Σταυροπόδι στα δεξιά ή στα αριστερά; Περίπου το 62% των ανθρώπων σταυρώνουν το δεξί πόδι πάνω από το αριστερό, το 26% με τον αντίθετο τρόπο, ενώ το 12% δεν έχει καμία προτίμηση.

Όμως όσο άνετο και αν είναι να κάθεστε με τα πόδια σταυρωμένα, το παράδοξο είναι πως αυτή η θέση θα μπορούσε να βλάψει την ορθή στάση του σώματος και να προκαλέσει διαφορετικές δυσλειτουργίες. Ο δρ. Adam Taylor, Καθηγητής και Διευθυντής του Κέντρου Εκμάθησης Κλινικής Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο Lancaster παραθέτει όλα τα ερευνητικά στοιχεία σε άρθρο του στο The Conversation σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Αρχικά, το σταυροπόδι, σύμφωνα με έρευνα, θα μπορούσε να «χαλάσει» την ευθυγράμμιση των γοφών, με τον ένα να είναι ψηλότερα από τον άλλον. Σε μια άλλη μελέτη διαπιστώθηκε ότι μεταβάλλεται η ταχύτητα με την οποία κινείται το αίμα μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία στα κάτω άκρα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβων.

Πώς βλάπτει το σώμα

Οι περισσότερες πάντως μελέτες καταλήγουν στο πόρισμα ότι το να σταυρώνουμε τα γόνατα είναι χειρότερο από το να τα σταυρώνουμε στους αστραγάλους, επειδη με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η αρτηριακή πίεση λόγω της φλεβικής στάσης του αίματος.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις στο σκελετό, όσο συχνότερα κάθεστε σταυροπόδι, τόσο πιο πιθανό είναι να παρατηρήσετε αλλαγές στα μήκη των μυών και στις ρυθμίσεις των οστών στη λεκάνη, ενώ θα μπορούσε να προκληθεί και κακή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και των ώμων. Η ανισορροπία θα μπορούσε, επίσης, να οδηγήσει σε εμφάνιση  σκολίωσης.

Επιπλέον, η σωστή θέση του κεφαλιού θα μπορούσε να αλλάξει, λόγω αλλαγών στα οστά του αυχένα, καθώς η σπονδυλική στήλη προσπαθεί να διατηρήσει το κέντρο βάρους  πάνω από τη λεκάνη. Ο αυχένας επηρεάζεται επειδή η μια πλευρά είναι πιο αδύναμη από την άλλη. Η ίδια ανισορροπία μπορεί να παρατηρηθεί και στους μύες της λεκάνης και του κάτω μέρους της πλάτης, ως αποτέλεσμα της κακής στάσης του σώματος και των πιέσεων που προκαλεί το σταυροπόδι.

Μια περίεργη επίπτωση παρατηρείται επίσης στο σπέρμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η θερμοκρασία των όρχεων πρέπει να είναι μεταξύ 2°C και 6°C χαμηλότερη από την κανονική θερμοκρασία του σώματος. Μέσω της καθιστής θέσης, όμως, το σταύρωμα των ποδιών μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία των όρχεων έως και 3,5°C, επηρεάζοντας ενδεχομένως την ποιότητα του σπέρματος.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι λόγω των διαφορών στην ανατομία των ανδρών και των γυναικών είναι πιθανώς πολύ πιο εύκολο για τις γυναίκες να κάθονται σταυροπόδι – ιδίως επειδή οι άνδρες έχουν μειωμένο εύρος κίνησης στο ισχίο.

Ποιοι ωφελούνται

Η στάση αυτή, όμως, θα μπορούσε να είναι ευεργετική για μερικούς ανθρώπους. Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι για τα άτομα που έχουν ανόμοιο μήκος στα πόδια προσαρμόζεται το ύψος των δύο πλευρών της λεκάνης, βελτιώνοντας την ευθυγράμμιση.

Επίσης, με αυτόν τον τρόπο φαίνεται πως ορισμένοι μύες του κορμού χαλαρώνουν. Ομοίως, υπάρχουν ενδείξεις ότι το σταυροπόδι βελτιώνει τη σταθερότητα των ιερολαγόνων αρθρώσεων.

Διαβάστε επίσης

Ποια μορφή καθιστικής ζωής είναι η πιο επικίνδυνη για την καρδιά

Η καρέκλα του γραφείου «ένοχη» για 5 προβλήματα υγείας – Πάρτε τα μέτρα σας