Έναν ισχυρό σύμμαχο στην καταπολέμηση του κινδύνου θανάτου βρήκαν οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια στα αντιγριπικά εμβόλια, υποστηρίζει νέα, διεθνής μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο McMaster. Ειδικότερα, τα νέα ερευνητικά ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο The Lancet Global Health, υποστηρίζουν ότι τα εν λόγω εμβόλια, εκτός από το να προφυλάξουν από τον ιό της γρίπης, μπορούν επίσης να μειώσουν σημαντικά τα περιστατικά πνευμονίας, αλλά και τις καρδιακές επιπλοκές στους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο. Πρόκειται για την πρώτη κλινική δοκιμή της αποτελεσματικότητας του αντιγριπικού εμβολίου σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

«Εάν έχετε καρδιακή ανεπάρκεια, θα πρέπει να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης, γιατί μπορεί να σας σώσει τη ζωή», υποστηρίζει ο κύριος ερευνητής της μελέτης Mark Loeb, καθηγητής παθολογίας και μοριακής ιατρικής στο McMaster και παθολόγος – μικροβιολόγος στο Hamilton. «Η αξία του εμβολίου της γρίπης ως ασπίδα κατά του καρδιαγγειακού θανάτου έχει υποτιμηθεί», σχολιάζει ο ίδιος.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 5.000 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια σε 10 χώρες από την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, όπου λίγοι άνθρωποι εμβολιάζονται τακτικά κατά της γρίπης. Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκε είτε το εμβόλιο της γρίπης, είτε εικονικό φάρμακο σε ετήσια βάση για το διάστημα μεταξύ Ιουνίου 2015 και Νοεμβρίου 2021. «Είναι σημαντικό ότι εξετάσαμε τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου εμφανίζεται το 80% των καρδιαγγειακών παθήσεων και όπου τα ποσοστά εμβολιασμού κατά της γρίπης είναι χαμηλά».

Η μελέτη αποκάλυψε ότι το εμβόλιο της γρίπης μείωσε τα περιστατικά πνευμονίας κατά 40% και τις εισαγωγές στο νοσοκομείο κατά 15% σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Εξαιρετικά σημαντικό εύρημα της μελέτης ήταν ότι, κατά την περίοδο έξαρσης της γρίπης, δηλαδή το φθινόπωρο και το χειμώνα, το εμβόλιο μείωσε τους θανάτους αυτών των ασθενών κατά 20%. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν κατά την περίοδο της γρίπης, προέκυψε ότι το εμβόλιο βοήθησε στην προστασία από καρδιαγγειακές επιπλοκές, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η γρίπη έχει συσχετιστεί εδώ και καιρό με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, απειλητικών για τη ζωή. Ωστόσο, αυτό που επεσήμανε ο Loeb είναι ότι τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια είναι ήδη ευάλωτα σε διάφορους κινδύνους υγείας. Ειδικότερα, αντιμετωπίζουν 50% κίνδυνο θανάτου μέσα σε πέντε χρόνια, ενώ το 20% νοσηλεύονται για καρδιαγγειακές επιπλοκές κάθε χρόνο.

Ο Salim Yusuf, εκτελεστικός διευθυντής του PHRI και συγγραφέας της μελέτης είπε: «Το εμβόλιο κατά της γρίπης πρέπει να αποτελεί μέρος της συνήθους πρακτικής σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια, δεδομένου του πόσο απλό, φθηνό και ασφαλές είναι. Η αποφυγή του 1/6 των θανάτων από καρδιακές παθήσεις και η πρόληψη των νοσηλειών μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία».

Διαβάστε ακόμη:

Tο εμβόλιο που μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού – Συνιστάται σε όλους τους 60ρηδες

Έχετε αδύναμη άμυνα; Τα δύο εμβόλια που πρέπει να κάνετε πριν τις γιορτές

Καρδιά: Ο συνδυασμός που μειώνει 66% τον κίνδυνο ανεπάρκειας