Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα κατέγραψαν τα οφέλη της κατανάλωσης καρυδιών παρατηρώντας τη διατροφή 3.300 ατόμων για περισσότερο από 25 χρόνια στη διάρκεια των οποίων έκαναν συχνά εξετάσεις υγείας.

Η περιεκτικότητα των καρυδιών σε ω3 λιπαρά οξέα και ιδιαίτερα σε ALA (Α-λινολενικό οξύ) εικάζεται ότι μπορεί να εξηγεί τις παραπάνω διαπιστώσεις, δεδομένου ότι αυτό το λιπαρό οξύ έχει συσχετιστεί με βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει τα καρύδια με χαμηλή πίεση και υποδεικνύουν ότι μπορεί να προλαμβάνουν τον διαβήτη και την καρδιαγγειακή νόσο.

Πρόκειται ωστόσο για διαπιστώσεις που πρέπει να τεκμηριωθούν με περισσότερες έρευνες.

Στην τρέχουσα έρευνα οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 3.341 ενήλικες στις ΗΠΑ μέσου όρου ηλικίας 45 ετών οι οποίοι συμμετείχαν στη μελέτη CARDIA που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα από το 1985 έως το 2015. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases.

Μεταξύ άλλων οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • Όσοι κατανάλωναν πολλά καρύδια είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση συγκριτικά με εκείνους που δεν τα έτρωγαν – ωστόσο και οι δυο ομάδες ήταν εντός του φυσιολογικού εύρους των τιμών της πίεσης
  • το 20% όσων έτρωγαν καρύδια είχαν υπερταση συγκριτικά με το 22% όσων δεν τα προτιμούσαν.
  • Επίσης όσοι έτρωγαν καρύδια είχαν χαμηλότερο ΔΜΣ καθώς και μικρότερα ποσοστά παχυσαρκίας συγκριτικά με όσους δεν τα έτρωγαν (29 έναντι 29,7 και 35% έναντι 39% αντίστοιχα).
  • Η γλυκόζη νηστείας ήταν επίσης χαμηλότερη στην ομάδα όσων έτρωγαν καρύδια συγκριτικά με όσους δεν τα κατανάλωναν.

Οι επιστήμοντες αποδίδουν την ευεργετική δράση των καρυδιών στη μεγάλη θρεπτική αξία αυτών των καρπών, την περιεκτικότητά τους σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα, μαγνήσιο, πρωτείνες και φυτικές ίνες. Εντούτοις χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να τεκμηριωθεί η ευεργετική τους δράση.

Διαβάστε επίσης

Ανακαλύψτε πόσο χρόνο ζωής σας «κλέβει» ένα λουκάνικο και πόσο σας δίνει μια χούφτα καρύδια

Οι ξηροί καρποί που έχουν τόση βιταμίνη Ε όση μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο

Αυτοί οι ξηροί καρποί προστατεύουν την καρδιά μας