Υπάρχει ακόμη ένας καλός λόγος να φροντίσετε να κοιμάστε επαρκώς και να ξεκουράζεστε. Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να φορούν μετρητές βημάτων και δραστηριοτήτων για 14 μέρες. Οι μετρητές παρείχαν πληροφορίες για τις ημερήσιες κινήσεις των ατόμων, συμπεριλαμβανομένων και των  ωρών ύπνου. Κατά μέσο όρο οι συμμετέχονταν κοιμούνταν έξι ώρες κάθε βράδυ, αν και κάποιοι είχαν λιγότερο σταθερό μοτίβο ύπνου με λιγότερες ώρες μέσα στην εβδομάδα και περισσότερες το Σαββατοκύριακο.

Στη συνέχεια όλοι πραγματοποίησαν ένα τεστ σε κυλιώμενο τάπητα όπου περπατούσαν με σταθερό ρυθμό χρησιμοποιώντας μετρονόμο. Ο ρυθμός βάδισης αυξανόταν ή μειωνόταν με τον μετρονόμο,προκειμένου να μετρηθεί η ταχύτητα αντίδρασης και προσαρμογής των φοιτητών στις αλλαγές του ρυθμού βάδισης.

Μάλλον έχετε ήδη καταλάβει ποιοι κατάφεραν να προσαρμόσουν γρηγορότερα την ταχύτητα βάδισής τους. Επρόκειτο για εκείνους με τις σταθερές ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Τους ακολουθούσαν με μικρή διαφορά ωστόσο, όσοι «συμπλήρωναν» το έλειμμα ύπνου το Σαββατοκύριακο.

Η επαρκής ξεκούραση και ο καλός ύπνος φαίνεται ότι βοηθά στο ρυθμό βάδισης αλλά και στην αποφυγή προβλημάτων που προκύπτουν στο περπάτημα σύμφωνα  με τους ερευνητές. Εκτιμούν μάλιστα ότι παρόλο που η έρευνα έγινε σε νεαρά άτομα, τα συμπεράσματά της θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα παρέχοντας έτσι μια λύση για τη βελτίωση της βάδισης και την διατήρηση της ισορροπίας και των αντανακλαστικών σε ηλικιωμένους.

Διαβάστε επίσης

Περπάτημα: Χαρίζει χρόνια ζωής σε αυτούς τους ασθενείς

Το γρήγορο περπάτημα χαρίζει ζωή

Διαβήτης: Πώς θα μειώσουν τις πιθανότητες νόσου οι 65ρηδες