Το tai chi στην καθιστή του εκδοχή παρέχει στους επιζήσαντες του εγκεφαλικού επεισοδίου πολλαπλά οφέλη αποκατάστασης, παρόμοια με όσα αποκτώνται από την κανονική ιατρική αποκατάσταση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το Tai Chi Chuan περιλαμβάνει μία σειρά από αργές κινήσεις των χεριών, του λαιμού, των ποδιών και του κορμιού, συνδυαστικά με βαθιές αναπνοές. Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε ότι το Tai Chi Chuan ανήκει στην κατηγορία των πολεμικών τεχνών, αν και ο τρόπος που εξασκείται και στον οποίο οφείλει τη δημοφιλία του το καθιστά μια μορφή ήπιας και γαλήνιας άσκησης. Οι ερευνητές εν προκειμένω ανέπτυξαν μία ρουτίνα ασκήσεων tai chi για τους επιζήσαντες μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που μπορούν να κάνουν, όσο κάθονται.

«Το tai chi έχει μία μεγάλη ιστορία στην Κίνα, ως μία μορφή άσκησης» τόνισε ο επικεφαλής συγγραφέας  Jie Zhao, λέκτορας παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Yunnan.  «Ελέγξαμε τις κινήσεις του tai chi στους ανθρώπους με κινητικές αναπηρίες ή μερική παράλυση των άκρων. Είναι προσαρμοσμένο έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να κινούν το ένα χέρι με τη βοήθεια του υγιούς χεριού» πρόσθεσε.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Stroke, περιελάμβανε 160 ενήλικες με μέση ηλικία τα 63 έτη, στην Κίνα, που έχουν υποστεί το πρώτο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο εντός των τελευταίων έξι μηνών και εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν τουλάχιστον το ένα τους χέρι.

Οι μισοί εκ των συμμετεχόντων ακολούθησαν το καθιστικό πρόγραμμα tai chi και οι υπόλοιποι μισοί ένα τυπικό πρόγραμμα ασκήσεων αποκατάστασης μετά από εγκεφαλικό που περιελάμβανε τις συνιστώμενες κινήσεις των χεριών. Μετά από τρεις μήνες, οι ασθενείς στο γκρουπ του tai chi είχαν ίση αν όχι μεγαλύτερη βελτίωση στα χέρια και τους βραχίονες, στο εύρος κίνησης των ώμων, στον έλεγχο της ισορροπίας, στα συμπτώματα της κατάθλιψης και στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, συγκριτικά με όσους ακολούθησαν το τυπικό πρόγραμμα ασκήσεων.

Από τα ευρήματα έγινε γνωστό πως η καθιστή εκδοχή του tai chi αποτελεί μία αποτελεσματική επιλογή για να βελτιωθεί η ισορροπία, ο συγχρονισμός, η δύναμη και η ευλυγισία των επιζώντων από εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με το λέκτορα Zhao. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η καθιστή εκδοχή του tai chi μπορεί να εφαρμοστεί σε καρέκλα ή αναπηρικό αμαξίδιο και είναι πολύ ευχάριστο  αφού γίνεται από την άνεση του σπιτιού μας,  χωρίς εξοπλισμό ή ώρες μετακίνησης».

Όπως συμβουλεύει πάντως ο ίδιος, για να μπορέσει να δει κανείς τα μακροπρόθεσμα οφέλη της άσκησης, θα πρέπει να ακολουθήσει το ίδιο πρόγραμμα ασκήσεων tai chi για περίπου 12 εβδομάδες.

 

Διαβάστε επίσης:

Δεύτερο έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο: Τα ένοχα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο

Έμφραγμα και εγκεφαλικό: Για ποιους αυξάνεται έως και 30% ο κίνδυνος

Η κακή συνήθεια που δεν «κόβει» 1 στους 4 μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο