Όσο πετάλι και να κάνουμε στο ποδήλατο, όσα χιλιόμετρα και να τρέξουμε ή περπατήσουμε, ο στόχος της μακροζωίας θα παραμένει μακρινός αν δεν εντάξουμε στην προπόνησή μας ασκήσεις ενδυνάμωσης (ή αντιστάσεων).

Σε αυτό κατέληξε μια μεγάλη μελέτη που συμπεριέλαβε τα στοιχεία περισσότερων των 115.000 ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω από την Εθνική Έρευνα Υγείας των ΗΠΑ (National Health Interview Survey). Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network Open, η αντιπαραβολή των στοιχείων για την άσκηση με τους θανάτους για ένα διάστημα οκτώ ετών -ανεξαρτήτως της συχνότητας αερόβιας άσκησης- έδειξε ότι:

  • η προπόνηση ενδυνάμωσης δύο έως έξι φορές την εβδομάδα συνδέθηκε με μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία συγκριτικά με τις λιγότερες προπονήσεις
  • τουλάχιστον δύο προπονήσεις αντιστάσεων καθώς και 2,5 ώρες μέτριας έως έντονης αερόβιας δραστηριότητας κάθε εβδομάδα -επίσημες οδηγίες του αμερικανικού Υπουργείου Υγείας- μείωσαν κατά 30% τον κίνδυνο θανάτου κατά την οκταετία
  • η μελέτη για την αποτελεσματικότητα περισσότερων προπονήσεων (7 έως 28 την εβδομάδα) έδειξε ότι δεν υπήρχε πρόσθετο όφελος
  • τα θετικά αποτελέσματα αποτυπώθηκαν σε κάθε ηλικιακή ομάδα, ακόμη και για τους πιο ηλικιωμένους
  • ειδικότερα, ηλικιωμένοι 85 ετών και άνω που ακολουθούσαν τις επίσημες οδηγίες εβδομαδιαίας άσκησης είχαν 28% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Bryant Webber, Επιδημιολόγος στο Τμήμα Διατροφής, Σωματικής Δραστηριότητας και Παχυσαρκίας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), δήλωσε:

«Όσοι ακολουθούσαν μόνο την οδηγία για τη μυϊκή ενδυνάμωση (έναντι καμίας από τις δύο οδηγίες) είχαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, ενώ όσοι ακολουθούσαν την οδηγία για αερόβια άσκηση είχαν 24% χαμηλότερο κίνδυνο. Όσοι όμως τηρούσα και τις δύο οδηγίες είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι και τα δύο είδη προπόνησης είναι πολύτιμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής».

Οι ερευνητές υπογράμμισαν πως πρόκειται για μελέτη παρατήρησης και άρα δεν δίνει ισχυρές αποδείξεις ότι η προπόνηση ενδυνάμωσης ή η αερόβια άσκηση σχετίζονται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να διαβάσετε τις 6 ασκήσεις για super δυνατό σώμα σε 9′.

Διαβάστε επίσης:

Μακροζωία: Τέσσερις απλοί τρόποι να μείνετε για πάντα νέοι

Η «άγνωστη» βιταμίνη που χαρίζει μακροζωία – 10 τροφές που την περιέχουν

Μακροζωία: Κερδίζουν 7,5 χρόνια ζωής όσοι σκέφτονται με αυτό τον τρόπο