότερο σενάριο γίνεται μια πραγματικότητα.

Όσο κι αν ξέρουμε ότι αυτή η μέθοδος αυτοδιάγνωσης είναι τις περισσότερες φορές λανθασμένη, θα πέσουμε πολλές φορές στην παγίδα της. Το μέλλον, όμως, μας επιφυλάσσει πιο έγκυρες διαγνώσεις, που θα προκύψουν από τα συμπτώματά μας, με όχημα τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης (AI), όπως το ChatGPT, που μπορούν να απαντήσουν με ακρίβεια στις ερωτήσεις σας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Maryland (UMSOM) έθεσαν ως στόχο να αξιολογήσουν την εγκυρότητα των απαντήσεων του ChatGPT σε 25 συχνές ερωτήσεις σχετικά με την πρόληψη και τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού.

Διαπίστωσαν ότι το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης τα πήγε αρκετά καλά και θα μπορούσε να είναι χρήσιμο στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού, αν και μερικές φορές οι πληροφορίες που παρείχε ήταν ανακριβείς.

«Παρατηρήσαμε ότι το ChatGPT απαντούσε σωστά στις ερωτήσεις περίπου στο 88% των περιπτώσεων, πράγμα που είναι αρκετά εκπληκτικό» δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης δρ. Paul Yi, επίκουρος καθηγητής Διαγνωστικής Ακτινολογίας και Πυρηνικής Ιατρικής στο UMSOM.

Ένα εύχρηστο και έγκυρο εργαλείο 

Για τη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Radiology, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα σύνολο 25 ερωτήσεων που αφορούσαν συμβουλές σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού.

Τον Φεβρουάριο του 2023, υπέβαλαν κάθε ερώτηση στο ChatGPT τρεις φορές για να δουν πόσο διαφορετικές ήταν οι απαντήσεις, διότι είναι γνωστό ότι το chatbot διαφοροποιεί την απάντησή του κάθε φορά.

Στη συνέχεια, τρεις ακτινολόγοι μαστού αξιολόγησαν αυτές τις απαντήσεις και διαπίστωσαν ότι ήταν ορθές -τουλάχιστον οι 22 από τις 25. Ωστόσο, μία απάντηση βασίστηκε σε ξεπερασμένες πληροφορίες και δύο άλλες κρίθηκαν αναξιόπιστες, επειδή άλλαζαν σημαντικά κάθε φορά που τέθηκε η ίδια ερώτηση.

«Συνολικά, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το ChatGPT διαθέτει μεγάλες δυνατότητες για την αυτοματοποιημένη παροχή εκπαιδευτικών πληροφοριών σχετικά με την πρόληψη και τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού, αν και υπάρχουν τομείς που χρήζουν βελτίωσης» σύμφωνα με τους συγγραφείς.

Εμβαθύνοντας περισσότερο στο περιεχόμενο των απαντήσεων, το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης απάντησε σωστά σε ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού, τις ομάδες κινδύνου, καθώς και σε ερωτήσεις σχετικά με το κόστος, την ηλικία και τις συστάσεις συχνότητας των μαστογραφιών.

Από την άλλη, οι λανθασμένες απαντήσεις αφορούσαν στον προγραμματισμό μιας μαστογραφίας και σε απαντήσεις σχετικά με τον προσωπικό κίνδυνο ενός ατόμου αλλά και το πού θα μπορούσε να κάνει μια μαστογραφία.  Η αναληθής εκτίμηση σχετικά με τον σχεδιασμό μιας μαστογραφίας αφορούσε την αναβολή της για τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά τη λήψη του εμβολίου για τον κορωνοϊό, καθώς η συγκεκριμένη σύσταση άλλαξε τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, παρά τη σχετική εγκυρότητα των απαντήσεων, οι άνθρωποι θα πρέπει και πάλι να συμβουλεύονται πρωτίστως τον γιατρό τους.

Διαβάστε επίσης: 

Κουραστήκατε από τις δουλειές του σπιτιού; Έρχονται τα ρομπότ που θα σας ξεκουράσουν

«Έξυπνη» τουαλέτα κάνει check-up και ανιχνεύει ασθένειες πριν τραβήξουμε το καζανάκι

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κάνει σε ένα λεπτό πρόγνωση του καρδιαγγειακού κινδύνου από τα μάτια