Αν κοιτάζετε από το παράθυρο τον ουρανό που σκοτεινιάζει νωρίτερα και νιώθετε ένα βάρος στο στήθος, ανήκετε μάλλον στους ανθρώπους με εποχική συναισθηματική διαταραχή (seasonal affective disorder/SAD), μια κατάσταση που προκαλείται από το μειωμένο ηλιακό φως και τα χαμηλότερα κατά συνέπεια επίπεδα νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Υπάρχει όμως ένας τρόπος να το αντισταθμίσετε.

«Συνεχίστε να γυμνάζεστε ίσως και ακόμη περισσότερο» είναι η συμβουλή που δίνει ο Δρ James McDeavitt, καθηγητής Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στο Κολέγιο Ιατρικής Baylor και εξηγεί πως η αερόβια βελτιώνει τη διάθεση. Ωστόσο, όσοι δεν είναι φίλοι του συγκεκριμένου τύπου προπόνησης μπορούν να στραφούν προς τεχνικές όπως η γιόγκα, το τάι τσι ή ο διαλογισμός και αν επωφεληθούν από τις αντικαταθλιπτικές τους ιδιότητες.

Άσκηση σε ανοιχτούς χώρους

Συμβουλές ασφαλείας για όσους προτιμούν να γυμνάζονται σε εξωτερικούς χώρους δίνει ο Δρ McDeavitt, αφού η άσκηση σε χώρους με χαμηλό φωτισμό ή τροχοφόρα οχήματα μπορεί να κρύβει κινδύνους,:

  • φροντίστε για την ορατότητά σας επιλέγοντας ώρες με ηλιοφάνεια ώστε ή με τον κατάλληλο εξοπλισμό εφόσον προτιμάτε πιο «σκοτεινές» ώρες, όπως ανακλαστικά ρούχα ή ένα φως που αναβοσβήνει (εκτυφλωτικό) και μπορεί να εφαρμόσει σε ρούχα ή παπούτσια
  • αφήστε τα ακουστικά σπίτι, αφού πέραν της μεγαλύτερης προσοχής στον δρόμο θα μπορείτε να απολαύσετε τους ευεργετικούς ήχους της φύσης
  • επιλέξτε ένα μέρος αρκετά απομονωμένο για να αποφύγετε την κυκλοφορία οχημάτων, φροντίζοντας παράλληλα να υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι γύρω σας για μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας
  • προτιμήστε ένα ομαλό ή ειδικά διαμορφωμένο σημείο όπως μια πίστα ή ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος για να αποφύγετε τραυματισμούς σε περίπτωση χαμηλού φωτισμού.

Άσκηση στο σπίτι

Για όσους επιλέγουν να ασκούνται στο σπίτι, ο Δρ McDeavitt συστήνει προπόνηση με αντιστάσεις με αλτήρες, ιμάντες και λάστιχα. Χρήσιμες είναι ακόμα οι ασκήσεις με το βάρος του σώματος όπως κάμψεις (push-ups), σανίδα και squats. Για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα, προτείνει την αγορά ενός μηχανήματος αερόβιας άσκησης όπως στατικό ποδήλατο, διάδρομος ή ελλειπτικό.

Μια κίνηση για ενίσχυση της συναισθηματικής υγείας θα ήταν η προσθήκη ασκήσεων ενσυνειδητότητας όπως η γιόγκα και το ται-τσι ή ακόμα και ένα πρόγραμμα διατάσεων κάποιες φορές την εβδομάδα.

«Χρειάζονται περίπου τρεις μήνες για μετατρέψετε μια σωματική δραστηριότητα σε ρουτίνα.  Αν τη σταματήσετε, η ρουτίνα θα εγκαταλειφθεί πιο γρήγορα από ό,τι αποκτήθηκε. Είναι σημαντικό να βρίσκετε για λίγο χρόνο μέσα στη μέρα για τη γυμναστική σας» καταλήγει.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί χαλάει η διάθεσή μας όσο χειμωνιάζει; Οι λύσεις στο πρόβλημα

Έτσι θα νικήσετε την κατάθλιψη του χειμώνα

Νιώθετε μια ανεξήγητη μελαγχολία αυτή την εποχή; Τι μπορεί να σας συμβαίνει