Τα στοιχεία που αφορούν τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας στην απώλεια βάρους, αλλά και τη ρύθμιση του λιπιδαιμικού προφίλ εξέτασαν οι ερευνητές σε μια προσπάθεια να αποσαφηνιστεί η ωφέλεια της εν λόγω διατροφής που συνεχίζει να κερδίζει σε δημοφιλία.

Η ανασκόπηση των διαθέσιμων ερευνών περιελάμβανε 11 αναλύσεις και 130 τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες σχετιζόμενες με την διαλειμματική νηστεία. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open.

Οι ερευνητές βρήκαν μέτρια έως υψηλής ποιότητας στοιχεία ότι αυτή η μορφή διατροφικής νηστείας βοηθά υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες στην απώλεια βάρους, ενώ επίσης φαίνεται να βελτιώνει ορισμένους δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως η μείωση της αρτηριακής πιεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου του αίματος.

Αν και υπάρχουν πολλά διαθέσιμα προγράμματα διαλειμματικής νηστείας η έρευνα έδειξε ότι δυο εξ αυτών είχαν περισσότερα οφέλη αναφορικά με την απώλεια βάρους. Επρόκειτο για τη νηστεία σε εναλλασσόμενες ημέρες όπου οι ημέρες που οι συμμετέχοντες τρώνε κανονικά εναλλάσσονται με ημέρες περιορισμένης πρόσληψης τροφής 600 θερμίδων (από τρεις έως πέντε ημέρες την εβδομάδα). Το έτερο διατροφικό πλάνο ειναι γνωστό ως νηστεια 5:2 όπου τρώμε κανονικά πέντε μέρες την εβδομάδα και προσλαμβάνουμε μόλις 600 θερμίδες τις άλλες δύο ημέρες.

Οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ενήλικες που ακολούθησαν ένα από τα δυο διατροφικά πλάνα σημείωσαν απώλεια του 5% του σωματικού τους βάρους.

Συμπερασματικα η ανασκόπηση αυτή αποκαλύπτει ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στη βελτίωση ορισμένων δεικτών υγείας.

Οι ερευνητές ωστόσο δήλωσαν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την σε βάθος κατανόηση του ρόλου που παίζει η περιοδική νηστεία  (με την έννοια της περιορισμένης πρόσληψης φαγητού) στην πρόληψη των καρδιαγγειακών προβλημάτων και του πρόωρου θανάτου.

Διαβάστε επίσης

Φαγητό με το ρολόι: Πόσο μας αδυνατίζει η διαλειμματική νηστεία – Έρευνα απαντά

Διαλειμματική Νηστεία: Πόσο αποτελεσματική και ασφαλής είναι η πιο δημοφιλής δίαιτα