Εάν επιλέγετε το κουμπί του ασανσέρ όποτε βλέπετε μια σκάλα, ξανασκεφτείτε το. Ανεβαίνοντας ένα με δυο πατώματα με τα σκαλιά διατηρείτε την ισορροπία σας, δυναμώνετε τα πόδια σας και τονώνετε την καρδιά σας.

Για την personal trainer Laura Flynn Endres που ειδικεύεται στην εκγύμναση μεγαλύτερων σε ηλικία ενηλίκων, το ανέβασμα σκάλας αποτελεί ιδανική δραστηριότητα για την διατήρηση της ισορροπίας, μιας ιδιότητας η απώλεια της οποίας αυξάνει τον κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων σε μεγαλύτερους ενήλικες.

Τα πλεονεκτήματα της προτίμησης των σκαλοπατιών έναντι του ασανσέρ δεν σταματούν εδώ. Το ανέβασμα σκάλας:

γυμνάζει συνολικά τους μύες των ποδιών. Τα δυνατά πόδια συνιστούν μια σταθερή βάση που διασφαλίζει τόσο τη διατήρηση της μυικής μάζας – που συνήθως φθίνει με την πάροδο της ηλικίας – όσο και την ενίσχυση της ισορροπίας και της αποτροπής των πτώσεων – συνηθισμένου κινδύνου σε μεγαλύτερες ηλικίες.

-συμβάλλει στη διατήρηση της κινητικότητας, αν και όχι και της ευλυγισίας εξίσου, ωστόσο σε κάθε περίπτωση γυμνάζει μεγάλες μυικές ομάδες του σώματος και αυτό είναι θετικό για τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

-συνιστά καρδιοαναπνευστική προπόνηση που σημαίνει ότι ενδυναμώνει την καρδιά και βελτιώνει την αεροβική ικανότητα

ενδυναμώνει και τα οστά επειδή σε κάθε βήμα το εκάστοτε πόδι σηκώνει το βάρος του σώματος. Επομένως αποτελεί παράλληλα και άσκηση ενδυνάμωσης του σκελετού (έστω του κάτω μέρους) συμβάλλοντας έτσι στην θωράκιση από την οστεοπόρωση.

Διαβάστε επίσης

Το τεστ της ισορροπίας: Τι δείχνει για την υγεία σας αν δεν μπορείτε να σταθείτε στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα

Μίνι πρόγραμμα 4 ασκήσεων για περισσότερη αντοχή, δύναμη και ισορροπία