Εφίδρωση, αύξηση των παλμών και έξαψη θα ήταν ίσως τα πρώτα πράγματα που θα σκεφτόμασταν για να περιγράψουμε όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας έντονης προπόνησης. Ενδεχομένως πάλι, θα τα επικαλούμασταν και ως τα βασικά χαρακτηριστικά του έντονου σεξ.

Οι αλλαγές που προκαλεί η γυμναστική στον οργανισμό σε λειτουργικό και ορμονικό επίπεδο είναι αντίστοιχες με αυτές της σεξουαλικής διέγερσης, σύμφωνα με την πιστοποιημένη σεξοθεραπεύτρια Δρ Jenni Skyler, κάτι που εξηγεί γιατί πολλοί και πολλές θα επιδιώξουν να «μεταφέρουν» την προπόνηση από το γυμναστήριο στην κρεβατοκάμαρα, «ιδίως μετά από ένα πρόγραμμα υψηλής έντασης και με τόσα άλλα ιδρωμένα κορμιά τριγύρω».

Τι ακριβώς συμβαίνει κατά τη γυμναστική;

1. Επηρεάζεται η έκκριση ορμονών

Η προπόνηση με βάρη κυρίως αλλά και η διαλειμματική υψηλής έντασης (HIIT) αυξάνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες κατά κύριο λόγο, της βασικής τους σεξουαλικής ορμόνης. Αναπόφευκτα, η αυξημένη τεστοστερόνη θα προκαλέσει και την ερωτική διέγερση. Διέγερση όμως θα νιώσουν στη γενετήσια περιοχή τους και οι γυναίκες χάρη στη συνεχή γυμναστική για τουλάχιστον 20 λεπτά σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Sexual Medicine, η οποία διαπίστωσε επιπλέον ότι κατά τη διάρκεια της προπόνηση πολλαπλασιάζεται η παραγωγή ντοπαμίνης και σεροτονίνης, βελτιώνεται η διάθεση και μειώνεται η ορμόνη του στρες κορτιζόλη.

2. Αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος

Κατά τη γυμναστική δεν αυξάνεται η αιμάτωση των μυών μόνο αλλά και των γεννητικών οργάνων, κάτι που προωθεί την εντονότερη φυσική λίπανση και τη πιο γερή στύση, σύμφωνα με τη Δρ Skyler.

3. Φεύγει το στρες

Η έκρηξη των ενδορφινών της χαράς αφενός και η μείωση της στρεσογόνου κορτιζόλης αφετέρου, ανακουφίζουν από το άγχος και δίνουν περισσότερο χώρο για πιο ευχάριστα συναισθήματα και μεγαλύτερη απόλαυση, όχι μόνο σε σεξουαλικό επίπεδο αλλά συνολικά.

4. Βελτιώνεται η αυτοπεποίθηση

«Το πιο σημαντικό κομμάτι της προπόνησης, πέρα από το αντίκτυπό της στη συνολική και σεξουαλική υγεία, είναι ότι σε επιβραβεύει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση» εξηγεί η Δρ Skyler. Βελτιώνοντας την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας αντιμετωπίζουμε πιθανές ανασφάλειες και μας χαρίζουμε ένα ισχυρό αφροδισιακό που εγγυάται μεγαλύτερες ερωτικές απολαύσεις.

Τα αποτελέσματα της γυμναστικής στο σώμα ωστόσο δεν περιορίζονται στο αισθητικό κομμάτι αλλά και στη λειτουργία του εν γένει, αφού έτσι γυμνάζονται οι μύες που πυελικού εδάφους που σχετίζονται με πιο ποιοτικούς και εντονότερους οργασμούς ενώ αυξάνεται η συνολική μυική δύναμη και η ευλυγισία για πιο απαιτητικές και εξεζητημένες ερωτικές στάσεις.

 

Διαβάστε επίσης:

Η αλήθεια για τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών: Τρία ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουμε

Να γιατί το 50% των γυναικών έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για το σεξ

Αυτή είναι η μέρα που οι περισσότερες γυναίκες θέλουν σεξ