Σε αναλογία με την διατροφική πυραμίδα με την οποία λίγο πολύ είμαστε όλοι εξοικειωμένοι, υπάρχει και η πυραμίδα της Φύσης επισημαίνει η Δρ Rachel Hopman νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Northeastern. Οι συστάσεις της πυραμίδας αυτής δεν αφορούν τα τρόφιμα που πρέπει να τρώμε και τη συχνότητα κατανάλωσής τους αλλά τον χρόνο που πρέπει να περνάμε σε φυσικό περιβάλλον για να μειώσουμε το στρες και να διασφαλίσουμε την υγεία μας. Οι αριθμοί 20-5-3 αφορούν αυτές τις συστάσεις.

20 λεπτά
Πρόκειται για τον χρόνο που πρέπει να περνάμε σε εξωτερικούς χώρους όπως το πάρκο της γειτονιάς τρεις φορές την εβδομάδα. Η Δρ Hopman ήταν επικεφαλής πρόσφατης έρευνας που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια ξεκούραστη βόλτα στον βοτανικό κήπο της πόλης μπορεί να ενισχύσει την αντίληψη, να τονώσει την μνήμη και να βελτιώσει το αίσθημα ευεξίας.
Το όφελος όμως δεν ισχύει για όσους βολτάρουν μιλώντας ή σερφάροντας στο κινητό τους τονίζει η ερευνήτρια.
Η μείωση της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, αποτελεί μια ακόμη εξήγηση της ηρεμιστικής δράσης που έχει η βόλτα στη φύση για τους κατοίκους της πόλης.

5 ώρες
Οι δόσεις φύσης που συνιστούν οι ειδικοί περιλαμβάνουν τουλάχιστον πέντε ώρες τον μήνα σε πιο άγριο φυσικό περιβάλλον όπως το δάσος. Έρευνα από την Φινλανδία έδειξε ότι οι κάτοικοι της πόλης είχαν οφέλη υγείας, ενώ ήταν πιο πιθανό να αισθάνονται πιο ευτυχείς και λιγότερο αγχωμένοι περνώντας τουλάχιστον πέντε ώρες τον μήνα σε ένα δάσος. Μάλιστα όπως αποκαλύπτουν μετέπειτα έρευνες που χρηματοδοτήθηκαν από τη Φινλανδική κυβέρνηση, όσο πιο άγρια η φύση, τόσο μεγαλύτερο το όφελος.

3 μέρες
Στην κορυφή της πυραμίδας της Φύσης βρίσκεται ο αριθμός των ημερών που συνιστάται να περνάμε κάθε χρόνο εξολοκλήρου σε ένα φυσικό περιβάλλον μόνοι ή με παρέα κάνοντας λόγου χάρη camping. Ιδανική επιλογή τα μέρη όπου το κινητό δεν πιάνει, συνεπώς μεγιστοποιείται η επίδραση της φύσης στον ψυχισμό μας.
Πρόσφατη αμερικανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τρεις μέρες στην άγρια φύση – χωρίς επαφή με την τεχνολογία και το κινητό – τονώνει την δημιουργικότητα και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, ενώ φαίνεται ότι βελτιώνει τη συμπτωματολογία των πασχόντων από σύνδρομο μετατραυματική διαταραχής.

Ενδεχομένως οι τρεις μέρες στη φύση, χωρίς τεχνολογικές ανέσεις, να μας φαίνονται λίγο απαιτητικές, το μήνυμα των ερευνητών πάντως είναι ξεκάθαρο: όσο περισσότερο χρόνο περνάμε σε φυσικό περιβάλλον τόσο το καλύτερο για την υγεία και την ευεξία μας.