Nέα και ελπιδοφόρα στοιχεία αναδεικνύουν μια ουσία ως επιταχυντή του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα και την απώλεια βάρους για τους διαβητικούς ασθενείς.

Σύμφωνα με τα ερευνητικά στοιχεία που παρουσιάζονται στο Ετήσια Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) στη Στοκχόλμη της Σουηδίας (19-23 Σεπτεμβρίου του 2022), η χορήγηση της τιρζεπατίδης συνέβαλε εξίσου στη μείωση των τιμών του σακχάρου στο αίμα και στην απώλεια βάρους ταχύτερα, σε σύγκριση με άλλες φαρμακευτικές αγωγές για τη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη.

Ειδικότερα, οι τελευταίες αναλύσεις των δοκιμών SURPASS-2 και SURPASS-3 ανέδειξαν ότι οι ενήλικες που έλαβαν θεραπεία με διαφορετικές δόσεις ενέσιμης τιρζεπατίδης (5, 10 και 15 mg) έφτασαν τους στόχους της γλυκόζης στο αίμα περίπου τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα από εκείνους που έλαβαν ενέσιμη σεμαγλουτίδη (1 mg), και μεταξύ τεσσάρων και 12 εβδομάδων νωρίτερα από εκείνους που έλαβαν μια εφάπαξ ημερησίως χορηγούμενη δόση ινσουλίνης (degludec, iDeg), σε συνδυασμό με διατροφή, άσκηση και φάρμακα εκ του στόματος για τη μείωση της γλυκόζης.

Τον προηγούμενο χρόνο, οι μελέτες φάσης 3 SURPASS επιβεβαίωσαν ότι η τιρζεπατίδη μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και ενισχύει την απώλεια βάρους καλύτερα από άλλα φάρμακα για τον διαβήτη τύπου 2.

«Η τιρζεπατίδη έχει μια μοναδική λειτουργία: μιμείται δύο φυσικές ορμόνες που απελευθερώνουν την ινσουλίνη και καταστέλλουν την όρεξη με την χορήγηση μίας μόνο ένεσης» εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας δρ. Adie Viljoen Μεταβολικός Ιατρός και Χημικός Παθολόγος στο East and North Hertfordshire του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. «Η ταχύτητα που βλέπουμε στη μείωση της γλυκόζης και στην απώλεια βάρους είναι πέρα από οτιδήποτε άλλο έχουμε διαθέσιμο αυτή τη στιγμή και μπορεί να βοηθήσει τους ενήλικες ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 να προλάβουν τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές. Είναι σημαντικό, όμως, να θυμόμαστε ότι αυτά τα φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τη διατροφή και την άσκηση» τονίζει.

Η τιρζεπατίδη εγκρίθηκε για τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 πό τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) τον Μάιο του 2022. Πρόκειται για ένα ενιαίο μόριο που ανήκει σε μια νέα κατηγορία φαρμάκων για τον διαβήτη που μιμείται δύο ορμόνες, το πεπτίδιο-1 που μοιάζει με τη γλυκαγόνη (GLP-1) και το ινσουλινοτροπικό πολυπεπτίδιο που εξαρτάται από τη γλυκόζη (GIP), που εμπλέκονται στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στην καταστολή της όρεξης.

Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες που έλαβαν θεραπεία με όλες τις δόσεις τιρεζεπατίδης μείωσαν την HbA1c (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη) σε μεγαλύτερο βαθμό, σε σύγκριση με όσους έλαβαν θεραπεία με σεμαγλουτίδη και iDeg.

Αναφορικά με το χρόνο δράσης της ουσίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν τιρεζεπατίδη έφτασαν τους στόχους της HbA1c κάτω από 7% και 6,5% ή λιγότερο σημαντικά ταχύτερα από ό,τι η σεμαγλουτίδη και το iDeg.

Ο διάμεσος χρόνος για την επίτευξη ενός επιπέδου HbA1c μικρότερου του 7% ήταν περίπου 8 εβδομάδες για όλες τις δόσεις τιρζεπατίδης σε σύγκριση με 12 εβδομάδες τόσο για τη σεμαγλουτίδη όσο και για το iDeg.

Διαβάστε επίσης

Διαβήτης: Τα 3΄ που ρυθμίζουν το σάκχαρο όσο και τα φάρμακα

Μάθετε τα πάντα για τον διαβήτη – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο