Το σάκχαρο του αίματος μπορεί να επηρεάζεται από ορισμένους παράγοντες μη τροποποιήσιμους όπως ορισμένες παθήσεις ή μια γενετική προδιάθεση όπως αναφέρουν οι ειδικοί της Κλινικής Cleveland. Προσθέτουν όμως ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι καθημερινές μας συνήθειες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου. Για μερικούς ανθρώπους μάλιστα η ρύθμιση του βάρους, η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση κάνουν την διαφορά όσον αφορά τις τιμές του σακχάρου.

Αν και για όσους έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1 η φαρμακευτική ρύθμιση του σακχάρου τους με χορήγηση ινσουλίνης δεν μπορεί να αποφευθχεί, εντούτοις για όσους έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 ή με προδιαβήτη ορισμένες δραστικές αλλαγές του τρόπου ζωής μπορούν να οδηγήσουν σε ρύθμιση του σακχάρου με φυσικό τρόπο.

Οι αλλαγές αυτές είναι οι ακόλουθες:

  • Ξεχάστε τα έτοιμα σακχαρούχα ροφήματα όπως ενεργειακά ποτά, έτοιμοι χυμοί, αναψυκτικά, ορισμένοι τύποι καφέ και γλυκού τσαγιού. Η κατανάλωσή τους ειναι βέβαιο ότι θα αυξήσει κατά πολύ τις τιμές του σακχάρου.
  • Επιλέξτε θρεπτικούς υδατάνθρακες με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αποφύγετε τους απλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει ότι οι επιλογές σας θα περιλαμβάνουν όσπρια, μούρα και άλλα φρούτα, γιαούρτι και δημητριακά ολικής άλεσης.
  • Τρώτε ισορροπημένα γεύματα. Σε κάθε γεύμα εξισσοροπείστε τους υδατάνθρακες με καθαρή πρωτείνη και λαχανικά ώστε να διασφαλίστε ότι το σάκχαρο δεν θα σημειώσει απότομη αύξηση.
  • Βάλτε την κίνηση στη ζωή σας. Όσο περισσότερο ασκείστε τόσο καλύτερα θα ρυθμιστεί το σάκχαρό σας. Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρία προτείνει 30 λεπτά αερόβια άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα καθώς και προπόνηση έως και πέντε φορές την εβδομάδα. Αν δεν μπορείτε να κάνετε 30 λεπτά τη φορά, εστιάστε σε δεκάλεπτες προπονήσεις καθημερινά.
  • Θέστε το στρες υπό έλεγχο επειδή έχει την ιδιότητα να αυξάνει τη γλυκόζη του αίματος.
  • Εάν έχετε διαγνωστεί με προδιαβήτη χρησιμοποιείτε ένα μετρητή σακχάρου ώστε να παρακολουθείτε τις τιμές του και να λάβετε τα μέτρα σας.
  • Κόψτε το κάπνισμα. Το τσιγάρο επιδεινώνει τη φλεγμονή του οργανισμού γεγονός που αυξάνει το σάχκαρο, ενώ επηρεάζει και την απόκριση του οργανισμού στην ινσουλίνη.

Οι αλλαγές του τρόπου ζωής απαιτούν αρκετές εβδομάδες για να οδηγήσουν σε επιθυμητά αποτελέσματα όσον αφορά τη ρύθμιση του σακχάρου. Σε κάθε περίπτωση εάν τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά συστήνεται να κανονίσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας.

Διαβάστε επίσης

Διαβήτης: Ρίξτε το σάκχαρο σε 2′ – Η SOS κίνηση μετά το γεύμα

Καινοτομία: Η φαρμακευτική ουσία που ρυθμίζει σάκχαρο και βάρος – Ποιους ασθενείς αφορά

Οι «μαγικοί» καρποί που ρίχνουν πίεση, σάκχαρο και κιλά